Waarom vluchtprijzen zo hoog zijn en reizen in de zomer van 2022 chaotisch is

Vincent Laraan

Inhoudsopgave


“Pas alsjeblieft extra geduld in.”

Dat was een van de tips van David Pekoske, hoofd van de Transportation Security Administration, toen hem onlangs werd gevraagd naar het komende zomerreisseizoen.

Vakantiegangers worden deze zomer geconfronteerd met een perfecte storm. Mensen gaan weer op pad, velen voor hun eerste echte zomervakantie sinds 2019, terwijl luchtvaartmaatschappijen niet al het personeel hebben vervangen dat ze tijdens de pandemie verloren, wat leidde tot vertragingen en annuleringen.

Samen met de grote vraag naar reizen, drijven de brandstofprijzen de vliegtickets deze zomer op tot de hoogste prijzen in meer dan vijf jaar, volgens Hopper, een online reissite die prijzen analyseert.

“Het wordt erg druk en erg duur”, zegt Brett Keller, chief executive van de reiswebsite Priceline.

Zijn advies: boek vroeg, overweeg om naar kleinere, minder drukke regionale luchthavens te vliegen en wees flexibel met de dagen dat u van plan bent te reizen.

Hier zijn zes grafieken, met behulp van reisindustrie en andere gegevens, die helpen verklaren waarom vluchten op dit moment zo duur zijn – en waarom we een zomers reisseizoen vol chaos tegemoet gaan.

Brandstof en salarissen zijn twee van de grootste kosten voor luchtvaartmaatschappijen. De prijzen van vliegtuigbrandstof zijn deze zomer ongeveer het dubbele van wat ze de afgelopen zomers waren.

En de vraag naar vliegreizen is veel groter: zomerreizigers zullen het soort drukte ervaren dat sinds 2019 niet meer is gezien, voordat de pandemie en lockdowns het reizen verpletterden.

Pekoske, de TSA-beheerder, zei dat het bureau verwacht dat meer dan 3 miljoen reizigers deze zomer op ten minste een van de drukste dagen Amerikaanse luchthavens zullen passeren, wat het vorige record van 2,8 miljoen per dag in 2019 overtreft.

Het resultaat voor de gemiddelde reiziger deze zomer: De tarieven voor vluchten van juni tot en met augustus zijn 47% hoger dan in 2021 en 34% hoger dan in dezelfde periode in 2019.

De hotelprijzen waren in april meer dan het dubbele van twee jaar eerder en zullen naar verwachting de hele zomer hoog blijven.

De toename van de vraag naar reizen komt doordat luchtvaartmaatschappijen worstelen om het personeelsbestand terug te brengen naar het volledige werkgelegenheidsniveau dat ze hadden vóór de pandemie. Veel voormalige werknemers van luchtvaartmaatschappijen die werden ontslagen, verlieten de sector voor banen met minder stress en een beter loon, zeggen experts uit de sector.

Slecht weer en uitbraken van coronavirus waren de oorzaak van een golf van annuleringen in januari, en experts zeggen dat er meer annuleringen worden verwacht tijdens het zomerse reisseizoen.

Keller waarschuwt dat luchtvaartmaatschappijen zonder volledige personeelsbezetting “niet zoveel speling hebben in het ecosysteem” om vervangende piloten, stewardessen of monteurs op te halen in het geval van een grote storm of een mechanisch probleem dat extra hulp vereist.

John Jimenez, een onderhoudsmedewerker in San Jose, dacht erover om in augustus met zijn vrouw en twee kinderen naar Phoenix te gaan om zijn pasgeboren neefje te ontmoeten, totdat hij de totale prijs voor vliegtickets voor vier personen berekende: meer dan € 1.000.

Vóór de pandemie betaalde hij ongeveer € 115 per persoon voor de heen- en terugreis – ongeveer de helft van het huidige tarief.

“Ik zie me niet zoveel uitgeven voor een snelle reis”, zei hij, eraan toevoegend dat rijden naar Phoenix ook lastig zou zijn vanwege de hoge benzineprijzen.

Bekijk LA Times Today om 19:00 uur op Spectrum News 1 op Channel 1 of livestream op de Spectrum News-app. Kijkers op het Palos Verdes-schiereiland en Orange County kunnen kijken op Cox Systems op kanaal 99.