De beste tijd om vluchten te kopen in 2022

Vincent Laraan

Inhoudsopgave


Reizen is terug en we hebben tips van de experts over de beste tijd om vluchten te kopen om geweldige deals voor vliegtickets te krijgen

Twee jaar geleden hurkte je neer, in de hoop de pandemie thuis of in de buurt te overwinnen. Dit jaar overweegt u de beste tijd om vluchten te kopen omdat u hier weg bent. En je bent niet de enige.

“Het zomerseizoen begint nu al vol te zitten met mensen die een achterstand van bijna twee jaar aan reislust willen inhalen”, zegt Adam Lawless, directeur communicatie bij reisorganisatie Viator. “Gegevens uit ons Travel Trends Report 2022 ondersteunen dit idee rechtstreeks, waarbij de helft van de Amerikanen en bijna 60% van Gen Z en millennials de mogelijkheid om weer te reizen als hun grootste hoogtepunt van 2021 meldt. We zijn van mening dat het sentiment vandaag sterk is.” In feite lagen de reisaantallen van de controleposten van de Transportation Security Administration tijdens Memorial Day-weekend in 2022 dicht bij wat ze waren in 2019, vóór de pandemie.

Nu iedereen van 6 maanden en ouder in aanmerking komt voor vaccins en boosters direct beschikbaar zijn, is er een hernieuwde interesse in reizen. En daarmee komt de eeuwenoude vraag: wanneer is de beste tijd om vluchten te kopen, of het nu gaat om een ​​strandvakantie in de zomer of een winterski-avontuur? Maak je geen zorgen, we hebben je gedekt.

Waarom vertrouwen? Reader’s Digest? We gingen rechtstreeks naar de experts om erachter te komen wat de beste tijd was om iets te kopen – en met name vliegtickets. Blijf lezen om erachter te komen wanneer je een vlucht moet boeken en wanneer je op reis moet om een ​​geweldige deal te krijgen in 2022, plus reistips die je niet wilt missen.

Wat is de beste dag om vliegtickets te kopen?

In het verleden heb je misschien gehoord dat de geheime beste tijd om vluchten te kopen dinsdag om middernacht was, maar volgens Hayley Berg, hoofdeconoom voor reisdeals-app Hopper, is dat niet altijd het geval. “We ontdekten dat dit alleen van toepassing was op 1,6% van de routes en een besparing van 6% opleverde”, zegt ze.

In plaats daarvan blijkt uit onderzoek van Expedia dat de ideale dag om een ​​vlucht te boeken zondag is. Voor binnenlandse vluchten kunt u aan het einde van het weekend de beste vliegtickets krijgen. Als u dit doet, kunt u ongeveer 5% besparen. Voor internationale vluchten is de besparing bijna 10%.

De beste tijd om vliegtickets te kopen Gettyimages V2

RD.com, Getty Images

In je zoektocht naar de beste tijd om vluchten te kopen, ben je waarschijnlijk op zoek naar de beste tijd van het jaar of de beste maand, week en zelfs de beste tijd van de dag om vliegtickets te kopen. (Alles om wat geld te besparen!) Maar reisaanbiedingen hebben de neiging te veel te variëren om die details vast te stellen. “Er zijn veel factoren die van invloed zijn op de prijsstelling, dus er is geen gouden regel die van toepassing is op alle vluchten, noch is er een specifiek tijdstip van de dag, week [or] maand die over het algemeen beter te boeken is”, zegt Berg. “Het varieert allemaal, afhankelijk van de route die je vliegt, enz.”

Beste dag om te kopen: zondag
Bespaar 5% op binnenlandse reizen en 10% op internationale vluchten.

Wat is de beste tijd om tickets voor vakantiereizen te kopen?

Als je er al aan denkt om weg te gaan voor Thanksgiving of de decembervakantie, bekijk dan vluchten en, als je een prijs vindt die je leuk vindt, boek dan nu je tickets. Hoewel september traditioneel de beste tijd is om goedkope vliegtickets voor de vakantie te kopen, heeft de pandemie reizen onvoorspelbaar gemaakt, dus het kan de moeite waard zijn om je tickets zo snel mogelijk vast te leggen. Zorg er wel voor dat er geen wijzigingskosten in rekening worden gebracht als u later een lagere prijs vindt en uw vlucht wilt wijzigen.

Hoe ver van tevoren moet je vliegtickets boeken?

Het kan moeilijk zijn om de beste tijd te bepalen om vluchten te kopen: moet u uw vliegtickets maanden van tevoren boeken of wachten tot dichter bij uw reis? Gaan de prijzen in die tijd omhoog of omlaag?

“De algemene vuistregel”, zegt Berg, “is om ten minste drie weken te kopen [or about 27 days] vooraf voor binnenlandse reizen. De prijzen schieten omhoog in de twee weken voorafgaand aan het vertrek van een vlucht, stijgen met 25% over twee weken en nog eens 30% in de laatste week.”

Voor internationale reizen moet je nog eerder beginnen met plannen. Stel dat u op zoek bent naar de laagste prijzen voor retourtickets van New York naar Parijs. Boek minimaal 45 dagen van tevoren, volgens Berg. Ze wijst erop dat de goedkoopste vluchten naar Cancun meer dan 80 dagen voor vertrek beschikbaar zijn.

Wanneer te boeken: 27 tot 45 dagen voor uw reis
Voor binnenlandse reizen boekt u uw vlucht ongeveer 27 dagen voor uw reis. Boek voor internationale vluchten minimaal 45 dagen vooruit.

Wat is de goedkoopste dag om te vliegen?

De tijd van het jaar, de maand of de dag waarop u een vlucht boekt, heeft mogelijk geen grote invloed op hoeveel u bespaart op vliegtickets, maar wanneer u ervoor kiest om te reizen, kan dit wel.

“De dag van de week dat je daadwerkelijk reist, kan een meer voorspelbare manier zijn om te sparen”, zegt Berg. “Vertrek voor binnenlandse reizen op een dinsdag of woensdag om deze zomer maar liefst € 75 per retourticket te besparen. Dat is 18% korting op de piekprijzen. Voor internationale reizen, vertrek op een donderdag om maar liefst 6%, of € 60, per retourticket te besparen.

Goedkoopste dagen om te vliegen: dinsdag tot en met donderdag
Vlieg op een dinsdag of woensdag voor de goedkoopste binnenlandse reis. Vlieg op donderdag voor de laagst geprijsde internationale vluchten.

Wat is de goedkoopste maand om te vliegen?

Omdat het na de vakantie komt en de meeste mensen weer aan het werk zijn, is januari de goedkoopste maand om te vliegen.

Op zoek naar de beste tijd om tickets naar Europa of andere internationale locaties te kopen? Boek een zomervakantie. Uit gegevens van Expedia blijkt dat augustus de goedkoopste maand met warm weer is om te vliegen, met gemiddelde ticketprijzen die bijna 10% lager zijn dan in juli. Ook zijn tickets in augustus goedkoper dan tijdens de decemberdrukte.

Goedkoopste maand om te vliegen: januari
Voor de laagste tarieven op binnenlandse vluchten reist u in januari. Maar voor internationale reizen vind je het goedkoopste tarief in augustus.

Wanneer is de beste tijd van de dag om te reizen?

Een slimme reiziger zijn, gaat niet alleen over het vinden van goedkope vluchten. Het gaat ook om het kiezen van de vluchten die zorgen voor de meest soepele reiservaring.

Vroeg is de beste keuze, zijn reisexperts het erover eens. Vroege ochtendvluchten zijn doorgaans minder druk en geven u meer mogelijkheden om overdag op een andere vlucht te stappen als uw vlucht vertraagd of geannuleerd is.

Vermijd zoveel mogelijk de laatste vlucht van de dag, vooral tijdens de wintermaanden, om de kans op gemiste aansluitingen of vastlopen op de luchthaven door slecht weer te verkleinen.

Wanneer is de slechtste tijd om te vliegen?

De vakanties zullen altijd de drukste tijden zijn om te reizen, omdat iedereen probeert ergens te komen om het te vieren. De prijzen zijn meestal hoger, maar dat is niet de enige reden waarom dit de slechtste tijd is om te vliegen. De vakanties zitten boordevol reizigers, en niet alleen op de drukste luchthavens ter wereld. Tijdens de Thanksgiving-vakantie van 2021 screende de TSA bijna 1,5 miljoen mensen per dag, wat leidde tot langere rijen op veel luchthavens en reisknooppunten. Die aantallen en prijzen zullen naar verwachting alleen maar toenemen dit vakantieseizoen.

Waarom fluctueren de vluchtprijzen zo?

“Vliegtarieven worden beïnvloed door verschillende factoren, waaronder de prijs van vliegtuigbrandstof, seizoensinvloeden en stoelcapaciteit”, legt Berg uit. “Grootschalige evenementen op een markt kunnen de prijzen veranderen, maar op een kleiner niveau kan het vliegtarief dat je ziet bij het zoeken naar een vlucht worden beïnvloed door welke tariefklasse momenteel beschikbaar is op een bepaalde vlucht of hoe ver je boekt. Deze factoren en meer evolueren voortdurend, wat leidt tot volatiele prijzen.”

Hoe krijg je de beste deals?

Het kennen van de beste tijd om vluchten te kopen is een manier om goedkoop te reizen. Boeken bij een budgetmaatschappij is een andere. Maar er zijn andere stappen die u kunt nemen om geld te besparen op vliegreizen.

Doorzoek de beste websites voor goedkope vluchten

Er zijn een aantal sites die u kunt controleren voor goedkope vluchten, waaronder deze reisexperts:

 • Expedia
 • Skyscanner
 • Orbitz
 • Momondo
 • Kajak

Zorg ervoor dat u de kleine lettertjes leest en let op eventuele onverwachte toeslagen of beperkingen voordat u boekt. En houd er rekening mee dat luchtvaartmaatschappijen altijd voorrang zullen geven aan passagiers die rechtstreeks via hen hebben geboekt in plaats van via een site van derden. Dus weeg uw werkelijke besparingen af ​​tegen de mogelijkheid van wat er kan gebeuren als u een probleem heeft met vertragingen, annuleringen of verloren bagage.

Stel waarschuwingen in en doe je onderzoek

“Het zal tegenwoordig moeilijk zijn om goedkope vluchten te vinden, dus je beste strategie is om je vluchttarief te volgen voor plaatsen waar je naartoe wilt reizen”, zegt nationale reiscorrespondent Dayvee Sutton. “Mijn favoriete site daarvoor is Google Flights. Voer gewoon uw bestemming in, stel het in en vergeet het. Nu hoeft u niet elk uur of elke dag te jagen voor de vlucht die u wilt. Als de prijs verandert, stuurt Google je een e-mail en als je een prijs ziet die voor jou werkt, boek je de vlucht!”

Een ander hulpmiddel: de tool voor het volgen en voorspellen van prijzen in de Expedia-app, die reizigers op de hoogte stelt wanneer vliegtickets omhoog of omlaag gaan en prijstrends voorspelt op basis van historische gegevens. U kunt ook de Hopper-app proberen, die de beste tijd voorspelt om te kopen voor uw specifieke reis. Dat is belangrijk omdat de beste tijd om vluchten te kopen grotendeels afhangt van je route en data.

Wees flexibel in prijs, bestemming en timing

“Mijn nummer 1 tip voor het krijgen van reisaanbiedingen is om flexibel te zijn”, zegt Sutton. “Reizen is momenteel duur en de industrie voorspelt niet dat het snel beter zal worden. Dus als we onze benadering van reizen heroverwegen, kunnen we nog steeds een aantal deals vinden door te boeken wat in de aanbieding is in plaats van een specifieke bestemming.”

Deborah Jourdan, een senior vice-president bij de sightseeing-app Go City, is het daarmee eens. “Bepaalde bestemmingen, zoals Las Vegas, hebben de pre-pandemische cijfers al overtroffen op het gebied van Go City-pasaankopen”, zegt ze. “Mensen staan ​​te popelen om weer naar buiten te gaan, en New York City, Londen, San Diego, Oahu en Parijs zijn momenteel onze meest geboekte steden.”

Kijk naar minder populaire steden voor betere deals.

Houd rekening met seizoensinvloeden voordat u boekt

Seizoensgebonden vertraagt ​​de vraag meestal rond half tot eind juni, aangezien de meeste reizigers hun vakanties al hebben geboekt voor reizen in mei, juni en juli. Een lagere vraag naar reizen in de late zomer en vroege herfst betekent dat u mogelijk lagere vliegtickets kunt krijgen door in september of oktober te reizen. Volgens Berg kun je zelfs gemiddeld € 118 besparen op binnenlandse vliegtickets als je eind augustus of begin september wacht en reist.

Blader incognito voor vluchten

Je bent onschuldig op zoek naar de plaatsen die je gezien moet hebben in de Verenigde Staten om je kinderen en tieners mee te nemen, wanneer de prijs stijgt. Houdt Google uw zoekopdrachten bij en schotelt Google hogere prijzen voor, wetende dat u graag weg wilt? En moet u de cookies van uw browser wissen wanneer u naar vluchten zoekt?

“De betere strategie zou zijn om in incognitomodus te zoeken”, zegt Sutton. “De algoritmen houden inderdaad uw zoekopdracht bij, en dit kan van invloed zijn op de prijzen die u krijgt. Hoewel dit niet altijd waar is, en ik heb gezien dat de prijs dagenlang hetzelfde blijft nadat ik een eerste zoekopdracht heb gedaan, kan het geen kwaad.”

Zoals Sutton erkent, is de kwestie een beetje duister. Terwijl sommige reisexperts deze truc in de praktijk brengen, zeggen anderen dat er geen bewijs is dat zoekopdrachten van invloed zijn op de ticketprijzen, maar beweren dat het wissen van cookies en het gebruik van een privébrowser je niet zullen helpen om goedkopere tarieven te vinden. De prijzen van vliegtickets, zeggen ze, fluctueren op basis van een hele reeks factoren, waaronder de vraag. Maar als je echt centjes aan het knijpen bent, kan het geen kwaad om het te proberen.

Wat is de beste manier om wachten in de rij te vermijden?

Behalve vroeg aankomen (minstens twee uur voor uw binnenlandse vlucht en drie uur voor een internationale vlucht, zegt de TSA), investeer in vertrouwde reizigersprogramma’s zoals Global Entry en TSA PreCheck (die beide vijf jaar duren) en/of Clear, die jaarlijks wordt vernieuwd. Met elk van deze opties kun je de langere rijen bij de beveiliging overslaan.

En pak licht als je kunt. Het inchecken van bagage kan tijd en kosten toevoegen om te reizen. Kies indien mogelijk voor handbagage op uw volgende reis. U slaat wachtrijen over wanneer u op de luchthaven aankomt en hoeft niet te wachten op bagage wanneer u landt.

Selecteer waar mogelijk non-stopvluchten. Het kiezen van een non-stop optie in plaats van een aansluitende vlucht kan het omgaan met onverwachte vertragingen, drukte of annuleringen een beetje makkelijker maken, omdat u zich geen zorgen hoeft te maken over het instappen op een andere vlucht. Als u geen rechtstreekse vlucht kunt nemen, zorg er dan voor dat u voldoende tijd vrijmaakt om een ​​overstap te maken, voor het geval uw eerste vlucht vertraging heeft.

Ten slotte bieden veel autoverhuurbedrijven contactloos ophalen aan, zodat u gewoon het terrein op kunt lopen en in uw auto kunt stappen. Gebruik op Expedia het filter “sla de balie over” om deze opties te vinden en vermijd wachten in weer een nieuwe rij bij het autoverhuurkantoor.

Helaas stopt het wachten echter niet op de luchthaven. Om lange rijen te vermijden bij de attracties die je op je bestemming wilt bezoeken, koop je tickets online voordat je van huis vertrekt. “Deze zomer wordt een van de drukste reisseizoenen in jaren”, waarschuwt Jourdan, “en bezoekers moeten worden voorbereid op langere lijnen en een beperktere capaciteit in populaire bestemmingen en attracties. Net zoals foodie-reizigers een paar weken voor hun reis een restaurantreservering zouden kunnen boeken, moeten ervaringsgerichte reizigers nadenken over hun must-see attracties en reserveringen boeken om ervoor te zorgen dat ze de toegang hebben die ze willen.

Wees voorbereid

Alle experts zijn het erover eens dat deze zomer een uitdagende reis zal worden. “Nu de beperkingen zijn versoepeld, voelen mensen zich meer op hun gemak bij het idee om te reizen dan de afgelopen jaren”, zegt Sutton. “Maar iedereen moet er rekening mee houden dat reizen zelf op dit moment niet comfortabel is. Protocollen veranderen voortdurend, lijnen zijn langer, drukte is groter en er zijn meer vertragingen en annuleringen van vluchten dan ooit. Dus als je gaat reizen, wees dan voorbereid op het onverwachte, pak je geduld in en concentreer je op het plezier dat je op je bestemming zult hebben.”

Weten wat de beste tijd is om vluchten te kopen, is een geweldige eerste stap om geld te besparen. Maar als je echt wilt besparen – en tegenwoordig, wie niet? – leer dan meer manieren waarop timing alles is door uit te zoeken wat de beste tijd is om een ​​tv, een auto en huishoudelijke apparaten te kopen.

Aanvullende rapportage door Melissa Klurman.

bronnen:

 • Hayley Berg, hoofdeconoom bij Hopper
 • Expedia: “rapport over reishacks in 2022”
 • Christie Hudson, senior public relations manager van Expedia
 • Deborah Jourdan, senior vice-president bij Go City
 • Adam Lawless, directeur communicatie bij Viator
 • Dayvee Sutton, nationale reiscorrespondent
 • Viator: “Reistrendrapport 2022”