Er was een tijd dat luchtvaartmaatschappijen in Europa ongemerkt toeslagen op je ticket plakten onder het mom van ‘brandstoftoeslagen’. Ook toen de brandstofprijzen daalden, bleven die toeslagen vaak staan. Gelukkig hebben toezichthouders daar een stokje voor gestoken. Maar nu in 2024 zien we een nieuwe trend: ‘groene toeslagen’.
Wat is het groene tarief?
Vanaf dit jaar verschijnen er steeds meer ‘groene tarieven’ op vliegtickets. Dit zijn extra kosten die je betaalt om bij te dragen aan het gebruik van duurzame vliegtuigbrandstof, ook wel SAF genoemd. In plaats van op fossiele brandstoffen, vliegt je vliegtuig deels op gerecyclede oliën en andere restproducten. Dat klinkt misschien als een slim marketingtrucje, maar SAF zorgt wel degelijk voor een flinke vermindering van CO2-uitstoot vergeleken met kerosine.
Europa loopt voorop in duurzaamheid
Dankzij Europese regelgeving worden luchtvaartmaatschappijen verplicht om vanaf 2025 minimaal 2% SAF te gebruiken, en dat loopt op naar maar liefst 70% in 2050. Dit betekent dat vliegen langzaam maar zeker groener wordt, en jij kunt daar nu al aan bijdragen via deze nieuwe tarieven.
Lufthansa’s groene initiatief
Een goed voorbeeld is Lufthansa. In 2023 introduceerden zij al vrijwillige groene tarieven. Meer dan een miljoen passagiers hebben inmiddels voor deze optie gekozen, wat aantoont dat duurzaamheid steeds meer leeft onder reizigers. Vanaf 2025 zullen dergelijke toeslagen op bepaalde vluchten zelfs verplicht worden, en niet alleen bij Lufthansa, maar ook bij andere Europese luchtvaartmaatschappijen.
De toekomst van groen vliegen
Naast het invoeren van SAF-toeslagen, komt er ook een nieuw labelingsysteem in de luchtvaart. Vanaf 2024 kun je precies zien hoe milieuvriendelijk je vlucht is. Het idee is dat consumenten op basis daarvan bewustere keuzes kunnen maken. Dus, de volgende keer dat je een vliegticket boekt en een toeslag ziet voor SAF, weet je dat je direct bijdraagt aan de verduurzaming van de luchtvaartsector.