Cheerful woman using mobile phone in airplane

Waarom je niet je telefoon moet pakken als deze tussen de stoelen valt

Je hebt het misschien al gemerkt dat stewardessen tijdens de veiligheidsinstructies vóór het opstijgen benadrukken dat passagiers een bemanningslid moeten waarschuwen als hun telefoon tussen de stoelen valt.

Vincent Laraan

Inhoudsopgave

Je hebt het misschien al gemerkt dat stewardessen tijdens de veiligheidsinstructies vóór het opstijgen benadrukken dat passagiers een bemanningslid moeten waarschuwen als hun telefoon tussen de stoelen valt. Veel passagiers proberen hun telefoon te pakken door blindelings in de krappe ruimte tussen de stoelen te reiken. Echter, er zijn belangrijke redenen om deze impuls te weerstaan en in plaats daarvan direct een stewardess te waarschuwen.

Veiligheid is altijd de hoogste prioriteit op elke vlucht. Hoewel het verliezen van je telefoon tussen de stoelen een klein ongemak lijkt, kan een poging om deze zonder hulp terug te halen risico’s met zich meebrengen voor zowel jezelf als het vliegtuig.

Volgens de Federal Aviation Administration kunnen smartphones die tussen de stoelen vallen en vast komen te zitten, worden verpletterd wanneer de stoel wordt versteld. Dit is riskant omdat de lithiumbatterijen in de telefoons oververhit kunnen raken en in brand kunnen vliegen als ze beschadigd raken. Om dezelfde reden mag je geen laptops, e-sigaretten of andere elektronische apparaten in je ingecheckte bagage stoppen.

Zo’n incident vond plaats tijdens een Qantas-vlucht van Melbourne naar Los Angeles in 2018. De bemanning wist een brand snel te blussen, waardoor de vlucht zonder verdere problemen kon worden voortgezet. Zonder hun snelle handelen had het vliegtuig omgeleid moeten worden.

FAA-gegevens tonen aan dat er tussen 3 maart 2006 en 15 februari 2024 minstens 68 incidenten zijn geregistreerd waarbij lithiumbatterijen in mobiele telefoons problemen veroorzaakten. Deze incidenten nemen toe nu meer mensen smartphones gebruiken. Alleen in 2023 waren er 14 van deze incidenten.

Een vertegenwoordiger van American Airlines legt uit dat het belangrijk is om een bemanningslid in te lichten omdat zij goed bekend zijn met de stoelen en zo een probleem kunnen voorkomen voordat het een veiligheidsrisico wordt. “Elk vliegtuig heeft verschillende stoelen, en tijdens hun training leren stewardessen over de specifieke kenmerken van deze stoelen die onze klanten waarschijnlijk niet kennen. Zo kunnen ze passagiers veilig helpen als hun telefoon tussen de stoelen valt,” aldus een vertegenwoordiger van American Airlines aan Vliegtickets.com.

Een vertegenwoordiger van Delta voegde toe: “Omdat er verschillende stoelaanpassingen zijn tussen de verschillende cabines en vliegtuigen, kunnen stewardessen de telefoon gemakkelijker pakken.” Als een telefoon echt vast komt te zitten, kan de crew de bestemming luchthaven bellen zodat bij aankomst iemand klaarstaat om, indien nodig, het toestel te verwijderen. Bovendien is het cruciaal dat het team aan boord vroegtijdig weet van een oververhitte, rokende of brandende telefoon, zodat zij direct brandveiligheidsprotocollen kunnen inzetten.

De Delta-vertegenwoordiger benadrukte ook het belang van het inschakelen van een stewardess om te voorkomen dat een passagier zichzelf verwondt: “De ruimte tussen de stoelen is krap. We helpen u liever om uw telefoon veilig te pakken, zodat u zichzelf niet per ongeluk bezeert.”