Close up of young woman holding plane tickets.

Hoe u uw vlucht opnieuw kunt boeken nadat de prijs is gedaald

Op een recente lentedag begon ik me zorgen te maken over het boeken van kerstvluchten voor mijn gezin van vier, van Amsterdam naar Barcelona. Na de pandemie was het moeilijker om tickets te vinden vanwege de sterke toename in reislust, dus voelde ik de urgentie om snel te handelen voor een redelijke prijs.

Vincent Laraan

Inhoudsopgave

Op een recente lentedag begon ik me zorgen te maken over het boeken van kerstvluchten voor mijn gezin van vier, van Amsterdam naar Barcelona. Na de pandemie was het moeilijker om tickets te vinden vanwege de sterke toename in reislust, dus voelde ik de urgentie om snel te handelen voor een redelijke prijs.

De schok van hoge prijzen

In eerste instantie schrok ik van de prijzen: ongeveer €4.200 voor retourvluchten rond Kerst. Gelukkig vond ik al snel veel redelijkere tarieven rond de €1.400 door wat te schuiven met de data, zoals vliegen op Kerstavond zelf. “We moeten onze vluchten naar Barcelona zo snel mogelijk boeken!” drong ik aan bij mijn partner.

Uitstel en de gevolgen

Een paar weken later hadden we de vluchten nog steeds niet geboekt vanwege communicatieproblemen en het regelen van verlofaanvragen. Toen ik weer keek, waren de prijzen gestegen naar €3.300. Uit frustratie boekte ik de tickets voor deze nieuwe prijs, wat ons €1.900 extra kostte.

Een kans voor besparingen

Maanden later daalden de vluchtprijzen weer. Ik herinnerde me een tip van Vliegtickets.com, gegeven met hun vluchtaanbieding-trackingdienst, over het omboeken van je vlucht als de prijs daalt. Met de afschaffing van wijzigingsvergoedingen door alle grote Europese luchtvaartmaatschappijen (behalve voor de goedkoopste basistarieven), was het nu mogelijk om de vlucht te annuleren en opnieuw te boeken zonder extra kosten.

Hoe omboeken werkt

Ik wil je graag door mijn proces leiden:

  1. De te dure vlucht boeken: Eerst had ik de vlucht geboekt toen deze duur was.
  2. De prijzen opnieuw controleren: Regelmatig begon ik de tarieven opnieuw te controleren.
  3. De juiste deal vinden: Uiteindelijk zag ik dat de prijzen waren gedaald tot €2.500 bij KLM, van de €3.300 die we oorspronkelijk hadden betaald.
  4. De vlucht omboeken: In plaats van de vlucht te wijzigen, annuleerde ik en boekte ik opnieuw, waardoor ik €500 aan vluchtcredits kreeg voor toekomstig gebruik.

Tips van vliegtickets.com

Volgens Vliegtickets.com proberen veel luchtvaartmaatschappijen het omboekingsproces te bemoeilijken. Hun advies is om je originele vlucht te annuleren, vluchttegoed te ontvangen en dan snel de nieuwe vlucht te boeken tegen een lagere prijs.

Hoewel elke luchtvaartmaatschappij verschillende procedures kan hebben, loont het vaak om strategieën te proberen en te spelen met de mogelijkheden van annuleren en opnieuw boeken. Onthoud dat deze optie niet geldt voor de goedkoopste basistarieven. Wegen de extra kosten voor hogere tarieven op tegen de mogelijkheid van prijsdalingen? Als het tarief slechts een beetje meer is, kan het het waard zijn voor de flexibiliteit om te profiteren van toekomstige prijsdalingen.

Dit verhaal is voor het eerst gepubliceerd in augustus 2022 en is bijgewerkt in maart 2024 met de nieuwste informatie.