Naples, Italy. Plane Is Landing At Naples International Airport

Een luchthaven heropent in een van de meest geliefde bestemmingen van Italië

De historische luchthaven Salerno Costa d’Amalfi heropent deze zomer na zeven jaar, als onderdeel van een vernieuwingsproject dat beoogt de toegankelijkheid tot de Cilento-regio en omgeving te verbeteren. Op 11 juli zal de luchthaven zijn eerste commerciële vlucht verwelkomen, wat de regio beter bereikbaar maakt voor reizigers.

Vincent Laraan

Inhoudsopgave

[ad_1]

Na zeven jaar gesloten te zijn geweest, heropent de historische luchthaven Salerno Costa d’Amalfi deze zomer zijn deuren als onderdeel van een architectonische vernieuwing en herstart van de hub, gericht op het bieden van betere toegang tot het Cilento-gebied en de omgeving.

Op 11 juli verwelkomt Salerno Costa d’Amalfi zijn eerste commerciële vlucht, te beginnen met een aankomst van de Spaanse lagekostenmaatschappij Volotea. Reizigers naar de kust van Amalfi kunnen rekenen op een vlottere toegang tot de door UNESCO aangewezen regio, waarbij naar verwachting extra internationale luchtvaartmaatschappijen en vluchten zich zullen aansluiten bij het groeiende aantal luchtvaartmaatschappijen die de hub zullen bedienen.

“Symbolisch, [the airport reopening] laat zien hoeveel Zuid-Italië is veranderd en op de rails staat [rise]”, zegt Danielle Oteri, oprichter van Feast Travel, een reisadviseur met diepgaande kennis van het Cilento-gebied. Oteri merkt op dat toeristen nog steeds terughoudend zijn om gebieden in Zuid-Italië buiten de kust van Amalfi te bezoeken, zoals het Parco Nazionale di Cilento en andere, minder bekende strandbestemmingen. “De luchthaven is een symbool dat dat tijdperk al lang voorbij is”, zegt Oteri.

Gelegen op 20 kilometer van Salerno, 45 kilometer van Amalfi en 72 kilometer van Napels, is de luchthaven Salerno Costa d’Amalfi meer dan een alternatief voor de luchthaven Napoli-Capodichino, de toegangspoort van Zuid-Italië (waar jaarlijks maar liefst 12 miljoen passagiers passeren) . Het is een betere keuze voor diegenen die de regio Campanië en Zuid-Italië willen verkennen. Reizigers kunnen tijdens het openingsjaar minder drukte verwachten voordat de activiteiten volledig op gang komen. Bovendien zullen de diensten nieuwer, schoner en efficiënter zijn.

 

Een weergave van de aanstaande luchthaven Salerno Costa d’Amalfi

Met dank aan Atelier Alfonso Femia

De luchthaven van Salerno ligt op een klein eindje rijden van pittoreske kustbestemmingen zoals Cetara, Ravello, Amalfi en Positano langs de beroemde Costiera Amalfitana (kust van Amalfi), die consequent geldt als een van de topbestemmingen in Italië.

De heropening van de luchthaven Salerno Costa d’Amalfi komt op een moment dat de toenemende populariteit van de kust van Amalfi meer bezoekers, meer luxe hotels en hogere prijzen heeft opgeleverd. Salerno maakt deel uit van de regio Cilento, een uitgestrekt gebied in Zuid-Italië dat zich uitstrekt van de kust tot het Cilento-gebergte (waaronder Cervati, Monte Stella en Gelbison) met gehuchten, archeologische vindplaatsen en talloze regionale voedingsproducten, zoals mozzarella di bufala, witte vijgen en olijfolie met een DOP (benaming van oorsprongsbeschermingcertificering beschermde oorsprongsbenaming) of IGP (indicatie van geografische bescherming, beschermde geografische aanduiding). In één middag proef je de beste mozzarella ter wereld in Battipaglia, verken je oude tempels in Paestum en geniet je daarna van cocktails op het strand van Vietri sul Mare.

“Salerno is een prima startpunt om Italië cultureel en historisch te verkennen”, zegt archeoloog Darius Arya. “Vanaf hier heb je de mogelijkheid om het prachtige landschap en cultureel erfgoed te ervaren dat teruggaat tot Magna Graecia, van de archeologische parken van Paestum en Velia tot het nationale park Cilento e Vallo di Diano, het op één na grootste van het land, dat zich uitstrekt van de kust tot aan de uitlopers van de bergen. Griekse koloniën, heerlijk eten, een prachtige kustlijn die samen gemakkelijk en ongelooflijk te verkennen zijn.”

Oteri voegt eraan toe: “Dit is een geweldige investering voor de lokale economie.”

Oorspronkelijk geopend in 1926 als militaire luchthaven, was Salerno Costa d’Amalfi een vliegschool, een opleidingscentrum voor carabinieri-brandweerlieden en parachutisten, een privéluchthaven en had zelfs een korte periode als klein commercieel vluchtknooppunt voordat het definitief zijn deuren sloot. in 2016. Een van de hangars op de luchthaven is ontworpen door de beroemde Italiaanse architect PierLuigi Nervi, een pionier op het gebied van de rationalistische stijl uit het begin van de 20e eeuw.

De nieuwe luchthaven Salerno Costa d’Amalfi wordt gebouwd met duurzaamheid voorop.

Met dank aan Atelier Alfonso Femia

De herstart in 2024 maakt deel uit van een groter architectuur- en infrastructuurproject onder leiding van het Nederlandse ingenieursbureau Deerns en in samenwerking met de ateliers van Alfonso Femia, Od’a Officina d’Architettura, Techproject en Sun Flower Engineering.

Ontworpen met de modernste systemen om de CO₂-uitstoot met ongeveer 390 ton per jaar te verminderen, volgt de 170.000 vierkante meter grote terminal een open piazza-plan in een modulair frame van twee niveaus vol licht, groen en polychromatische kleuren. ontworpen om in te spelen op het natuurlijke landschap. Het dak is gemaakt van fotovoltaïsche panelen, een reeks A-frames met een punt die doet denken aan de Italiaanse cabine (strandcabines) langs de kustlijn.

“De terminal moet een integraal onderdeel zijn van de reis en de verkenning van de regio door de passagiers, het begin en het einde van hun ervaring”, legde Alfonso Femia uit op een recente persconferentie.

Er is al een start- en landingsbaan van 2.000 meter voltooid, terwijl in 2025 werkzaamheden aan een uitbreiding van 7.200 meter gepland zijn. Voor 2026 en 2027 staan ​​een nieuwe passagiersterminal, een terminal voor de algemene luchtvaart en operationele gebouwen gepland, met extra toegang tot de luchthaven, zoals een metrostation en meer snelwegverbindingen gepland voor de toekomst. De luchthaven is al bereikbaar via strade statali (rijkswegen) en kleinere leidingen.

De luchthaven van Salerno is ontworpen om in de komende drie jaar plaats te bieden aan maximaal 3,3 miljoen passagiers, wat de broodnodige verlichting zal bieden aan het verkeer op de luchthaven van Napels, met het potentieel om te stijgen tot 5,5 miljoen. Samen met Volotea zijn EasyJet en RyanAir momenteel in gesprek om de luchthaven toe te voegen aan hun lijst met bestemmingen in Italië.

[ad_2]