Aragon, Spain - August 2, 2019: A train station between the mountains, seen from above aerial.

Spanje vraagt ​​reizigers om op kortere binnenlandse routes de trein te nemen in plaats van het vliegtuig

Spanje overweegt een verbod op bepaalde binnenlandse korteafstandsvluchten die vervangen kunnen worden door een treinreis van minder dan 2,5 uur. Dit plan maakt deel uit van het Spaanse klimaatactieplan voor 2050, gericht op het verminderen van de CO2-uitstoot. Belangrijke uitzonderingen zijn er voor aansluitende vluchten op internationale routes.

Vincent Laraan

Inhoudsopgave

Als je naar Spanje gaat, bestaat de kans dat er meer treinen (in plaats van vliegtuigen) in je reisschema staan.

De coalitieregering van het land heeft onlangs een plan aangekondigd om bepaalde binnenlandse korteafstandsvluchten te verbieden die kunnen worden vervangen door een treinreis van minder dan 2,5 uur, aldus Euronews, die de ontwikkeling voor het eerst rapporteerde.

Het voorgestelde plan, onderdeel van het Spaanse klimaatactieplan voor 2050 om de CO2-uitstoot te verminderen, kent een opmerkelijke uitzondering: aansluitende vluchten op internationale routes op hubluchthavens. Het volgt op een soortgelijke maatregel in Frankrijk, waarbij bepaalde korteafstandsvluchten waarvoor een alternatieve treinroute beschikbaar is, in 2023 werden verboden.

Het is nog niet duidelijk wanneer de maatregelen worden ingevoerd of hoeveel vluchten getroffen zullen worden in Spanje, waar 9 procent van alle broeikasgassen in de Europese Unie vandaan komt. Volgens Politico EU is het doel echter om zich te concentreren op vluchten van steden als Barcelona, ​​Valencia, Alicante en Sevilla naar Madrid, routes die momenteel worden uitgevoerd door Iberia, Vueling en Air Europa.

De potentiële ontwikkeling heeft al heftige kritiek opgeleverd van sommige regeringsfunctionarissen in Spanje, die beweren dat deze stap het bedrijfsleven en de commercie zou ondermijnen.

Sommige deskundigen uit de sector voorspellen echter niet dat er veel hinder zal zijn voor vakantiegangers.

“Voor de meeste reizigers is de impact hiervan waarschijnlijk erg laag”, vertelt Seth Miller, brancheanalist en oprichter van luchtvaartsite PaxEx.Aero, aan Vliegtickets.com. “In veel gevallen houden luchtvaartmaatschappijen zelfs op de kortere routes vluchten in stand om aansluitend verkeer voor passagiers die van overzee komen af ​​te handelen. Maar als u een reis met meerdere steden plant als u eenmaal in Spanje en Frankrijk bent, zult u merken dat u minder mogelijkheden heeft om tussen de steden te reizen als u eenmaal daar bent. Persoonlijk vind ik het wel oké, want de treinreis is over het algemeen een aangenamere ervaring.”

Volgens Euronews zou het conceptdocument van de twee Spaanse politieke partijen – de Spaanse Socialistische Arbeiderspartij en Sumar – mogelijk ook het gebruik van privéjets kunnen beperken. Een rapport uit 2023 van Greenpeace beweerde dat in 2022 meer dan 45.000 privéjets vertrokken vanaf een Spaanse luchthaven, waarbij 243.000 ton kooldioxide werd uitgestoten – een stijging van maar liefst 92 procent ten opzichte van 2021. Het rapport zei ook dat 8 procent van alle privévluchten in Europa vanuit Spanje vertrekt. .

Soortgelijke maatregelen in heel Europa

Hoewel maatregelen om bepaalde korteafstandsvluchten te verbieden als grotendeels symbolisch kunnen worden beschouwd, zullen reizigers waarschijnlijk meer initiatieven zien die zich richten op duurzaamheid naarmate Europa dichter bij zijn doel komt om in 2050 klimaatneutraal te worden.

Tegen 2026 zal de Europese Unie de gratis vergunningen die zij momenteel aan luchtvaartmaatschappijen verstrekt om hun CO2-uitstoot te compenseren, geleidelijk afschaffen. Als gevolg hiervan zullen luchtvaartmaatschappijen moeten betalen voor hun CO2-uitstoot; kosten die waarschijnlijk worden doorberekend aan de consument.

Bovendien zijn sommige landen bezig met het creëren van wetgeving die vliegreizen ontmoedigt. Vanaf 2025 zal Denemarken luchtreizigers een “groene belasting” van 100 Deense mark (ongeveer $14,60) in rekening brengen om de transitie van het land naar duurzame luchtvaartpraktijken te helpen financieren.

De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa heeft ondertussen “groene tarieven” geïntroduceerd op geselecteerde routes binnen Europa en internationaal. Dergelijke tarieven omvatten het gebruik van duurzame vliegtuigbrandstof en dragen bij aan klimaatbeschermingsprojecten.

Duitsland moedigt ook reizigers aan om de trein te gebruiken. In 2021 ondertekenden de Duitse Luchtvaartvereniging en haar nationale spoorwegmaatschappij, Deutsche Bahn, een overeenkomst om meer hogesnelheidstreinverbindingen aan te bieden, waardoor reizen per trein in plaats van per vliegtuig een gemakkelijkere keuze wordt voor reizigers op bepaalde routes. De twee entiteiten beweren dat een uitbreiding van het spoorvervoer ongeveer 20 procent van de luchtreizigers – ongeveer 4,3 miljoen passagiers per jaar – de mogelijkheid zou bieden om in plaats daarvan met de trein te reizen. Als gevolg hiervan zou de CO2-uitstoot die wordt gegenereerd door binnenlandse vliegreizen met ongeveer 17 procent kunnen worden verminderd.

Ten slotte stimuleert dit, aangezien Frankrijk en nu mogelijk Spanje een verbod op kortere vluchten hebben ingevoerd, andere landen om dit voorbeeld te volgen.

“De eerste zijn die een dergelijk beleid implementeert, brengt aanzienlijke risico’s met zich mee”, zegt Miller. “Maar nu Frankrijk en nu Spanje het reizen over korte afstanden in de richting van treinen in plaats van vliegtuigen verleggen, kan het andere regeringen helpen inzien dat een verschuiving mogelijk is, en zonder catastrofale bijwerkingen.”