Bilbao


De hoofdstad van Noord-Spanje bouwt stilletjes aan een leefbare woonplaats voor designliefhebbers.

Bilbao, in het hart van Baskenland in Noord-Spanje, nadert de 25 jaar sinds de opening in 1997 van het Guggenheim Bilbao, het door Frank Gehry ontworpen, met titanium beklede museum dat de stad en haar architect tot wereldwijde iconen heeft gemaakt.

De stad, een van de kleinste qua inwonersaantal in onze Top 100-ranglijst en die hier voor het eerst verschijnt, creëert, onder dekking van zijn eigen obscuriteit en isolement, zijn eigen leefbaarheid. Natuurlijk trekt de Guggenheims-bestemmingsarchitectuur nog steeds honderdduizenden per jaar, maar als een van de veiligste steden ter wereld (gerangschikt #5), bouwt de stad nieuwe groene ruimten en duurzame woningen met gedurfde architectuur, niet alleen geïnspireerd door Gehry, maar ook, meer recentelijk door de Engelse architect Norman Foster, die de verschillende garnaalachtige metrohaltes ontwierp.

De designgerichte stad is ook in opkomst als een sluipend, betaalbaar hoofdkantoor, met nummer 43 voor het aantal Global 500-bedrijven in de stad en #51 voor inkomensgelijkheid. De wereld heeft deze kleine stedelijke dynamo zeker op de radar om te beginnen, het is de gastheer van de lancering van de Tour de France-wielerwedstrijd in 2023.