Vliegtickets naar Angers

Apocalyptische wandtapijten, een bruisend studentennachtleven en een drukke evenementenkalender zijn slechts drie redenen waarom je Angers moet bezoeken, zegt Mandy Andritsi. Lees verder voor haar volledige aanbevelingen.

In het departement Maine-et-Loire in het westen van Frankrijk, in de regio Pays de la Loire, niet ver van de Atlantische oceaan, ligt de voormalige hoofdstad van de historische en ooit autonome provincie Anjou: de prachtige stad Angers. de 16e grootste stad van Frankrijk is gelegen in de Loire-vallei, de locatie van meer dan 300 kastelen die onlangs zijn erkend als UNESCO-werelderfgoed. Het staat aan de oevers van de rivier de Maine en wordt beschouwd als een van de mooiste steden van Frankrijk met zijn unieke gotische Anjou-architectuurstijl. Hoewel de regio van Anjou ooit de geografische basis was van de Plantagenets die Engeland regeerden van 1154 tot 1485, wordt de hoofdstad tegenwoordig beschouwd als een van de belangrijkste culturele en academische centra van Frankrijk, die mensen, en vooral studenten, van over de hele wereld aantrekt. de wereld. Deze Franse stad is de geboorteplaats van Édouard Cointreau, de maker van de Cointreau-sinaasappellikeur, en de beroemde Franse chemicus Joseph Proust. Er wordt ook gezegd dat Angevins het beste en mooiste Frans spreken… waardoor het de perfecte plek is om je Gallische proza ​​te perfectioneren.

Het huis van Cointreau (Photo credit Daniel Jolivet).

Beste van de gebaande paden

Qua cultuur heeft Angers vijf musea, allemaal gevestigd in historische panden. Ten eerste is er het Museum voor Schone Kunsten, een ensemble van gebouwen uit verschillende tijdperken, waarvan de oudste een herenhuis is dat bekend staat als de “Logis Barrault”, gebouwd rond 1486. ​​Een bijgebouw van het Museum voor Schone Kunsten is het Museum-kasteel van Villeveque waar de werken van Marie Dickson-Duclaux zijn ondergebracht. Een andere toevoeging aan het Museum voor Schone Kunsten was de collectie van Lancelot-Theodore Turpin de Crisse van de schilder Guillaume Bodinier, gevestigd in een herenhuis dat bekend staat als het Pince Museum. Dan is er de 13e eeuwse abdijkerk van Toussaint, bekend als Galerie David d’Angers, met de werken van beeldhouwer Pierre Jean David. Eindelijk het Museum van Jean Lurcat gelegen in het ziekenhuis Saint Jean (12e eeuw) en een voormalig weeshuis uit de 17e eeuw, bezit de collectie wandtapijten “Le chant du Monde” van Jean Lurcat. In het centrum van de stad, op het Sainte-Croix-plein, kunnen bezoekers ook genieten van een bezoek aan het Maison d’Adam, een van de oudste vakwerkhuizen in Angers. Natuurlijk mag je het kasteel van Angers niet missen, dat zelf een van de oudste collectie wandtapijten ter wereld herbergt, waaronder het 101 meter lange Apocalyps-wandtapijt. Geweven in Parijs rond 1377 door Nicolas Bataille, beeldt het het einde der tijden uit zoals beschreven in de bijbel en is het een onschatbare schat. (U kunt hier online voor een virtueel bezoek aan het Chateau d’Angers).

Voor iets minder benauwds heeft Angers een prachtig amusements- en botanisch park, Terra Botanica, met talloze activiteiten voor zowel volwassenen als kinderen, terwijl shoppers naar de Rue Lenepveu en Rue d’Alsace, de boulevard Marechal-Foch moeten gaan (let op de Maison Bleue, een gebouw van zeven verdiepingen bedekt met blauwe mozaïektegels) en de Galeries Lafayette op het Ralliement-plein. Angers heeft ook een enorm winkelcentrum genaamd L’Atoll, op slechts 20 minuten rijden met de bus van het centrum van de stad.

Apocalyps onderhouder! (Fotocredit Jean-Pierre Dalbéra).

Hipster-gids

Hoewel Angers te klein is om de attracties in hipster en mainstream te verdelen, zijn er enkele leuke plekken die sommige reizigers misschien over het hoofd zien, maar die toch de moeite van het bekijken waard zijn. De Jardin du Mail en het park van François Mitterand zijn beide parken gelegen in het centrum van de stad, die echter gemakkelijk kunnen worden gemist, terwijl Le parc de loisirs du Lac de Maine aan de oevers van de rivier de Maine een essentiële plek is om te voelen de sfeer van de stad. De Fransen brengen er de meeste van hun zomeravonden door. U kunt te voet of met de fiets over de rivieroevers wandelen (het favoriete vervoermiddel van de meeste Anjou’s).

Ervaring & Evenementen

Er wordt gezegd dat je je in een Franse stad niet kunt vervelen en dat geldt zeker voor Angers. Van de maandelijkse evenementen die het vermelden waard zijn, zijn het festival van de Europese cinema ‘Premiers Plans’ in januari, het kunstfestival ‘Artaq’ in juni, het Festival van Anjou in juli, het Fête de la musique in juli, de Internationale Festival van de Journalistiek in november, en last but not least de altijd zo beroemde Soleils d’hiver in december. Er zijn ook enkele universitaire muziekevenementen zoals de Blue Moon in februari en de Cathocalypse in april voor jongere mensen.

Mocht u onverhoopt niet in de stad zijn terwijl een van de evenementen plaatsvindt, dan is The Castle of Brissac een goede keuze voor een dagje uit. Het is bewoond, maar de familie Brissac organiseert rondleidingen voor bezoekers. En met Pasen organiseert de familie een ‘eierenjacht’ van chocolade-eieren in de tuinen van het kasteel, voor kinderen en volwassenen.

Dagtocht iemand? (Fotocredit Daniel Jolivet)

Als een uitstapje naar een nabijgelegen kasteel niet genoeg voor je is, biedt de hogesnelheidstrein van Frankrijk, TGV een kaartje van 50 euro voor weekenden voor de hele regio Pays de la Loire, waarmee je grote steden zoals Nantes, Le Mans, Saumur, La Roche-sur-Yon en de stranden van La Baule, Saint-Nazaire en Pornic.

Ten slotte is Anjou het derde belangrijkste wijngebied, dus zorg ervoor dat u, eenmaal in Angers, de lokale wijnen proeft of deelneemt aan een wijnproeverij. Vergeet ook niet om ‘boule de fort’ te spelen, een traditioneel spel uit de regio Anjou, een hockeywedstrijd te spelen in de Patinoire d’Angers en een of twee Franse films te zien in een van de bioscopen van de stad. De 400 coups bieden films in hun oorspronkelijke taal met Franse ondertitels.

Pillow talk

Er zijn ongeveer dertig hotels in Angers, met kamers variërend van 30-150 € per nacht. Een van de goedkoopste keuzes in het stadscentrum is het Hotel des Lices (25, Rue des Lices) dat 40 € per nacht kost en een van de duurdere als je op zoek bent naar een luxe verblijf in een kasteel, is de B&B Chateau des Forges (Chemin du Port de l’Ile Saint-Aubin). Angers heeft ook een camping in de omgeving van Lac de Maine, mocht je niet de luxe van een donzen bed nodig hebben.

Eten

Het spreekt voor zich dat je in een Franse ‘crêperie’ moet eten. De Creperie du Chateau en de Creperie Saint Laud zijn twee zeer goede opties. Voor een goede maaltijd kunt u terecht in Le Pub op het Raillementplein, de Tapas 100 Balles in de Rue de la Roe of het Nijlpaard in de Passage des Halles. Enkele goedkope restaurants zijn de Bonrepaire op Place de la Laiterie, Mezzo di Pasta op het plein van Mondain Chanlouineau en de Planet Sushi op de Boulevard du Maréchal Foch.

Binnenvallen

De universiteiten van Angers trekken studenten van over de hele wereld aan en de meerderheid van de bevolking bestaat uit tieners of mensen van eind 20 of begin 30, wat leidt tot een bruisend nachtleven. De Fransen staan ​​bekend om hun ‘soirées’. Dit zijn, afhankelijk van de leeftijd van de groep, huisbijeenkomsten of huisfeesten, maar om uitgenodigd te worden voor een soirée, moet je de lokale bevolking ontmoeten. Anders zal een nachtelijke wandeling in de drukke straten van de stad – boulevard Foch en de straten rond Place du Ralliement, tal van keuzemogelijkheden onthullen. Ierse pubs James Joyce in Boulevard Carnot, Le Dublin’s in rue Saint-Georges en Matt Murphy’s in boulevard Foch zijn allemaal populaire ontmoetingsplaatsen, terwijl de straten rond Place du Ralliement en Rue Bressigny tal van bars hebben. Enkele van mijn persoonlijke favorieten zijn de Soft Bar in de Rue Bressigny, Le Chic in de rue des Houulieres, de Bar du Centre in de Rue Saint Laud, La Cave de la Trinquette in de Boulevard Carnot en K9 in de Rue Cordelle. Zo niet alle, dan sluiten de meeste bars in de stad rond 2 uur ’s nachts, wat betekent dat als je niet wilt dat je avond eindigt, je de keuze hebt tussen een soiree of een club. De beste clubs zijn de Bolero in Rue Saint-Laud, Le Carré in Rue de la Roë, Studio 49 op Place Victor Vigan en de bootclub op de rivier de Maine genaamd Le Peniche in Quai des Carmes.

Steek je hand op voor… Angers

Er geraken

Zowel de regio Pays de la Loire als de rest van Frankrijk heeft een verbazingwekkend netwerk van hogesnelheidstreinen en een aantal grote luchthavens. De stad Angers heeft een eigen luchthaven, maar er zijn alleen vluchten naar Londen, Nice en Tunesië. De luchthavens van Rennes (Rennes-Saint-Jacques Airport), Nantes (Nantes Atlantique Airport) en Tours (Tours Val de Loire Airport) zijn de grootste en het dichtst bij Angers. Natuurlijk zijn er ook de luchthavens van Parijs. Angers ligt op 300 km van Parijs, 90 km van Nantes en 110 km van Tours en is verbonden met een van deze steden via autoroutes en trein (TGV). De exacte prijzen en dienstregelingen zijn te vinden op de officiële TGV-website.

Nog meer…

Angers heeft een eigen website met zowel een Franse als een Engelse versie. Een andere goede stadsgids vind je op de website France-Travel. Daarnaast hebben Lonely Planet, Virtual Tourist en de Telegraph ook goede stadsgidsen.

Boeken

De beste papieren stadsgidsen voor de hoofdstad Anjou zijn de Lonely Planet ‘Discover France’, de ‘Loire’ van Rough Guides en de Michelin-gids voor een complete en gedetailleerde kaart van de stadswegen.

Op het scherm

Hoewel Angers niet het decor is van geweldige films die ik kon vinden, heeft de stad wel zijn eigen filmfestival.

Soundtrack naar de stad

CENDRIO
Christian Chevallier
Arnaud Guille