Vliegtickets naar China


China. Alleen al door de naam krijg je zin om in te pakken. Het gaat overal heen, dus spring aan boord, ga mee voor de rit en kijk waar het naartoe gaat.

Adembenemende Oudheid

Het moderne gezicht is oogverblindend, maar China is geen one-trick pony. ‘S Werelds oudste continue beschaving bestaat niet alleen uit gerookt glas en geborsteld aluminium, en hoewel je niet zult struikelen over artefacten – drie decennia van 24-uurs ontwikkeling maken sommige delen van het land volledig onherkenbaar vanaf hun meer bescheiden begin – rijk naden van de oudheid wachten. Serveer het allemaal naar smaak: instortende delen van de Grote Muur, met tempels bedekte bergen, dorpen die de tijd vergat, smachtende watersteden, sublieme boeddhistische grotten en oude woestijnforten. Pak een goed gemaakt paar reisschoenen in en onthoud de woorden van Laotzu: ‘een reis van duizend mijl begint met een enkele stap’.

Schitterend landschap

Weinig landen doen het buitenleven zoals het Middenrijk. China’s landschappen variëren van alfa tot omega: kies uit de sublieme saffiermeren van Tibet of de onbewogen woestijnen van Binnen-Mongolië, eilandhoppen in Hong Kong of fiets tussen sprookjesachtige karsttoppen rond Yangshuo. Zwijmel voor de rijstterrassen in het zuiden, maak een selfie tussen het prachtige gele koolzaad bij het Qinghai-meer, of wandel over de Grote Muur terwijl deze over bergtoppen kronkelt. Verdwaal in groene bossen van bamboe of, als je energie je in de steek laat, vlokken uit op een ver strand in Hainan en luister naar het plof van vallende kokosnoten.

Keuken

De Chinezen leven om te eten, en met 1,4 miljard voedselminnende mensen om te voeden, in combinatie met enorme geografische en culturele variaties in een enorm land, verwachten ze dat je smaakpapillen worden geprikkeld, getest en behandeld. Wolf neer Pekingeend in Peking, smelt over een Chongqing-hotpot of pak een gekruide ròujiāmó (versnipperd varkensvlees in een broodje) voordat u Hua Shan beklimt. Slik een dampende kom Lanzhou-noedels op een Silk Road-straatmarkt, verhoog de temperatuur met een verschroeiende Hunan-kost, of markeer de dim sum-trolley in het zuiden. Volg je neus in China en je zult niet willen stoppen met reizen.

diversiteit

China is enorm. Massaal buiten de schaal. Een meeslepende mengelmoes van enorm verschillende dialecten en klimatologische en topografische uitersten, het is alsof verschillende landen in één zijn samengevoegd. Kies uit de met yakboter verlichte tempelzalen van Xiahe, maak een reis langs de stoffige Zijderoute, breng de nacht door in Everest Base Camp of kruip in je vodden voor een nacht op de tegels van Shanghai. Je hebt keuze te over: of je nu een stadsreiziger, wandelaar, fietser, ontdekkingsreiziger, backpacker, onstuitbare museumbezoeker of modieuze fijnproever bent, China’s diversiteit is ongeëvenaard.