Group of diverse passengers boarding on airplane seats

Wanneer is het oké om naar een lege vliegtuigstoel te gaan, en wanneer niet?

Prijs uzelf gelukkig als uw volgende vlucht een extra vrije stoel heeft. De afgelopen jaren zijn Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen erin geslaagd een grote meerderheid van hun vliegtuigen te vullen, vooral in luxe cabines.

Vincent Laraan

Inhoudsopgave

Prijs uzelf gelukkig als uw volgende vlucht een extra vrije stoel heeft. De afgelopen jaren zijn Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen erin geslaagd een grote meerderheid van hun vliegtuigen te vullen, vooral in luxe cabines. Volgens het Amerikaanse Bureau of Transportation hadden binnenlandse luchtvaartmaatschappijen in 2023 een bezettingsgraad van 81 procent, een maatstaf die de verhouding tussen beschikbare stoelen en het aantal daadwerkelijke passagiers meet.

Toch zullen er zeker gevallen zijn waarin een vlucht een extra lege stoel, een extra rij of zelfs een heel deel van een vliegtuig onbezet heeft – en passagiers zullen er hongerig naar kijken. Zijn die extra zitplaatsen voor het oprapen? Zo ja, wanneer is het dan eerlijk om er een te nemen? En wie krijgt dibs? Hier is onze minigids met de do’s en don’ts als u op een lege stoel zit en hoe u verantwoord kunt zitten.

Wacht op het juiste moment

Stel je dit scenario eens voor: je stapt aan boord van een vlucht en zit vastgeklemd op de middelste stoel tussen twee passagiers. Tegelijkertijd merk je dat verschillende rijen slechts enkele minuten na het einde van de instaptijd leeg blijven. Voordat u naar een nieuwe rij schuift, is het echter belangrijk om te wachten tot het instapproces volledig is voltooid, zegt Stella Shon, consumentenreisexpert voor Upgraded Points.

“Tussen last-minute aansluitende passagiers, werknemers van niet-betaalde luchtvaartmaatschappijen en hun metgezellen die stand-by staan, en de noodzaak voor cabinepersoneel om passagiers te verplaatsen vanwege gewichts- en evenwichtsredenen, is niets gegarandeerd totdat de instapdeur sluit of, in sommige gevallen, totdat je ‘Ik ben al van de grond gekomen’, zegt Shon.

Niet alle zetels zijn voor het oprapen

Tegenwoordig brengen de meeste Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen (behalve Southwest Airlines, die een open-zitplaatsbeleid volgt) kosten in rekening voor een verscheidenheid aan economy-stoeltoewijzingen. Deze toeslagen kunnen worden toegevoegd aan stoelen met extra beenruimte of, soms, aan het gangpad of aan het raam. Een rij aan de voorkant van de cabine kan ook een extra toeslag met zich meebrengen. American Airlines noemt deze bijvoorbeeld ‘voorkeursstoelen’.

“De beste vuistregel is om contact op te nemen met de stewardess voordat u enige actie onderneemt, omdat zij het laatste woord hebben zodra de boardingdeur sluit”, zegt Shon.

De Comfort+-cabine van Delta Air Lines, die zich doorgaans direct achter het eerste- of businessclass-gedeelte van het vliegtuig bevindt, biedt bijvoorbeeld voorzieningen als extra beenruimte en gratis alcoholische dranken. Shon merkt op dat vanwege het vaak aanzienlijke prijsverschil tussen hutten en vanwege de formele upgradeprocedure voor elites, passagiers over het algemeen niet zomaar naar boven mogen gaan als er een stoel vrij is.

Het raadsel van de lege middelste stoel

Hoewel een lege middelste stoel op een rij van drie een gewild goed is, moet er ook wederzijds begrip tussen de twee passagiers zijn. Begin met wat algemene beleefdheid, zegt Juan Ruiz, een frequent flyer en medeoprichter van de reisconciërgedienst JetBetter.

“Erken misschien dat de lege stoel een gedeeld voordeel is en zet het dienblad neer om samen te gebruiken wanneer de dienst aan boord begint”, zegt Ruiz.

Houd er rekening mee dat een reiziger mogelijk opzettelijk twee of meer stoelen naast elkaar heeft gekocht voor extra comfort. In dat geval is het uiteraard niet de bedoeling dat de extra zitplaats wordt gedeeld en moet die ruimte worden gerespecteerd.

Ten slotte geeft Ruiz dit kleine advies: “Hoewel het niet gegarandeerd is,” zegt hij, “als je met een begeleider reist en de extra kamer wilt van een lege middelste stoel, boek dan de stoelen aan het gangpad en het raam en hoop dat de positie daartussen wordt niet geselecteerd.” Raak gewoon niet boos als je uiteindelijk met een vreemde in het midden moet zitten.