Vliegtickets naar Belize


Met één voet in de Midden-Amerikaanse jungle en de andere in de Caribische Zee, zit het kleine Belize boordevol eilanden, avontuur en cultuur.

Riffen & Cayes

Belize Barrier Reef is het op één na grootste ter wereld, na Australië, en met meer dan 100 soorten koraal en zo’n 500 soorten tropische vissen is het een puur paradijs voor duikers en snorkelaars. Zwemmend door doorschijnende zeeën, worden snorkelaars getrakteerd op een caleidoscoop van koraal, vissen, walvishaaien en schildpadden, terwijl duikers dieper gaan en onderwatergrotten en -muren en de wereldberoemde Blue Hole onderzoeken.

Voeg aan dit eilandleven toe op de zanderige baaien, waar je je dagen kunt doorbrengen met kajakken, windsurfen, stand-up paddleboarden, zwemmen, vissen of luieren in een hangmat, en je hebt een perfecte tropische vakantie.

In de jungle

In het binnenland biedt een enorm (volgens Belizaanse normen) netwerk van nationale parken, natuurreservaten en beschermde gebieden een veilige haven voor dieren in het wild, variërend van de ijverige parades van kottermieren tot tapirs, luidruchtige brulapen of de schuwe jaguar. Vogelaars richten hun verrekijker op zo’n 570 soorten, die langs de rivieren en lagunes en in het breedbladige bos verblijven. Scherpe bezoekers die de tijd nemen om te wandelen, kunnen gemakkelijk slingerapen, pekari’s, coatimundis, gibnuts en groene leguanen. Zelfs de opzichtige kielbektoekan – de nationale vogel van Belize – verschijnt af en toe in het openbaar.

In het land van de Maya’s

Belize is de thuisbasis van een van ’s werelds meest mysterieuze beschavingen – de oude Maya’s. Het Cayo-district en het diepe zuiden van Toledo zijn bezaaid met archeologische vindplaatsen die dateren uit de hoogtijdagen van de Maya’s (250-1000 CE), waar enorme trappen leiden naar de toppen van hoge stenen tempels, die vaak 360-graden uitzicht op de jungle opleveren. Verken opgegraven graven en bekijk ingewikkelde hiërogliefen, of daal af in natuurlijke grotten om te zien waar de Maya-koningen rituelen uitvoerden en offers brachten aan hun onderwereldgoden. In het zuiden kun je de cultuur van vandaag waarderen door in dorpspensions te verblijven en door de kunst van het maken van chocolade te leren.

Actie avontuur

Of je nu in de Blue Hole duikt, door het bladerdak van de jungle tokkelt, van watervallen afdaalt of door oude grottenstelsels kruipt, Belize is een waar avontuur. Ga naar het Cayo-district, waar je kunt tuben of kanoën door verduisterde ondergrondse riviersystemen of keiharde spelunk in de beroemde Actun Tunichil Muknal-grot. Ziplining is vrijwel een kunstvorm in Cayo en Zuid-Belize, waar je op een half dozijn locaties door de jungle kunt zeilen. Paardrijden is goed georganiseerd en wandelen is fantastisch in nationale parken, zoals Mayflower Bocawina National Park, Cockscomb Basin Wildlife Sanctuary, Shipstern Nature Reserve en Río Bravo.