Vliegtickets naar Birma (Birma)


Het is een nieuw tijdperk voor dit buitengewone en complexe land, waar het landschap bezaaid is met vergulde pagodes en de traditionele manieren van Azië blijven bestaan.

Gouden Wonderen

Verbazingwekkend genoeg behoudt Myanmar meer dan een eeuw later de kracht om zelfs de meest afgematte reizigers te verrassen en te verrassen. Laat u betoveren door het ‘knipogende wonder’ van Shwedagon Paya. Overweeg de 4000 heilige stoepa’s verspreid over de vlaktes van Bagan. Staar vol ongeloof naar de Gouden Rots bij Mt Kyaiktiyo, die onmogelijk wankelt op de rand van een kloof. Dit zijn allemaal belangrijke boeddhistische bezienswaardigheden in een land waar vrome monniken meer worden vereerd dan rocksterren.

Traditioneel leven

Ondanks alle recente veranderingen blijft Myanmar in wezen een landelijke natie met traditionele waarden. Je zult mannen tegenkomen die de sarong-achtige dragen longyi en betelnoot kauwend, het bloedrode sap op de grond spugen, vrouwen met ingesmeerde gezichten thanakha (een natuurlijke sunblock), en cheroot-rokende oma’s. Fietstaxi’s rijden nog steeds door de straten van de stad, terwijl het paard of de os en de kar gewoon landelijk vervoer zijn. Het drinken van thee – een Brits koloniaal gebruik – wordt in duizenden theehuizen enthousiast omarmd.

Het nieuwe Myanmar

In 2015 stemde Myanmar in zijn eerste democratisch gekozen regering in meer dan een halve eeuw. Sancties zijn geschrapt en vooral Aziatische investeerders komen zaken doen. Moderne reisgemakken, zoals gsm-dekking en internettoegang, zijn tegenwoordig gemeengoed. Maar de economische en sociale veranderingen die Myanmar ondergaat, blijven grotendeels beperkt tot de grote steden en dorpen, en grote delen van het land blijven verboden terrein vanwege aanhoudende etnische conflicten. Het Birmese leger blijft een belangrijke, zij het minder zichtbare, rol spelen in de politiek. Het nieuwe Myanmar is een werk in uitvoering.

Eenvoudige geneugten

Gelukkig is het tempo van de veranderingen niet overweldigend, waardoor de eenvoudige geneugten van reizen in Myanmar intact blijven. Vaar over de rivier de Ayeyarwady (Irrawaddy) in een oude stoomboot of luxe cruiser. Zet een stukje strand uit aan de zalige Golf van Bengalen. Trek door dennenbossen naar minderheidsdorpen verspreid over de Shan Hills zonder je te bemoeien met tientallen medereizigers. Het beste van alles is dat je de lokale bevolking ontmoet die zachtaardig, humoristisch, innemend, attent, nieuwsgierig en gepassioneerd is – ze willen een rol spelen in de wereld en weten wat je van hun land vindt. Dit is het moment om die verbinding te maken.