Airplane In The Sky With Plane Trails

Hoe u erachter kunt komen in welk type vliegtuig u vliegt

Vincent Laraan

Inhoudsopgave

[ad_1]

Er zijn verschillende redenen waarom het handig kan zijn om bij het reserveren van uw vlucht te weten met welk type vliegtuig u vliegt. U vraagt ​​zich misschien gewoon af wat de stoelconfiguratie zal zijn, of misschien wilt u weten of u volgens de planning met een Boeing 737 Max-vliegtuig zou vliegen na de recente landing van Boeing 737-9 Max-vliegtuigen na een aangrijpende vlucht van Alaska Airlines met een stekker deur die eerder deze maand uitblies.

Andere redenen waarom het zou kunnen helpen om te weten? Welnu, veel van de kleinste turboprop- en regionale straalvliegtuigen (of zelfs vliegtuigen met een smalle romp en soms ook middelgrote vliegtuigen) kunnen ervoor zorgen dat u uw door de TSA goedgekeurde handbagage aan de poort controleert vanwege de beperktere opslagruimte in de hoofdcabine. Dus als er een andere vliegtuigoptie beschikbaar is, wil je misschien een groter commercieel vliegtuig kiezen dat grotere bagagevakken heeft om bagage in op te bergen. Hetzelfde geldt voor de stoelindeling: misschien heeft een groter vliegtuig meer (en mogelijk betere) zitmogelijkheden, of je nu wilt upgraden, gewoon meer ruimte wilt hebben of als gezin bij elkaar wilt kunnen zitten.

Wat uw reden ook is om het te willen weten, hier leest u hoe u erachter kunt komen in welk type vliegtuig u vliegt.

Hoe u weet met welk type vliegtuig u vliegt

Bijna elke luchtvaartmaatschappij ter wereld vermeldt het type vliegtuig dat vluchten zullen gebruiken tijdens het boekingsproces. Normaal gesproken vindt u vliegtuiginformatie net onder de vluchtgegevens wanneer u uw vluchten selecteert. Begin met het zoeken naar de luchthavens van vertrek en bestemming en de gewenste data om erachter te komen welk type vliegtuig op welke route vliegt.

Op dezelfde manier wordt, wanneer u met een reiszoekmachine zoals Google Flights naar een vlucht zoekt, het exacte vliegtuigmodel onder elk vermeld vluchtsegment weergegeven, in een kleiner type, naast de luchtvaartmaatschappij die de vlucht uitvoert.

Vijf jaar geleden voegde reisboekingssite en app Kayak een vliegtuigoptie toe aan zijn filters, en het bedrijf meldde dat het gebruik ervan toenam van dat filter na het incident met Alaska Airlines in januari 2024. Gebruikers kunnen specifiek filteren om bepaalde vliegtuigmodellen op te nemen of uit te sluiten, waaronder de Boeing 737-8 Max- en de Boeing 737-9 Max-vliegtuigen voor reizigers die zich zorgen maken over het vliegen met die modellen .

U kunt uw vliegtuigmodel ook vinden met ITA Matrix

Als het vliegtuigtype nog steeds onduidelijk is, typt u uw vertrekpunt, bestemming en reisdatum in de ITA Matrix, een vluchtzoekmachine. Zodra u uw vlucht heeft gevonden, klikt u op de detailspijl helemaal rechts om te zien met welk type vliegtuig u precies heeft geboekt.

Luchtvaartmaatschappijen hebben soms schemawijzigingen, vooral voor vluchten die meer dan een paar maanden van tevoren zijn geboekt, waardoor het tijdstip waarop een vlucht vertrekt of het type vliegtuig dat wordt gebruikt, kunnen veranderen. Een dag waarop van vliegtuig (of uitrusting, in het jargon van luchtvaartmaatschappijen) wordt gewisseld, komt zelden voor, tenzij er een mechanisch probleem is of een weersvertraging die vervanging door een ander vliegtuig vereist. Maar het kan – en gebeurt – ook.

Vooraanzicht van een vliegtuig op een landingsbaan in de schemering

Tegenwoordig zijn de meest voorkomende vliegtuigfabrikanten waarmee Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen contracten sluiten Airbus, Boeing, Bombardier en Embraer.

Foto door Romeo Pj/Shutterstock

Hoe u de beste stoelen kunt vinden op basis van het type vliegtuig

Een van de grootste voordelen van het vooraf kennen van uw vliegtuigtype is dat u deze kunt gebruiken om de best mogelijke stoel te kiezen, inclusief de veiligste stoel in het vliegtuig. Hoewel vliegtuigfabrikanten doorgaans dezelfde structuur gebruiken voor elk specifiek vliegtuigmodel, zijn er tal van manieren waarop een luchtvaartmaatschappij individuele modellen kan aanpassen bij het bestellen van een nieuw vliegtuig. Hierbij kunt u denken aan zaken als motortypes, de plaatsing van keukens en toiletten, en het aantal en de configuratie van de stoelen. Een goedkope luchtvaartmaatschappij kan bijvoorbeeld meer geïnteresseerd zijn in het inpakken van zoveel mogelijk stoelen, terwijl een internationale luchtvaartmaatschappij zich wellicht meer richt op het aanbieden van meer premium zitplaatsen. Sommige luchtvaartmaatschappijen hebben zelfs verschillende modellen van hetzelfde vliegtuig: Delta heeft verschillende modellen Boeing 767-300ER-vliegtuigen met verschillende cabineconfiguraties.

Probeer eerst naar de stoelplattegrond op uw eigen reserveringspagina te zoeken om een ​​idee te krijgen van de versie van het vliegtuig waarin u zich bevindt, voordat u naar een site met stoelplattegronden gaat. Zodra u het exacte vliegtuigtype kent, kunt u ernaar zoeken op websites als SeatGuru of SeatMaestro. Deze websites schetsen de vloot van een volledige luchtvaartmaatschappij, en voor sommige vliegtuigen kunnen er verschillende configuraties zijn. Dit kan u helpen stoelen te vermijden die zich dicht bij de badkamer bevinden of stoelen met een verkeerd uitgelijnd raam (als er geen raam naast uw stoel bij het raam is of een raam niet in het midden waar u niet doorheen kunt kijken).

Deze websites kunnen ook uitstekend de soorten stoelen beschrijven (bijvoorbeeld platliggende stoelen versus fauteuils in de business class) en hun relatieve voorzieningen. Heeft het ingebouwde entertainmentschermen? Zal het vliegtuig draadloos internet hebben? U kunt ook uitzoeken welke stoelen een beperkte rugleuning of geen opbergruimte onder de stoel hebben.

Veel voorkomende typen vliegtuigen voor Amerikaanse vluchten

De meest voorkomende vliegtuigen waarmee Amerikaanse passagiers zullen vliegen, zijn die gebouwd door vier grote fabrikanten: Airbus, Boeing, Bombardier en Embraer.

In tegenstelling tot militaire vliegtuigen, die zijn ontworpen voor hoge snelheden en ultra-manoeuvreerbaarheid in het achterhoofd, zijn passagiersvliegtuigen gemaakt met (tenminste enig) comfort in gedachten en om lange afstandsreizen te maken met lagere snelheden die gemakkelijker zijn voor het lichaam.

Als het om vloten gaat, varieert dit van luchtvaartmaatschappij tot luchtvaartmaatschappij. Alaska Airlines vloog uitsluitend met Boeing-vliegtuigen totdat het in 2016 fuseerde met Virgin America, dat een volledig uit Airbus bestaande vloot had. Alaska’s dochteronderneming Horizon Air maakt voornamelijk gebruik van Bombardier-vliegtuigen. Delta had een vloot die volledig uit Boeing bestond, totdat het in 2008 fuseerde met Northwest en grote orders begon te plaatsen bij Airbus.

Een wit passagiersvliegtuig in bewolkte hemel, van onderaf gezien

Een van de grootste voordelen van het kennen van uw vliegtuig is dat u het kunt gebruiken om de best mogelijke stoel te kiezen.

Foto door Muratart/Shutterstock

Hoe verschillen dit soort vliegtuigen van elkaar?

Als je het type persoon bent dat graag in het vliegtuig stapt en een paar uur op pad gaat, vermijd dan oudere vliegtuigen, die vaak luidruchtiger zijn. De door Delta gevlogen McDonnell Douglas MD-80-serie met één gangpad zal je omhullen met motorgeluid als je achterin het vliegtuig zit, dus zorg ervoor dat je een koptelefoon meeneemt.

Als je het leuk vindt om bezienswaardigheden vanuit de lucht te spotten, houd er dan rekening mee dat de meeste Airbus-vliegtuigen bekend staan ​​om hun kleinere ramen dan Boeing-vliegtuigen, hoewel de Airbus A350 is gebouwd met grotere patrijspoorten. Dit maakt het gemakkelijker om te zien, zelfs als u aan het gangpad zit.

Nieuwe vliegtuigtypes zoals de Boeing 787 Dreamliner en Airbus A350 worden gebouwd met lichtere composietmaterialen, waardoor ze minder brandstof verbranden. Ze zijn ook beter voor je huid: deze modellen worden vooral op internationale vluchten gebruikt en zijn voorzien van verbeterde luchtventilatie- en circulatiesystemen die helpen de cabinedruk op een niveau te houden dat dichter bij de druk ligt die je op de grond zou kunnen aantreffen. Hierdoor kunnen passagiers zich minder uitgedroogd en hopelijk minder jetlag voelen.

Als je op zoek bent naar een ruimere cabine, zijn widebody-vliegtuigen met twee gangpaden uiteraard groter. Soms worden ze ook geleverd met nieuwere entertainmentsystemen en worden ze meestal gebruikt voor internationale langeafstandsvluchten.

Zijn sommige vliegtuigen beter dan andere?

Het hangt ervan af waar je precies naar op zoek bent: als je meer beenruimte of extra bagageruimte wilt, zou een widebody-vliegtuig zoals de Boeing 787 Dreamliner een goede optie zijn. Als je een entertainmentsysteem nodig hebt om gezond te blijven tijdens een langeafstandsvlucht, zou een nieuwer vliegtuig zoals een Airbus A220 misschien wel geschikt zijn.

Nog iets om in gedachten te houden: als u naar een afgelegen gebied reist, begint u uw reis waarschijnlijk in een groot langeafstandsvliegtuig en eindigt u deze in een kleiner transportvliegtuig of soms zelfs in een eenmotorig vliegtuig. , afhankelijk van de bestemming. Wees voorbereid op het controleren van uw grotere handbagage, voor het geval dat.

Hoe kan ik een vliegtuig identificeren door ernaar te kijken?

Als u het type persoon wilt zijn dat het merk en model van een vliegtuig met slechts een vluchtige blik kan kennen, volgen hier een paar starterstips. Het meest voor de hand liggende vliegtuig om te spotten is de enorme Airbus A380, die twee volledige niveaus van ramen heeft die zich uitstrekken van neus tot staart. De Boeing 747 heeft een tweede niveau, maar deze strekt zich alleen uit van de cockpit tot boven de vleugels, waardoor het lijkt alsof er een luchtbel aan de voorkant van het vliegtuig zit.

De Boeing 787 Dreamliner en Airbus A350, beide ongeveer even groot, hebben subtiele nuances om je te helpen ze te onderscheiden. De uiteinden van de vleugels van de A350 hebben gekrulde uiteinden die naar boven wijzen, terwijl de vleugels van de Dreamliner iets naar boven wijzen en bij de punt iets naar achteren hellen.

De Boeing 777 heeft een afgeknepen, plat uiteinde helemaal achteraan onder de staart, terwijl de Boeing 767 en Airbus A330 conische eindpunten onder de staart hebben. Alle Airbus A330- en A340-vliegtuigen hebben winglets, terwijl 777’s dat nooit doen. Aan sommige Boeing 767-vliegtuigen zijn ze ook toegevoegd voor een betere brandstofefficiëntie.

En als u echt wilt oefenen met het spotten van vliegtuigen, boek dan een kamer in een van deze luchthavenhotels voor een uitzicht dat kan wedijveren met dat van een verkeerstoren.

Dit verhaal is oorspronkelijk gepubliceerd in april 2019 en is op 17 januari 2024 bijgewerkt met actuele informatie.[ad_2]