top view of travel accessories and items such as sunglasses sunhat plane tickets blue model plane

Na een moeilijke start van het jaar voorspellen experts wat de toekomst biedt voor vliegreizen in 2024

Vincent Laraan

Inhoudsopgave

[ad_1]

Blijkbaar zijn steeds meer mensen van plan om in 2024 meer vliegreizen te maken. Of zo zag het er in ieder geval uit voordat begin dit jaar twee opeenvolgende incidenten tijdens de vlucht plaatsvonden: het vliegtuig van Japan Airlines dat in brand vloog na een botsing op de landingsbaan, en de plugdeur van Alaska Airlines die eruit waaide. leidde tot het wereldwijd aan de grond houden van Boeing 737-9 Max-vliegtuigen.

Dit jaar zal, ondanks enige nervositeit die vliegers kunnen voelen in de nasleep van de genoemde incidenten, het volume van het vliegverkeer naar verwachting een “historisch hoogtepunt” bereiken, met naar verwachting wereldwijd 4,7 miljard vliegtuigpassagiers, aldus de International Air Transport Association (IATA). Dat is niet alleen meer dan het totaal van 4,4 miljard in 2023, maar ook het totaal van 4,5 miljard vóór de pandemie in 2019.

Luchtvaartmaatschappijen zijn “teruggekeerd naar het connectiviteitsniveau van vóór de pandemie”, zegt Willie Walsh, directeur-generaal van IATA, eraan toevoegend dat “de snelheid van het herstel buitengewoon was.” Vooruitkijkend zegt 44 procent van de ondervraagden in een recent IATA-consumentenonderzoek dat ze de komende twaalf maanden meer zullen reizen dan in de voorgaande twaalf maanden.

In de Verenigde Staten is het verhaal vergelijkbaar, zegt Helane Becker, een luchtvaartanalist bij investeringsbank TD Cowen, die opmerkte dat het passagiersvolume bij de controleposten van de Transportation Security Administration (TSA) in 2023 met 11,6 procent was gestegen, met een gemiddelde van 2,3 miljoen reizigers. dagelijks – en dat zal in 2024 met minstens 5 procent stijgen. Tenzij TSA meer screeners toevoegt, zou dat kunnen leiden tot langere luchthavenlijnen. In piekperiodes “zullen we regelmatig dagen zien waarop 3 miljoen mensen via luchthavens reizen”, zei Becker.

Welke invloed zullen de recente veiligheidsproblemen op de activiteiten hebben? Wat betekent het hogere aantal reizigers dit jaar voor de vliegtarieven? En zullen we nog meer operationele problemen zien, zoals het probleem dat vakantiereizen iets meer dan een jaar geleden in de weg stond? We vroegen experts om hun mening te geven. Hier zijn hun voorspellingen over hoe vliegen er in 2024 uit zal zien.

De veiligheid van vliegreizen wordt in twijfel getrokken nu de Boeing 737-9 Max aan de grond staat

Na een reeks close calls op luchthavens vorig jaar lagen de luchtveiligheidsnormen in 2023 al onder de loep. Maar toen het nieuwe jaar begon met twee ernstige ongelukken, de Boeing 737-9 Max, die volgde op een crash op de Haneda-luchthaven in Tokio, de kwestie werd een verhaal op de voorpagina.

Na het onmiddellijk aan de grond houden van 171 Boeing 737-9 Max-vliegtuigen in de Verenigde Staten en in landen met directe vluchten naar de VS, zei de FAA op 12 januari dat zij haar toezicht op de productie en productie van Boeing zou vergroten. De stap kwam een ​​dag nadat de FAA zei dat het “Boeing formeel op de hoogte had gesteld dat de FAA een onderzoek naar het bedrijf was gestart naar aanleiding van het incident van afgelopen vrijdag met een Boeing Model 737-9 MAX waarbij het vliegtuig een plug in de passagiersdeur verloor. tijdens de vlucht.”

Het is onduidelijk hoe lang het zal duren voordat de 737-9 Max-vliegtuigen weer in gebruik kunnen worden genomen. Vorige week meldde United dat het tijdens vlootinspecties losse bouten van Boeing 737-9 Max-vliegtuigen had aangetroffen, wat de zorgen nog groter maakte.

Het Alaska-vliegtuig is niet dezelfde versie van de 737 als de Max 8, die twee dodelijke crashes had die aanleiding gaven tot een bijna twee jaar durende wereldwijde aan de grond houden van de Max-serie vanaf 2019. Maar aangezien het deel uitmaakt van dezelfde vliegtuigfamilie, Het incident roept bij reizigers vragen op over de algemene staat van dienst op het gebied van de veiligheid.

“De uitkomst had veel erger kunnen zijn” als het Alaska-vliegtuig op kruishoogte (ongeveer 34.000 voet) had gestaan, zei John Goglia, een voormalig lid van de National Transportation Safety Board (NTSB) en een adviseur voor luchtvaartveiligheid.

Het hoofd van NTSB, Jennifer Homendy, zei op een persconferentie na het incident met Alaska Airlines dat het agentschap de onderhouds- en veiligheidsgegevens gaat doornemen om de oorzaak van het ongeval vast te stellen, wat enige tijd kan duren. Maar ze verzekerde het reizende publiek ook dat vliegreizen veilig is.

‘We hebben het veiligste luchtvaartsysteem ter wereld’, zei ze, eraan toevoegend dat de Verenigde Staten ‘wereldwijd de norm stellen voor luchtveiligheid’.

Dit probleem – en de zorgen die het heeft veroorzaakt – zal niet snel verdwijnen, en we kunnen verwachten dat de veiligheid van vliegreizen de komende weken en mogelijk maanden topprioriteit zal zijn voor reizigers en de sector.

Luchtvaartmaatschappijen zullen operationele problemen oplossen – of de gevolgen onder ogen zien

Geen enkele luchtvaartmaatschappij heeft de laatste tijd meer oog gekregen voor het vluchtprobleem dan Southwest, dat, ondanks de omvang van een megaluchtvaartmaatschappij, eind 2022 tijdens een weersgerelateerde crisis in de problemen kwam door verouderde technologie, waaronder een jammerlijk verouderd bemanningsplanningssysteem. . De luchtvaartmaatschappij heeft veel moeten betalen voor de rotzooi, en niet alleen voor de reputatieschade; vorige maand heeft het Amerikaanse ministerie van Transport (DOT) het een recordboete van $ 140 miljoen opgelegd.

Maar de implicaties voor vliegers reiken veel verder dan één luchtvaartmaatschappij: 90 miljoen dollar van de boete gaat rechtstreeks naar een fonds ter compensatie van passagiers die meer dan drie uur vertraging hebben, en sectorwaarnemers verwachten volledig dat deze drie-uurregel in de hele sector van kracht zal worden. Voorstanders van consumenten zeggen dat dit duidt op een hardere houding ten aanzien van servicekwesties van luchtvaartmaatschappijen die duidelijk onder de controle van de luchtvaartmaatschappij vallen, waaronder onvoldoende personeel om aan de gepubliceerde schema’s te voldoen.

Zoals Bob Jordan, CEO van Southwest, vorige maand tegen de Wings Club in New York vertelde (net toen het DOT-nieuws op het punt stond te verschijnen), heeft de luchtvaartmaatschappij meer dan $ 1 miljard geïnvesteerd in nieuwe systemen die niet alleen zullen helpen bemanningen te brengen waar ze moeten zijn maar stelt de luchtvaartmaatschappij ook in staat vluchten bij slecht weer beter te beheren. “In de toekomst gaat het om het runnen van een geweldige operatie, en we zullen niet stoppen met eraan te werken totdat we het klaar hebben”, zei Jordan.

“De boodschap is dat als je niet in het product investeert, de gevolgen verwoestend kunnen zijn”, zegt William McGee, senior fellow voor luchtvaart en reizen bij het American Economic Liberties Project. Hij voorspelt dat het huidige leiderschap bij DOT, “de meest pro-consumenten in de geschiedenis van de VS”, in 2024 nog actiever zal zijn op het gebied van de rechten van vliegtuigpassagiers.

Als onderdeel van die inspanning heeft DOT aangegeven dat het de loyaliteitsplannen van luchtvaartmaatschappijen zal onderzoeken op bewijs van ‘oneerlijke en bedrieglijke’ praktijken, als reactie op een toename van klachten over onder meer veranderingen in de beloningsniveaus die nodig zijn om tickets in te wisselen.

Reken niet op (veel of geen) verlichting van de vliegtickets

In 2023, toen het vrijetijdsverkeer terugkeerde naar het niveau van vóór de pandemie, kregen consumenten een enorme schok omdat de tarieven ruim boven het inflatiepercentage stegen – in sommige markten met wel 15 tot 20 procent – ​​vooral omdat de capaciteit nog steeds daalde als gevolg van een vertraging in de leveringen van vliegtuigen.

Maar richting 2024 overtreft de vraag nog steeds het aantal beschikbare zetels, en volgens sommige deskundigen zou deze situatie tot ver in het jaar kunnen voortduren.

“De vliegtarieven zullen waarschijnlijk hoger worden [in 2024] omdat het eenvoudigweg neerkomt op vraag en aanbod”, zegt Michael Derchin, een ervaren luchtvaartanalist op Wall Street die de nieuwsbrief Heard in the Hangar schrijft.

“Het aanbod is krap en de vraag is hoog, en het aanbod is krap om redenen die volledig buiten de controle van de luchtvaartmaatschappijen liggen”, zei hij. En grote vliegtuigfabrikanten hebben nog steeds problemen met de toeleveringsketen.

Bovendien stijgen hun kosten, terwijl de meeste Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen in het zwart zitten. De brandstofprijzen zijn de laatste tijd gestabiliseerd, maar “de grootste kostenpost van de luchtvaartmaatschappijen is verreweg de arbeid, goed voor zo’n 40 procent van de totale uitgaven, en dit jaar is er een aanzienlijke stijging van de lonen geweest” dankzij het succes van de luchtvaartvakbonden bij de onderhandelingen over betere lonen en voordelen, zei Derchin.

De belangrijkste afhaalmogelijkheid: als u een goede vluchtdeal ziet, grijp deze dan. Het is niet waarschijnlijk dat de prijzen zullen dalen.

Verborgen en bijkomende kosten lijken niet te verdwijnen

Logica zou voorschrijven dat als mensen hogere prijzen betalen dan verwacht, ze meer waar voor hun geld zouden moeten verwachten. Rechts? Niet zo snel, zegt Henry Harteveldt, analist in de reisindustrie en medeoprichter van Atmosphere Research.

Bijkomende kosten, zoals bagagekosten en extra kosten voor stoelkeuze en andere diensten – die veel kritiek hebben gekregen van het Congres en de regering-Biden – ‘zijn hier om te blijven’, zei hij. Hij merkte op dat Alaska Airlines de prijs voor het inchecken van een koffer verhoogt van $30 naar $35. “Dat is al een tijdje niet meer toegenomen en andere luchtvaartmaatschappijen zullen dit voorbeeld volgen”, zei hij.

Uitgebreide internationale service

Aan de positieve kant zullen er in 2024 waarschijnlijk meer vluchtkeuzes zijn naar bestemmingen in het buitenland. “Grote luchtvaartmaatschappijen voegen internationale vluchten toe met de nadruk op het herstellen van de seizoenscapaciteit en het toevoegen van nieuwe vluchten naar de Pacific-regio”, aldus Becker van TD Cowen. Ze haalde ook aan wat je zou kunnen omschrijven als het Taylor Swift-effect: grote gebeurtenissen die veel vliegverkeer stimuleren. Kijk uit naar vluchten die vol raken naar de Olympische Spelen in Parijs deze zomer, en naar bestemmingen op de internationale tour van de superster dit jaar.[ad_2]