Waarom zijn vliegtickets zo duur in 2022?

Vincent Laraan

Inhoudsopgave


  • Hogere brandstofprijzen en een sterke vraag stegen in maart met 20% vergeleken met dezelfde tijd in 2019.
  • De online uitgaven voor binnenlandse vluchten stegen in maart tot € 8,8 miljard, 28% hoger dan het niveau van vóór de pandemie.
  • Uit gegevens van Hopper blijkt dat de inflatie de binnenlandse retourtickets heeft opgedreven tot gemiddeld € 330.

Reizigers kunnen dit jaar een deuk in hun portemonnee voelen, omdat hogere brandstofprijzen en een sterke vraag de vliegtickets opdrijven.

Op dinsdag publiceerde de Adobe Digital Economy Index gegevens waaruit blijkt dat reizigers in maart € 8,8 miljard hebben uitgegeven aan online vluchtboekingen, een stijging van 28% vergeleken met dezelfde tijd in 2019. Terwijl de uitgaven stegen, waren de boekingen zelf slechts 12% hoger dan in maart 2019 bleek uit de gegevens.

Bovendien gaven consumenten in het eerste kwartaal van 2022 maar liefst 21 miljard dollar uit aan binnenlandse vliegtickets. Om dat aantal in perspectief te plaatsen, hebben passagiers volgens Adobe in heel 2021 in totaal € 56 miljard uitgegeven.

Stijgende ticketprijzen kunnen worden toegeschreven aan de stijgende vraag naar reizen en brandstofkosten. De prijs van vliegtuigbrandstof, de op één na grootste kostenpost voor luchtvaartmaatschappijen na arbeid, is gestegen sinds de crisis tussen Rusland en Oekraïne de wereldwijde distributie van ruwe olie verstoorde.

Uit gegevens van de Amerikaanse Golfkust blijkt dat vliegtuigbrandstof op 11 april neerkwam op € 3,343 per gallon. De prijs is ongeveer 35% hoger dan begin 2022, toen de brandstofprijs op 3 januari € 2,195 per gallon was, en tegelijkertijd de prijs verdubbelde afgelopen jaar.

De brandstofprijzen hebben bijgedragen aan de duizelingwekkende inflatie, die dit jaar in het snelste tempo sinds 1981 groeit, volgens een dinsdag vrijgegeven rapport van het Amerikaanse ministerie van Arbeid. Volgens Adobe-gegevens leidde de inflatie in vliegtickets in maart 2022 tot een prijsstijging van 20% ten opzichte van maart 2019. Ter vergelijking: uit de gegevens bleek dat de vliegtickets in februari met 5% zijn gestegen en in januari zelfs met 3% zijn gedaald.

Ondertussen tonen gegevens van reisapp Hopper een stijging van 40% in vliegtickets sinds begin 2022, met een gemiddeld binnenlands retourticket van € 330. Het bedrijf voorspelt dat de ticketkosten in mei met nog eens 10% zullen stijgen.

Doorgaans zullen veranderingen de komende maanden worden weerspiegeld in vliegtickets, maar Hopper legde uit dat de “de mate waarin het lijkt kan variëren afhankelijk van de hedgingprogramma’s van luchtvaartmaatschappijen en hoeveel van de kosten worden doorberekend aan de consument.” Het is echter mogelijk dat luchtvaartmaatschappijen een deel van die kosten voor hun rekening nemen, aldus het bedrijf.

Hedging is een strategie die sommige luchtvaartmaatschappijen, zoals Southwest Airlines, gebruiken om ervoor te zorgen dat ze niet worden getroffen door onverwachte stijgingen van de vliegtuigbrandstofprijzen, zoals de piek die werd veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne. Het bedrijf stemt ermee in om maanden of jaren van tevoren brandstof in te kopen tegen een vast tarief, zodat het de stijgende kosten kan compenseren.

Volgens media-outlet Axios Atlanta heeft Southwest ongeveer 64% van de brandstof afgedekt voor de rest van 2022, terwijl concurrent American Airlines in 2014 stopte met het afdekken van brandstof.

Hoewel consumenten misschien worden afgeschrikt door de hogere ticketprijzen, zijn ze meer dan ooit bereid om meer te betalen voor vluchten na twee jaar reisbeperkingen, meldde CNBC.

Ed Bastian, CEO van Delta Air Lines, vertelde de Associated Press dat de boekingen niet zijn afgeschrikt door de pandemie of inflatie en zei: “de afgelopen vijf weken waren de hoogste boekingen in onze geschiedenis.” Het bedrijf verloor in het eerste kwartaal van 2022 € 940 miljoen, voornamelijk als gevolg van stijgende brandstofprijzen.

Hij zei ook dat de vraag naar reizen de komende twee tot drie maanden sterk genoeg zal blijven om Delta in staat te stellen de hogere brandstofkosten te dekken, meldde het AP.

Adobe Digital Insights-hoofdanalist Vivek Pandya legde uit dat de sterke vraag naar reizen de inflatie stimuleert.

“Het ontketenen van de opgehoopte vraag is een belangrijke drijvende factor geweest, aangezien de wens voor vliegreizen agressiever terugkomt dan verwacht”, zei Pandya.