Vliegticketprijzen worden goedkoper voor herfst 2022

Vincent Laraan

Inhoudsopgave


Het grootste deel van 2022 hebben we artikelen geschreven die waarschuwen voor de prijsstijging van vliegtickets in de zomer, in een poging deals te markeren waar we ze vinden en reizigers te helpen navigeren door de chaos van het vliegen. Maar, zoals sommige hoopvolle experts eerder dit jaar voorspelden, lijkt er eindelijk een respijt te komen uit de torenhoge prijzen. Volgens een rapport van de New York Timesworden vluchten echt goedkoper.

De vluchtprijzen begonnen hun neerwaartse trend in het late voorjaar. Over het algemeen daalden de kosten van vliegtickets met 1,8% tussen mei en juni, een van de weinige consumentenkosten die daalden, aangezien de inflatie in het algemeen een recordniveau van 9,1% bereikte. Vervolgens daalden de tarieven tussen juni en juli met 7,8%. De NYT schrijft de dramatische daling van de vliegtuigbrandstofprijzen toe aan de aanzienlijk lagere ticketprijzen, in combinatie met het einde van de reisdrukte in de zomer.

Zelfs de hogere prijzen van vliegtickets gedurende het hele jaar ontmoedigden reizen niet – de stijgende trend van wraakreizen betekende dat mensen vastbesloten waren om te vliegen, wat het ook kost. Dat gaf luchtvaartmaatschappijen een extra hefboomwerking om de prijzen te verhogen.

Hopper bracht eerder in 2022 een rapport uit waarin hij voorspelde dat de tarieven tegen eind juli zouden dalen – en volgens CNBC daalden de gemiddelde kosten van binnenlandse retourvluchten van € 413 in mei tot € 375 op 14 juli. De reiskosten zullen naar verwachting dalen tot € 286.

Tot dusver moesten luchtvaartmaatschappijen de vraag van de klant om te reizen in evenwicht brengen met de eigen capaciteiten van de bedrijven en een groot aantal passagiers afhandelen. Bijna elke grote Amerikaanse luchtvaartmaatschappij heeft een aanzienlijk aantal vluchten uit hun schema’s geschrapt om zich aan te passen aan tekorten aan werknemers en enorme vertragingen op luchthavens.

Met deze kortere dienstregelingen en de aanhoudende inflatie is het niet waarschijnlijk dat de tarieven dit jaar te veel lager zullen uitvallen dan de prijsdaling in juli. Met minder vluchten op het schema, kunnen er nog steeds hogere prijzen zijn om luchtvaartmaatschappijen te compenseren die niet de volledige capaciteit bereiken.

Als en wanneer de vraag dit jaar wegvalt, zullen luchtvaartmaatschappijen niet zo goed in staat zijn om meer te vragen voor tickets. “Op dit moment hebben mensen gewoon geld om te verbranden”, vertelde Adam Thompson, oprichter van adviesbureau Lagniappe Aviation, aan CNBC. “Als mensen geen geld meer hebben om te verbranden, moet je ze ervan overtuigen dat ze je product willen kopen.”

Dat gezegd hebbende, verwacht niet dat alles wat met vliegen te maken heeft in 2022 weer normaal zal worden. Leidinggevenden van luchtvaartmaatschappijen voorspellen dat we pas in de zomer van 2023 zullen terugkeren naar pre-pandemische versies van vliegen.