Vliegtickets naar Canada


Canada is meer dan de kolossale bergen, de grillige kust ziet er goed uit: het kookt ook buitengewone maaltijden, rockt coole cultuur en ontvouwt wilde, elanden-spotting roadtrips.

De wijde natuur

Het op een na grootste land ter wereld heeft een eindeloze verscheidenheid aan landschappen en de natuur is de reden waarom veel bezoekers komen. Hemelhoge bergen, glinsterende gletsjers, spectrale regenwouden en afgelegen stranden zijn hier allemaal te vinden, verspreid over zes tijdzones. Ze vormen het decor voor tal van ‘ah’-inspirerende momenten – en voor een grote cast van lokale personages. Dat is groot zoals bij ijsberen, grizzlyberen, walvissen en ieders favoriet, eland.

Het terrein zorgt ook voor een fantastische speeltuin. Of het nu gaat om snowboarden op de bergen van Whistler, surfen op de deining van Nova Scotia, wrakduiken in de turquoise wateren van het Bruce Peninsula of kajakken op de witgeschuimde South Nahanni River in de Northwest Territories, avonturen zijn er in overvloed. Er zijn ook rustigere opties, zoals een wandeling door het Stanley Park in Vancouver en zwemmen bij de roze zandstranden van Prince Edward Island.

Boeiende culturen

Nip een koffie met melk en scheur in een schilferige croissant in een stoepbistro in Montréal; slurp noedels of ga naar een Aziatische avondmarkt in de omgeving van Vancouver; verken de rijke podiumkunstenscene van Toronto; doe mee aan een wild friemelend Keltisch feest op Cape Breton Island; en kajak tussen in regenwoud gehulde inheemse dorpen op Haida Gwaii: Canada is ongelooflijk divers in zijn breedte en binnen zijn steden. Je hoort het in de muziek, ziet het in de kunst en proeft het in de keuken.

Foodie tarief

Canada is een smorgasbord van lokaal eten. Als je van west naar oost over het land zou grazen, zou je je bord vullen met wilde zalm en fluweelzachte sint-jakobsschelpen in British Columbia, poutine (friet gegarneerd met jus en kaaskwark) in Québec, en kreeft met een beetje gesmolten boter erin de Maritieme provincies. Smaakmakers zullen Canadees eten misschien niet prijzen zoals ze dat doen, laten we zeggen, Italiaanse of Franse gerechten, dus laten we de kenmerkende zeevruchten, pikante kazen en verse seizoensfruit en groenten ons kleine geheim noemen. Idem voor de bekroonde gedurfde rode en heldere witte wijnen geproduceerd door de met wijnranken gestreepte valleien van het land.

artistieke flair

Kunst is een integraal onderdeel van het culturele landschap van Canada, van het International Fringe Theatre Festival (’s werelds op één na grootste) in Edmonton tot megamusea zoals Ottawa’s National Gallery. Montréal’s Jazz Festival en Toronto’s met sterren bezaaide Film Festival trekken wereldwijd publiek. En wist je dat Ontario’s Stratford Festival het grootste klassieke repertoiretheater van het continent is? Zelfs op plaatsen waar je misschien niet automatisch aan denkt, zoals St John’s of Woody Point, vinden beroemde shindigs plaats (respectievelijk een avant-garde ‘geluidssymposium’ en een schrijversfestival met grote namen).