Waarom zijn vluchten nu zo duur?

Vincent Laraan

Inhoudsopgave


Hogere vraag naar reizen leidt tot hogere prijzen
(Bron: Chris Brignola/unsplash)

Stijgende vraag naar reizen

Om te begrijpen waarom de vluchten zo duur zijn, moet men eerst begrijpen dat vluchtprijzen onderhevig zijn aan de wetten van vraag en aanbod. Na de prijsdalingen en extreem lage reizigersaantallen tijdens de pandemie, zagen de lente en zomer van 2022 de terugkeer naar normale passagiersaantallen en vluchteisen. Maar met deze dramatische toename van de vraag en de gebruikelijke zomervraag, hebben luchtvaartmaatschappijen moeite om terug te keren naar pre-pandemische prestaties.

Aan de ene kant is de vraag groter dan verwacht, omdat er eindelijk meer mensen kunnen reizen na twee jaar pandemische beperkingen. Aan de aanbodzijde hebben luchtvaartmaatschappijen ongeveer 15% minder capaciteit dan in 2019, omdat de meeste luchtvaartmaatschappijen een deel van hun vloot aan de grond houden en om verschillende andere redenen. De vraag is groter dan het aanbod met minder stoelen om te verkopen, dus hogere vluchtprijzen.

-Seizoensgebondenheid beïnvloedt de vraag

Een andere reden waarom vluchten voor 2022 zo duur zijn, is dat de vraag op en neer gaat op basis van veel standaardfactoren, waaronder het seizoen. De zomerdrukte van 2022, versterkt door postpandemische redenen, dreef de vliegtickets exponentieel omhoog. Maar over het algemeen kost reizen tijdens het hoogseizoen het dubbele, driedubbele of zelfs meer dan hun tegenhangers buiten het seizoen. De piekseizoenen voor reizen omvatten belangrijke feestdagen (bijv. Kerstmis, Nieuwjaar, Chinees Nieuwjaar en Thanksgiving in de VS), speciale festivals of evenementen (bijv. Kersenbloesemseizoen in Japan en de Carnaval in Brazilië) en schoolvakanties. U kunt bijvoorbeeld pas in maart vrij krijgen en besluiten een weekendje weg naar New Orleans te vliegen. U zult misschien verrast zijn door de hoge prijzen als gevolg van: Mardi Gras in New Orleansook als je om die reden niet gaat.

Reizen voor een festival, bijvoorbeeld Mardi Gras, betekent vaak dure vluchten
(Bron: Ugur Arpaci/unsplash)

Vliegtuigbrandstofprijzen hebben invloed op ticketprijzen

De stijgende prijs van vliegtuigbrandstof is de tweede belangrijke reden waarom vluchten zo duur zijn. De prijs van vliegtuigbrandstof is een kritische factor in de ticketprijzen, aangezien brandstof een groot percentage van de luchtvaartkosten uitmaakt. Vandaar dat recente stijgingen van de brandstofkosten hebben geleid tot de reden waarom vluchten op dit moment zo duur zijn. Dus waarom is het prijskaartje op vliegtuigbrandstof zo dramatisch gestegen in 2022? Er zijn een aantal bijdragende redenen.

Ten eerste is er een hogere vraag naar brandstof en reizen na COVID-vergrendelingen. Mensen begonnen weer te reizen voor werk en plezier, en bedrijven keerden langzaam terug naar de normale gang van zaken met handel en distributie. De plotselinge toename van de vraag zet de onmiddellijk beschikbare olievoorraden onder druk.

De oorlog in Oekraïne leidde er ook toe waarom vluchten nu zo duur zijn. Dit is voornamelijk te wijten aan een rimpeleffect op de gasprijzen, aangezien landen handelsbeperkingen opleggen aan olie uit Rusland. De prijs van ruwe olie is daardoor aanzienlijk gestegen. Bovendien maakt het vermijden van het luchtruim als gevolg van oorlog en rampen vliegtickets duurder, want hoe langer het vliegtuig vliegt, hoe hoger de brandstof- en arbeidskosten. Bovendien leggen sommige luchtvaartmaatschappijen brandstoftoeslagen op om de stijgende brandstofprijzen het hoofd te bieden, waardoor de basistarieven verder stijgen.

Annuleringen van vluchten en routes hebben invloed op het aanbod

Nu de vraag naar vliegreizen na de pandemie toeneemt, heeft het aanbod helaas om verschillende redenen de behoefte niet ingehaald. Dit leidde tot annuleringen van vluchten, wereldwijde reizen en natuurlijk, waarom zijn vluchten zo duur voor 2022?

Annulering van vluchten leidt tot hoge prijzen en algemene reisschade
(Bron: Dimitri Karastelev/unsplash)

De statistieken voor vertragingen en annuleringen van vluchten in 2022 zijn verbluffend. In de eerste vijf maanden van 2022 was bijvoorbeeld meer dan 1 op de 5 Amerikaanse binnenlandse vluchten vertraagd; Buiten het begin van de pandemie is het aantal annuleringen van vluchten in 2022 het hoogst sinds 2014. Als gevolg van het feit dat er minder vluchten beschikbaar zijn om aan de toegenomen vraag te voldoen, is het gemiddelde vliegtarief in de VS tussen het eerste kwartaal van 2021 met 16,9% gestegen. en het eerste kwartaal van 2022. Dit is nog een reden waarom vluchten in 2022 zo duur zijn.

Naast vluchtannuleringen hebben grote Amerikaanse en internationale luchtvaartmaatschappijen, waaronder Southwest, American Airlines, British Airways en Norwegian Air Shuttles, verschillende routes permanent stopgezet en hun zomer- en wintervluchtschema’s teruggeschroefd.

· American Airlines schrapt deze zomer verschillende langeafstandsroutes vanwege vertragingen bij de levering van Boeing 787. Het zal ook 4 populaire internationale routes opschorten en terugtrekken uit 3 Amerikaanse steden.

· Norwegian Air Shuttle heeft zijn langeafstandsvluchtroutes naar 14 bestemmingen in Thailand, de VS en Zuid-Amerika definitief stopgezet.

· British Airways heeft aangekondigd dat het van 30 oktober 2022 tot 25 maart 2023 nog eens 10.000 vluchten uit het schema zal schrappen

· JetBlue heeft aangekondigd dat het vanaf de zomer van 2022 27 routes gaat afsnijden.

Dus waarom kunnen luchtvaartmaatschappijen het aantal vluchten niet verhogen en voldoen aan de vraag naar meer vliegreizen? Hier zijn een paar problemen waarmee luchtvaartmaatschappijen na de pandemie worden geconfronteerd, die hebben geleid tot annuleringen van vluchten en routes, en nog een reden waarom vluchten op dit moment zo duur zijn.

– Personeelstekorten

Van ontslagen, vermoeidheid van piloten, vervroegde uittreding en verschillende andere redenen tijdens de pandemie, het tekort aan piloten, luchthaven- en luchtvaartpersoneel in 2022 bleef een probleem. Arbeidsproblemen resulteerden in massale annuleringen en vertragingen van vluchten in de zomer, en ze gaan nog niet weg. De luchtvaartindustrie kampte al vóór COVID met een tekort aan arbeidskrachten. Nu de vraag naar reizen is teruggekaatst, zijn luchtvaartmaatschappijen traag geweest met het toevoegen van capaciteit omdat ze niet genoeg kapiteins of piloten kunnen inhuren. Voor de teruggekeerde medewerkers en piloten hebben overwerk en ongewenste arbeidsomstandigheden geleid tot maandenlange stakingen. Het komt er dus op neer dat er geen personeel van de luchtvaartmaatschappij is en geen vlucht. Nog een andere reden waarom vluchten op dit moment zo duur zijn.

Personeelstekort is een belangrijke factor geweest bij het annuleren van vluchten
(Bron: Lukas Souza/unsplash)

-Extreem weer

Klimaatverandering en weersomstandigheden hebben ook een belemmering gevormd voor de huidige golf van luchtvaartmaatschappijen die vluchten annuleren. Eens zeldzame gebeurtenissen zoals zware stormen komen steeds vaker voor. Daarom komen weersgerelateerde annuleringen vaker voor dan voorheen, waardoor de beschikbaarheid van vluchten en vliegtickets meer onder druk komen te staan.

-Hogere exploitatiekosten van de luchtvaartmaatschappij

Routeplanning voor luchtvaartmaatschappijen is een essentieel onderdeel van de bedrijfsvoering van elke luchtvaartmaatschappij. Of een route of vlucht wordt geannuleerd, wordt beïnvloed door vele factoren, bijvoorbeeld de prognose van de vraag naar passagiers, activiteit van concurrenten, beschikbaarheid van vliegtuigen en kosten. En als dingen niet lukken, zoals minder passagiers dan verwacht of problemen met prijzen en kosten, wordt een route geannuleerd omdat het voor de luchtvaartmaatschappij niet langer rendabel is om te blijven opereren.

Financiële problemen van luchtvaartmaatschappijen kunnen ook leiden tot annuleringen van routes in plaats van routeprestaties. Veel luchtvaartmaatschappijen hebben, vooral als gevolg van de COVID-19-pandemie, het financieel moeilijk om het hoofd boven water te houden. Om door te kunnen gaan, is het annuleren van de bestaande route een manier om kosten te verlagen of te herstructureren. Minder aangeboden routes betekent meer vraag en hogere prijzen voor andere routes, vandaar dat vluchten over de hele linie zo duur zijn.

-Hoe u uzelf kunt beschermen tegen annuleringen van vluchten

In het geval van een vluchtannulering, probeer zo snel mogelijk een andere vlucht te boeken; Bewaar uw bonnen, instapkaarten en alle originele documenten; Profiteer van reisvoordelen die bij uw creditcard worden geleverd, zoals toegang tot de luchthavenlounge en reisverzekering; Kijk of je in aanmerking komt voor een reistegoed of voucher. Vermijd het boeken van aansluitende vluchten met strakke schema’s voordat u uw vlucht koopt; handbagage meenemen; Kies voor directe vluchten met grotere luchthavens omdat deze betrouwbaarder zijn dan kleinere; Zorg ervoor dat u het vluchtannulerings- en compensatiebeleid van uw luchtvaartmaatschappij leest voordat u boekt.

Als alternatief kunt u met vertrouwen boeken als dingen veranderen door te boeken bij Trip.com, beschermd door zijn ‘Flexibooking-garantie.’

Wanneer gaan de vliegtuigprijzen omlaag?

Reizen na de zomer beginnen de vluchtprijzen te dalen
(Bron: Ussama Azam/unsplash)

Alle indicaties tonen aan dat de vluchtprijzen beginnen te dalen. The New York Times verklaarde zelfs dat de tarieven in juli met 7,8% zijn gedaald in vergelijking met juni, en de trends zullen naar verwachting in deze richting doorzetten nu het reizen in de zomer voorbij is. Met minder reizen in de herfst- en winterseizoenen (behalve de feestdagen), wordt voorspeld dat de prijzen zullen blijven dalen. De binnenlandse vliegtickets in de VS zullen dit najaar met 25% dalen in vergelijking met de piek van de vliegtickets in mei van dit jaar, in lijn met de prijzen van 2019, volgens de reisindex van Hopper voor het derde kwartaal.

Ondanks de hogere vluchtprijzen dan normaal, is het goede nieuws dat de goedkope vluchten er nog steeds zijn, afhankelijk van waar je naartoe gaat. Ze zijn alleen iets moeilijker te vinden dan voorheen. Nu de zaken weer normaal worden, kunt u in de nabije toekomst ook een aantal grote verkopen verwachten.

Laat Trip.com u helpen met goedkopere vluchten

Trip.com-beloningen omvatten exclusieve aanbiedingen en Trip Coins

De vluchtprijzen zijn merkbaar gestegen en zullen dat de komende tijd ook blijven. Er zijn nog steeds goedkope vluchten, ongelooflijke deals en promoties te vinden. Een andere manier om erachter te komen waarom vluchten zo duur zijn, is door Trip.com al het werk te laten doen en de perfecte vlucht voor de laagste prijs voor u te laten vinden. Trip.com doet er alles aan om u te helpen geld te besparen, beloond te worden (reismunten) en te profiteren van exclusieve kortingen en deals die alleen voor leden gelden. Al met al beloont Trip.com reizigers voor het simpelweg gebruiken van het platform.

-Verdien reismunten en bespaar direct

Meld u aan bij Trip.com en begin met het verdienen van Trip Coins bij het maken van vlucht-, hotel- of andere soorten boekingen op de site. U kunt de Trip Coins als contant geld uitgeven voor toekomstige boekingen – 100 Trip Coins hebben een waarde van €1. Deelname aan het programma is gratis en je kunt ook Trip Coins verdienen door hotel- en attractierecensies te schrijven, te boeken via de app (30% extra) en foto’s van je reizen te plaatsen.

-Boek met de Trip.com-app

De Trip.com reis-app is een alles-in-één-app voor al uw reisbehoeften, bijvoorbeeld hotels, autoverhuur en vluchtaanbiedingen naar ongeveer 5.000 steden wereldwijd. Met de app kun je vluchten filteren op prijs, vluchtduur, reistijd of luchtvaartmaatschappij, enz.; Ontvang realtime vluchtupdates; En verdien je 30% extra Trip Coins en exclusieve app-only deals.

Download de Trip.com-app gratis en begin direct met sparen

-Volg uw favoriete vluchtprijzen

Mis nooit meer een prijsverlaging als u ervoor kiest om Trip.com u te laten informeren wanneer de gewenste prijscode verschijnt. Bekijk de gewenste vlucht, klik op de vluchtgegevens, volg de vlucht en ontvang een melding wanneer de prijs daalt. Dit is een geweldige manier om de vraag op te lossen waarom vluchten voor 2022 zo duur zijn.

-Trip.com goedkope vluchtaanbiedingen en kortingen

Een andere tip om te besparen op vluchten met Trip.com is om het laatste nieuws en aanbiedingen te volgen op goedkope vluchten door naar Trip.com te gaan. U kunt ook de huidige promotie-aanbiedingen van Trip.com bekijken door te klikken op de “Deals” knop uiterst rechts van het navigatiemenu bovenaan.

Klik op de Deals-knop voor de laatste acties en aanbiedingen

-Flexibele boekingsgarantie

Om zorgen over vluchtannuleringen, post-pandemische verstoringen en onvoorziene omstandigheden in onze wereld van vandaag weg te nemen, heeft Trip.com de “Flexibooking-garantie” gelanceerd om uw zorgen weg te nemen. Als het op Trip.com gekochte ticket de aanduiding “Flexibooking Protection” heeft, kan de datum gratis worden gewijzigd of geannuleerd!

Flexibooking Protection betekent dat tickets gratis kunnen worden gewijzigd of geannuleerd

FAQ

 • Waarom zijn vluchten nu zo duur?

  Vluchtprijzen worden beïnvloed door vele factoren, waaronder stijgende vliegtuigbrandstofprijzen, personeelstekorten, annuleringen van vluchten en een grotere vraag naar reizen.

 • Zijn er nog goedkope vluchten?

  Ja, de goedkope vluchten zijn er nog steeds, afhankelijk van waar je heen gaat, maar ze zijn net iets moeilijker te vinden dan voorheen. Boek bij Trip.com voor directe besparingen en tickets met korting.

 • Hoe nu geld besparen op vliegtickets?

  Ondanks de vraag waarom gevechten zo duur zijn, kun je toch geld besparen door flexibel te zijn met waar en wanneer je vliegt, goedkope luchtvaartmaatschappijen te verkennen en te boeken bij Trip.com.

 • Wat zijn Trip.com’s Trip Coins?

  Trip Coins is een beloningsprogramma gelanceerd door Trip.com dat leden directe besparingen biedt wanneer ze trip.com gebruiken om vliegtickets en hotels te boeken. 100 reismunten is gelijk aan 1USD.

 • Kan ik mijn vlucht wijzigen met de “Flexibooking-garantie” van Trip.com?

  Ja, dat kan. Als je op Trip.com een ​​vlucht hebt gekocht met de aanduiding ‘Flexibooking Protection’, kan de datum gratis worden gewijzigd of geannuleerd.