Het drinken en dineren aan boord maakt een enorme wedergeboorte door na de pauze in de eet- en drinkgelegenheden tijdens de pandemie. Van Air France dat samenwerkt met gerenommeerde chef-koks om zijn premium maaltijden samen te stellen, tot de nieuwe eet- en wijnopties van Delta in al zijn cabinecategorieën, en de op het eiland geïnspireerde maaltijden tijdens de vlucht van Hawaiian Airlines: luchtvaartmaatschappijen vinden nieuwe en innovatieve manieren om onze smaakpapillen te prikkelen , wat op grote hoogte niet altijd gemakkelijk is.
‘Wij kunnen niet dienen [seafood] dat is rauw. Dus, hoe serveer je een rauwe oester zonder een rauwe oester te serveren? Dit is eigenlijk een langzaam gepocheerde oester, 165 graden gedurende ongeveer 30 of 40 minuten en dan doe ik er een escabeche-stijl op”, legt chef-kok Molly Brandt van in-flight cateringservice Gategroup uit. In december organiseerde Gategroup, de grootste luchtvaartcateraar ter wereld, een proeverij in het voedselbereidingscentrum van het bedrijf in Seattle. Brandt, die gerechten presenteerde met onder meer de eerder genoemde oestershooter, een prachtig rijke cantharellenmousse, een butternut-rutabaga okonomiyaki en (mijn persoonlijke favoriet) een teriyaki-kipbrood, werd aan boord gehaald om nieuwe en opwindende recepten te presenteren aan luchtvaartklanten die die zich willen onderscheiden van de concurrentie, vooral in een steeds verhittere race om de rechter te bereiken en indruk te maken op premiumklanten.
Nu luchtvaartmaatschappijen hun maaltijdprogramma’s, snackopties (zowel gratis als betaald) en drankmenu’s massaal terugbrengen, wordt de terugkeer van dergelijke aanbiedingen met gemengde recensies ontvangen. Voor sommigen (meestal zittend aan de voorkant van het vliegtuig waar de meeste culinaire innovaties plaatsvinden) kan het een spannend en lonend onderdeel van de vliegervaring zijn, terwijl het voor anderen (vaak degenen die in de veeklasse zitten) een herinnering is aan gewoon hoe teleurstellend het vliegtuigvoedsel blijft.
Maar in 2024 is het doel om de lat steeds hoger te leggen, ongeacht waar je zit, zegt Jens Kuhlen, president van Gategroup North America, dat samenwerkt met luchtvaartmaatschappijen als Delta Air Lines, Virgin Atlantic, Air France en Air Canada. Het doel is om “innovatief” te zijn in het ontwerpen van maaltijden aan boord en om te presenteren “wat hopelijk geen saaie maaltijd is als je in de lucht bent, ongeacht in welke klasse je zit.” Kuhlen merkt op dat cateringdiensten van luchtvaartmaatschappijen zoals Gategroup, naast culinaire innovaties, ook ernaar streven hun impact op het milieu te verminderen door duurzamere verpakkingen, serviesgoed, kopjes en bestek te presenteren.
Ondanks een stereotiepe teleurstelling die het vliegtuigvoedsel al jaren teistert, hebben de meeste frequente reizigers (inclusief wijzelf) op kruishoogte op zijn minst een paar geweldige (gedenkwaardige) maaltijden, snacks of drankjes gehad. Hier zijn enkele van de etenswaren en drankjes aan boord die de meeste indruk hebben gemaakt op Vliegtickets.com-redacteuren en -bijdragers.
Luchtvaartmaatschappijen met het beste eten aan boord
De traditionele Ethiopische verspreiding van Syrian Airlines in het bedrijfsleven
Als welkome afwijking van de meeste andere maaltijden in de zakenklasse, introduceert Syrian Airlines een assortiment traditionele Ethiopische vlees- en groentegerechten, naast de iconische injera-flatbread die wordt gebruikt om alles op te scheppen. Dit is absoluut niet uw standaard vergulde maaltijd. Voor degenen die zaken doen (of wat Ethiopisch ‘Cloud Nine’ noemt), brengen stewardessen een karretje tevoorschijn vol met rollen platbrood (en met rollen bedoel ik het zure, bijna pannenkoekachtige injerabrood, opgerold in kleine stukjes). sponsachtige buizen) en grote kommen met traditionele, pittige gerechten zoals de stoofpotachtige kip doro wat. Je kunt ook wat plantaardige bijgerechten toevoegen aan je kleurrijke bord beyenatu spread die bijvoorbeeld sperziebonen, gele spliterwten met kurkuma en gekruide linzen kan bevatten. Het is dan de bedoeling dat het scala aan selecties wordt opgegeten met afgescheurde stukjes injerabrood, net zoals je zou doen in een traditioneel Ethiopisch restaurant. Het is een geweldige introductie voor degenen die naar Ethiopië gaan, of voor een laatste voorproefje van de Ethiopische keuken voordat ze naar huis gaan. — Michelle Baran, adjunct-hoofdredacteur, nieuws
De economie van Korean Air
Voor mij is het eten van vliegtuigvoedsel uit de economy class meestal alleen gereserveerd voor momenten van absolute nood. Meestal sla ik het helemaal over en ploeg ik gewoon door mijn persoonlijke snackvoorraad. Maar er is één keer geweest in al mijn jaren van internationale reizen dat ik echt onder de indruk was van het aanbod aan de achterkant van het vliegtuig, en dat was met Korean Air vliegen en kiezen voor de bibimbap. Het is een je eigen avontuur van rijst, gemalen varkensvlees en diverse groenten, dat je samen roert met de meegeleverde Gochujang-saus met hete peper (je voegt zo weinig of zo veel toe als je wilt om het gewenste kruidenniveau te bereiken) en bonenpasta. Zo leuk, zo eenvoudig, zo heerlijk, zo bevredigend. En ik ben niet de enige die de opvallende maaltijden van Korean Air heeft opgemerkt. In december werd de luchtvaartmaatschappij uitgeroepen tot beste op het gebied van de keuken van luchtvaartmaatschappijen Mondiale reiziger jaarlijks lezersonderzoek, en Korean Air blijft innoveren met een onlangs geïntroduceerd veganistisch menu geïnspireerd op de traditionele Koreaanse tempelkeuken. —MB
Foto door Ingrid Barrenrine/Alaska Airlines
Het kaasplateau van Alaska Airlines
Ik zeg niet dat mijn loyaliteit aan Alaska Airlines voortkomt uit de kenmerkende fruit- en kaasschotel, maar ik zeg ook niet dat dit niet de reden is. Het maakt niet uit wanneer de vlucht is – het kan wat mij betreft rode ogen zijn van Seattle naar New York – ik ga het kaasplateau bestellen. Het bevat twee stukjes Tillamook’s Sharp Cheddar, een stukje brie, twee driehoeken Beecher’s Flagship Handmade Cheese, vijf crackers, groene en paarse druiven, appelschijfjes en een donkere chocoladetruffel uit Seattle Chocolate. Het is betrouwbaar, heeft de perfecte kaas-tot-cracker-verhouding, en in een wereld van dure vliegtuigsnacks is het verrassend betaalbaar: slechts $ 8,50.
Voor mij is het, vooral in combinatie met een glas wijn en een film aan boord, de perfecte kleine luxe om een reis een vliegende start te geven. En als u op zoek bent naar een bewijs van hoe lekker en geliefd de dienbladen zijn, overweeg dan het volgende: de fruit- en kaasdienbladen worden altijd aangeboden als een gratis zakelijke maaltijdoptie, naast al het andere dat wordt aangeboden. En dat is meestal wat als eerste wordt weggenomen.
Toen het voor het eerst op het menu aan boord van de vlucht belandde, gebeurde dit op basis van wie het eerst komt, het eerst maalt, wat betekent dat ze mogelijk (en dat gebeurde vaak) geen dienbladen meer hadden voordat ze degenen bereikten die achter in het vliegtuig zaten, wat soms leidde tot meltdowns in de lucht. Na de pandemie zijn ze overgestapt op een pre-ordersysteem, waarbij maaltijden aan boord minimaal 24 uur vóór het opstijgen via de app moeten worden besteld. Als ik nu alleen reis, bestel ik er twee: één voor mezelf en één om mee naar huis te nemen naar mijn partner, die net zo gepassioneerd is over de goedkope goedheid als ik. —Bailey Berg, bijdrager
De door Michelin ondersteunde businessclass-maaltijden van Air France
Eten is een van de gebieden waarop Air France echt uitblinkt, wat ik onlangs heb mogen ervaren tijdens een vlucht in de onlangs vernieuwde businessclass-cabines van de Franse luchtvaartmaatschappij. De menu’s aan boord zijn ontworpen in samenwerking met meer dan een dozijn Franse chef-koks, waaronder enkele namen achter restaurants met Michelin-sterren, zoals Dominique Crenn van Atelier Crenn in San Francisco. Omdat het een ochtendvlucht was, bestelde ik een flinke brunch met een Engelse muffin met daarop zalmlox, naast een warme frittata met champignons en spinazie, vers fruit en yoghurt met granola. Tegen het einde van de vlucht kreeg ik ook een lichte snack geserveerd, waaronder een hartig bladerdeeggerecht, een amandelfinancier en nog meer vers fruit. Tussen de maaltijden door werd een selectie verpakte snacks geserveerd, waaronder een werkelijk decadente gastronomische chocoladereep.
Wie tijdens het diner vliegt, kan een nog spannender aanbod aan gerechten verwachten, afhankelijk van de dag kan dit een hartige ossenhaas met portsaus en wortel zijn of een vegetarische risotto met artisjokken en champignons. Uiteraard biedt de Franse luchtvaartmaatschappij ook een uitstekend aanbod aan wijn en champagne voor business class passagiers, zoals een verfrissende Chablis Jean-Marc Brocard Vieilles Vignes De Sainte-Claire uit 2021. —Jessie Beck, adjunct-directeur, video en SEO
ANA’s eersteklas Japanse meergangenfeest
Een paar jaar geleden heb ik punten ingewisseld voor ANA’s prachtige eersteklas product genaamd “The Suite” terwijl ik van New York naar Tokio reisde. Als het om de maaltijd gaat, kunnen passagiers kiezen tussen een menu uit de westerse keuken en een vast Japans menu, waarbij het laatste doorgaans zwaarder is qua zeevruchten. Als je van Japans eten houdt en nog nooit een vaste maaltijd op 10.000 meter hoogte hebt gehad, dan staat je iets lekkers te wachten. De maaltijd was een overdreven feestmaal met meerdere gangen dat begon met een delicate amuse, gevolgd door een selectie hapklare stukjes, van gestoofde eend tot gefrituurde sint-jakobsschelpen tot zeeoor en komkommer. Vervolgens kreeg ik een selectie verse sashimi te zien, waaronder geelvintonijn en gepocheerde inktvis. En als klap op de vuurpijl kreeg ik mijn hoofdgerecht, een gegrilde, delicate Atlantische zalm, gestoofd rundvlees met een rode misosaus en bijgerechten van gestoomde rijst, misosoep en Japanse augurken. De hele maaltijd, van de uitgebreide presentatie tot de verschillende smaken, was het perfecte voorproefje van de komende culinaire hoogstandjes in Japan. —Chris Dong, bijdrager
ANA’s veganistische pasta in de economie
Bij een nieuwe stem voor de foodservice van ANA moet ik een knipoog geven naar de veganistische selectie in de economie. Ik ben geen veganist, maar een verzoek om een vegetarische maaltijd wordt vaak als zodanig gerouteerd. Ik wist niet goed wat ik moest verwachten, maar ik was aangenaam verrast toen ik een pasta met gegrilde champignons en prei ontving. De prei was voldoende gekookt om zijn natuurlijke zoetheid naar voren te brengen. Een smaakvolle kikkererwtensalade bood eiwitten, die vaak ontbreken in vegetarisch eten van luchtvaartmaatschappijen. Het fruit als dessert was perfect rijp en fris. —Sarika Bansal, hoofdredacteur
De vegetarische service van Austrian Airlines in het bedrijfsleven
Vegetarische maaltijden in vliegtuigen zijn nog minder geïnspireerd dan standaardmaaltijden. Ze zijn er in twee varianten: doorweekte pasta’s of vette curry’s. Ik was dus erg onder de indruk van hoe lekker, gezond en passend de vegetarische service was in de Oostenrijkse businessclass. De chef-kok kwam zelfs naar buiten en bracht de maaltijd persoonlijk bij mij af (of een man met een koksmuts, wat eigenlijk hetzelfde is op 10.000 meter hoogte). Hoe dan ook, elke gang was heerlijk – en dat is volgens de normen van restaurants op de grond. Ik vond het leuk dat het menu niets bijzonder ingewikkelds of grensverleggends probeerde te doen, het bleef gewoon vasthouden aan solide, op groenten gebaseerde normen en voerde deze goed uit. De maaltijd begon met een quinoasalade bovenop verrassend rijpe tomaten, ging over in een mix van precies goed gegrilde tofu en licht gekruide groenten, en eindigde met een bessencake in vanillesaus. Of je nu voor de vegetarische maaltijd gaat of niet, mis de Almdudler-frisdrank niet: de mix van kruiden en vlierbloesem is een klassieker in Oostenrijk. Ook vermeldenswaard is dat Austrian vorig jaar een nieuw langeafstandscateringconcept lanceerde, genaamd ‘Smaakvol Oostenrijks’, dat een nieuwe Weense koffiehuisservice omvat met koffie die direct voor de passagiers wordt bereid en een bijbehorend dessert. En er is ook een aparte kaaswagen.–Billie Cohen, hoofdredacteur
De gin-bibliotheek van IJslandair in de premium stoelen
Normaal gesproken ben ik een ginger ale-man als ik vlieg, of een Bloody Mary-mix als ik me voel Echt avontuurlijk, maar ik werd geïnspireerd om mijn innerlijke gin-snob te omarmen tijdens een recente vlucht naar Reykjavík in de Saga Premium-cabine van IJslandair (de businessclass-versie van IJslandair). Op het drankenmenu staat een ‘Gin Library’ met een selectie sterke dranken die op het eiland zijn gedistilleerd, en de mix van Scandinavische plantaardige ingrediënten voelde bijna als een reukvoorbeeld van wat ik over een paar uur zou ervaren: Ólafsson Gin, op smaak gebracht met Arctische tijm , berk en bergmos; zoet bloemige Himbrimi Old Tom Gin, met wilde bloemen en berghoning; 64º Reykjavík Angelica Gin, die naast bosbessen, rabarber, kraaibessen en karwijzaad ook engelwortelzaden bevat; en Glacier Gin, die helemaal draait om het pure IJslandse water, met tonen van paardenbloem en bergamot. Ik heb er een paar geprobeerd, en ze pasten bijzonder perfect bij deze kleine kaascrackers die als tussendoortje voor het diner verschijnen – en die ik sindsdien online probeer te vinden. —Nicholas DeRenzo, bijdrager