Göteborg


Een 400 jaar oude industriële havenstad aan de schilderachtige westkust van Zweden is klaargestoomd voor een duurzame toekomst.

Van de verschillende manieren waarop Göteborg vier eeuwen zal markeren, staat de op een na grootste stad van Zweden, voor het eerst in de geschiedenis van onze ranglijst, in de Top 100. Er zijn tientallen vieringen gepland voor zijn 400e verjaardag, die elk deze onder de -radar Europese tweede stad die de dingen altijd op haar eigen manier heeft gedaan.

Neem de media-aandacht rond het Göteborg Film Festival, volledig virtueel in 2021, maar met de extra oneerbiedige draai van het uitnodigen van één bioscoopfan om zeven dagen door te brengen op een geïsoleerd vuurtoreneiland, met alleen festivalfilms en de noordelijke zee als gezelschap. Terug in de stad toont de hoofdinstallatie van het stadsmuseum, Gothenburg Stories, interviews met 100 inwoners over het stadsleven.

Een van Europa’s meest duurzame steden, door de Europese Commissie drie jaar op rij uitgeroepen tot Europese hoofdstad van slim toerisme, bouwt ook aan duurzame infrastructuur, zoals de uitbreiding van Jubileumsparken (Centenary Park). De nieuwe verticale hefbrug van Hisingsbron, die kan worden verhoogd om het rivierverkeer op te vangen, stelt bewoners in staat veilig over de rivier de Gta te fietsen en te lopen.