Businessman feeling tired and angry about work trip on plane

Vliegen is moeilijk voor lange reizigers. Gebruik deze 7 tips om het comfortabeler te maken

Voor langere mensen kan vliegen vaak oncomfortabel zijn, maar er zijn manieren om deze ervaring te verbeteren. Een van de belangrijkste strategieën is het vinden van stoelen met meer beenruimte, zoals die bij de nooduitgang. Dit vereist soms onderhandelen bij de check-in of aan de poort. Stoelen bij het schot, die aanvankelijk aantrekkelijk lijken, kunnen echter beperkend zijn voor het uitrekken van de benen.

Vincent Laraan

Inhoudsopgave

Elke lange persoon die in een regionaal of commercieel vliegtuig heeft gevlogen, heeft in het reine moeten komen met het feit dat de wereld eenvoudigweg niet voor ons is ontworpen. Als man van 1,80 meter heb ik, om te kunnen genieten van de wonderen van reizen per vliegtuig, mezelf in allerlei vliegtuigen vaak in de vorm van een krakeling moeten vouwen. Wat ik heb geleerd is dat er tal van tips en trucs zijn die wij, langere mensen, kunnen gebruiken om het vliegen minder pijnlijk te maken. Ik hoop dat deze zeven hacks het vliegverkeer draaglijker zullen maken voor mijn medereizigers met een grote lengte.

1. Scoor de uitgangsrij

De tijd dat de ticket- of poortagent werd omgepraat over een upgrade naar business class of first class is al lang voorbij. (Ik heb het allemaal al een keer met succes gedaan, in 2007 tijdens een vlucht van American Airlines van New York naar Buenos Aires.) Dat gezegd hebbende, er zijn bepaalde dingen die de lange reiziger kan doen om de heilige graal te scoren van vliegreizen in economy class. : een stoel op de rij bij de nooduitgang. Het vinden van de beste stoel kan de sleutel zijn tot het beantwoorden van de al lang bestaande vraag: “Hoe slaap ik als lang persoon in een vliegtuig?” Zelfs de middelste stoel op de rij bij de nooduitgang is beter dan een gewone stoel. Vaak wordt een bepaald aantal stoelen op de uitgangsrij bezet door de luchtvaartmaatschappij totdat de check-in sluit. De extra beenruimte vertegenwoordigt bijkomende inkomsten voor de luchtvaartmaatschappij, dus het bedrijf zal deze zo lang mogelijk willen behouden.

Woman looking through a window traveling by plane at night, sitting, aircraft, airplane, seats
Woman looking through a window traveling by plane at night, sitting, aircraft, airplane, seats
Als het gaat om het krijgen van een stoel bij de uitgang, kan het nooit kwaad om het te vragen (en het te vragen, en het nog eens te vragen).

Foto door Shutterstock

Om de uitgangsrij te scoren, draait het allemaal om beleefd vragen bij drie mogelijke gelegenheden tijdens het incheckproces.

Vraag dit eerst rechtstreeks aan de ticketagent wanneer u incheckt. Normaal gesproken zal de agent u laten weten of er een stoel beschikbaar is, maar u vervolgens vragen een vergoeding te betalen (naar mijn ervaring krijgt u 20 procent van de tijd een gratis upgrade). Sla voorlopig het betalen over; je bent op zoek naar een gratis upgrade hier. Zelfs als u de stoel niet krijgt, heeft u in ieder geval een goed idee van hoe vol de vlucht zal zijn.

Uw volgende optie is om de agent bij de poort te vragen. Leg uit dat 1) u lang bent, en 2) u het, indien mogelijk (en handig voor de agent), op prijs zou stellen als hij of zij zou controleren of er een stoel op de uitgangsrij beschikbaar is. Ik bied ook aan om mijn instapkaart bij hen achter te laten als dat helpt. (Natuurlijk niet Echt help ze, maar het kan dienen als een vriendelijke herinnering.) Kies verstandig uw agent en timing. Als de agent te maken heeft met vijf ontevreden passagiers of gestresst en druk lijkt, wacht dan tot een geschikter moment. De “Vraag het vriendelijk”-aanpak werkt voor mij ongeveer 40 procent van de tijd, wat leidt tot een gratis upgrade naar een betere stoel.

Als geen van beide werkt, kunt u wachten tot het einde van het instapproces en uw vingers kruisen dat een ongelukkige reiziger niet op tijd bij de gate is aangekomen, of dat iemand aan wie een instapkaart is toegewezen, niet daadwerkelijk is komen opdagen voor de vlucht. Dit werkt voor mij ongeveer 20 procent van de tijd – en zelfs als ik geen uitgangsrij krijg, krijg ik misschien een betere stoel, meestal een stoel aan het gangpad waar ik tijdens de vlucht kan opstaan ​​en me kan uitstrekken.

2. Het schot is niet langvriendelijk

In vliegtuigen is het schot een scheidingswand tussen klassen. En hoewel het misschien gemakkelijk is om aan te nemen dat dit de beste stoel is voor lange reizigers, is dat helaas niet het geval. De schotwand voorkomt dat u uw voeten onder de stoel voor u uitstrekt, waardoor u die paar extra centimeters voetruimte wegneemt. Hoewel sommige lange reizigers de indeling misschien leuk vinden (niemand kan zijn stoel achterover op je knieën laten leunen), kies ik ervoor om schotten te vermijden. Bovendien is er vaak geen ruimte om uw persoonlijke spullen of handbagage op te bergen, wat een probleem kan vormen tijdens een volledige vlucht wanneer de bagageruimte beperkt is en de bagage aan de poort wordt gecontroleerd.

3. Ontdek met welk vliegtuig je vliegt

Als u serieus uw reis comfortabeler wilt maken, kunt u erop vertrouwen SeatGuru. De site biedt gedetailleerde lay-outs van vliegtuigen, waar u meer te weten kunt komen over de voor- en nadelen van bijna elke stoel in elk vliegtuig en bij elke luchtvaartmaatschappij. Op bepaalde Airbus A321-vliegtuigconfiguraties (waaronder op JetBlue en Delta) is bijvoorbeeld één stoel bij het raam op de uitgangsrij heeft geen stoel ervoor en biedt de beste economische beenruimte in de lucht. Misschien moet je voor het voorrecht betalen, maar het is een score.

Interior of the airplane with empty seats
Interior of the airplane with empty seats
Sommige armleuningen kunnen met een druk op een (geheime) knop omhoog worden gebracht.

4. Gebruik de geheime knop op de armleuning aan het gangpad

Aan de onderkant van veel armleuningen aan het gangpad zit een geheime knop. Druk op de knop en de armleuning gaat omhoog. De knop is ontworpen voor passagiers met toegankelijkheidsbehoeften, maar kan een lange reiziger ook wat meer ruimte geven om zich in het gangpad uit te strekken of zijn lichaam te verschuiven tijdens de vlucht. Elk vliegtuig is anders en niet elk vliegtuig heeft armleuningen die op deze manier omhoog gaan, maar het is de moeite waard om dit te controleren. Elk beetje slaap helpt jetlag tegen te gaan terwijl je door tijdzones vaart, dus het is het proberen waard. Het enige dat u hoeft toe te voegen is een hoofdtelefoon met ruisonderdrukking of oordopjes, een goed reiskussen, een oogmasker en uw meest comfortabele kleding, en u beschikt over de ingrediënten voor een aantal zeer goede lange afstanden. Zorg ervoor dat uw lichaam zo is gerangschikt dat uw veiligheidsgordel nog steeds comfortabel kan worden omgedaan.

5. Probeer deze lumbale ondersteuningstruc

Lendensteun maakt het reizen comfortabeler. Nekkussens zijn misschien wel de meest populaire optie voor reizigers, maar ze zijn verre van de enige ondersteuning. Uiteraard kunt u vóór uw reis een opblaasbaar lendensteunkussen kopen. Maar vraag in geval van nood om een ​​grote fles water aan een stewardess. Als de fles leeg is, vul dan de helft ervan om hem wat gewicht te geven, en wikkel de fles om een ​​vliegtuigdeken en schuif hem horizontaal tegen de onderkant van je rug. In eerste instantie zal het voelen alsof een in een deken gewikkelde waterfles ongemakkelijk tegen uw onderrug wordt gedrukt. Maar op een vlucht langer dan drie uur is het een rugspaarder. Een goede houding helpt als je een paar uur op een lange vlucht zit en alles pijn begint te doen. En als hij vol is, heb je een goede kans om water te drinken; hydratatie is essentieel als je in een vliegtuigcabine zit.

Diverse group of passengers flying in economy class on plane jet
Diverse group of passengers flying in economy class on plane jet
Op langeafstandsvluchten zijn comfort- en economy-plus-stoelen vaak de uitgave waard.

6. Comfort en zuinigheid zijn de uitgave waard

Soms is het de investering in comfort- of economy-plus-stoelen waard. Als mijn vlucht langer dan vier uur duurt, geef ik vaak $ 50 of meer uit om een ​​premium stoel te selecteren. Als de vlucht echter niet vol lijkt te zijn, wacht ik tot de dag van mijn vlucht in de hoop dat een vriendelijke gate-agent mij gratis zal upgraden. De langste vlucht die ik ooit in economy heb doorstaan ​​was 14 uur (van New York naar Tokio), maar mijn vrouw en ik hebben in ieder geval een nooduitgang kunnen regelen met een Boeing 787 (zie hierboven, over aanhoudend en beleefd vragen).

7. Gebruik punten om te upgraden naar zakelijk of eerst

Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar leren hoe je luchtvaartpunten kunt verdienen en inzetten is de sleutel tot comfortabeler reizen voor lange reizigers – en tot de hoop op een goede nachtrust. Spaar uw punten voor business- of eersteklasstoelen op langeafstandsvluchten. En wees slim: er zijn er genoeg uitstekende bronnen gericht op hoe maximaliseer uw punten. Zakelijk of eersteklas vliegen is niet alleen voorbehouden aan de rijke of Insta-beroemde reiziger.

Andere algemene tips voor vliegcomfort voor alle passagiers

Naast de tips voor lange reizigers, zijn er nog tal van andere manieren om het uzelf wat comfortabeler te maken, die van toepassing zijn op vliegers van alle hoogtes. Creëer een set toiletartikelen voor in de vlucht met essentiële benodigdheden zoals een tandenborstel, tandpasta, deodorant, gezichtscrème, lippenbalsem en al het andere waardoor u zich prettiger voelt. Zelfs als je een medepassagier hebt of bang bent voor vreemde blikken van medepassagiers, zet dan dat gezichtsmasker op; je huid zal je waarschijnlijk dankbaar zijn zodra je weer op de grond bent (vooral op lange internationale vluchten zonder tussenstops).

Overweeg daarnaast om compressiekousen te dragen. Ze kunnen niet alleen de zwelling helpen verminderen, maar ze kunnen ook de kans op diepe veneuze trombose (DVT) of bloedstolsels verkleinen. Een draagbare oplader kan ook wat mentale verlichting bieden, vooral in de economy class, waar er misschien geen ingebouwd stopcontact is. Als u weet dat uw apparaat volledig is opgeladen en klaar is om een ​​Uber te bellen of een reisgenoot te sms’en, kunt u de reisangst verminderen.

Uiteindelijk is er, als je gewapend bent met de juiste reistips, wat oefening, beleefdheid en veel geluk, een zeer reële mogelijkheid dat lange reizigers een comfortabele vliegervaring kunnen hebben.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk online in 2018; het is voor het laatst bijgewerkt op 9 januari 2024 en bevat actuele informatie.