Vliegtickets naar Cyprus


Trek verder dan de zonovergoten stukken zand en ontdek een eiland met meeslepende cultuur en landschappen, doordrenkt van mythe en bezaaid met oude rijkdommen.

Over de streep gaan

Door de grens tussen het zuiden en het noorden te overschrijden, krijgt u niet alleen enig inzicht in de complexe en pijnlijke moderne geschiedenis van het eiland, maar kunt u ook de twee Cypriotische gemeenschappen ervaren. Grieks-Cypriotische en Turks-Cypriotische samenlevingen zijn intrinsiek verschillend maar toch ongelooflijk vergelijkbaar, verbonden door de nog steeds sterke rol van het traditionele gezinsleven en een rijke geschiedenis waar eetculturen en volksgebruiken zich hebben vermengd, maar verdeeld door geloof. Eén ding is zeker, waar u ook bent op het eiland: de van nature warme Cypriotische gastvrijheid is duidelijk merkbaar aan beide zijden van de Groene Lijn.

De wijde natuur

Het landschap en het mediterrane klimaat zorgen ervoor dat buiten is waar het is – en waar je moet zijn. Zonovergoten stukken zand zijn het visitekaartje van Cyprus en er is hier een strand voor iedereen, van wild en winderig tot gezinsvriendelijk en vol. Alle denkbare watersporten komen aan bod, van duiken tot afromen op een kite- of windsurfplank. En als je genoeg hebt van al dat blauw, ga dan naar het binnenland, waar met wilde bloemen begroeide weiden en valleien van dicht beplante wijngaarden zich uitstrekken tot een met pijnbomen begroeide bergrug waar je kunt wandelen, fietsen en, ja, zelfs winterskiën.

Een gevoel van het verleden

Doordrenkt van mythe, begeerd door elke veroveraar met het oog op een prijs, heeft het tumultueuze en gelaagde verleden van Cyprus oude rijkdommen achtergelaten over dit eiland. Neolithische woningen, Bronstijd en Fenicische graven, overblijfselen van eens machtige stadskoninkrijken, Romeinse mozaïeken, bergkastelen en Byzantijnse kerken – de thuisbasis van een overvloed aan beroemde fresco’s – lagen verspreid over het platteland. Terwijl u door de steden slentert, kunt u de bewaarde architecturale erfenis van de Lusignan, Venetiaanse en Ottomaanse periodes zien. Cyprus mag je verwelkomen om op het strand te ploffen, maar graaf hier in het verleden en je zult de hele geschiedenis van de Middellandse Zee ontdekken.

Een culinair feest

Meze is een heerlijke manier om kennis te maken met de lokale keuken en de smaakpapillen te prikkelen met een feest van kleine gerechten, van romige hummus tot kebab of afélia (varkensvlees gekookt in rode wijn) en alles daartussenin. Sterk beïnvloed door Turkse, Griekse en Midden-Oosterse eetculturen, heeft de Cypriotische keuken enkele van zijn eigen culinaire sterren, waaronder haloumi (hellim in het Turks) en favoriete kebab sheftalia (şeftali kebap in het Turks; gegrilde worstjes gewikkeld in caul vet). En vergeet de desserts niet. Op smaak gebracht met amandelen, rozenwater en pistachenoten, zoete lekkernijen variëren van geruststellende rijstpuddingen tot heerlijk plakkerige baklava.