Vliegtickets naar Hongarije


Verbluffende architectuur, vitale volkskunst, thermale spa’s en Europa’s meest opwindende hoofdstad in het donker zijn de belangrijkste trekpleisters van Hongarije.

Superstructuren

Het landschap van Hongarije is vriendelijker dan opvallend. Maar je kunt niet hetzelfde zeggen over de gebouwde omgeving over het land. Hongarije is architectonisch een schatkamer, met alles van Romeinse ruïnes en middeleeuwse herenhuizen tot barokke kerken, neoklassieke openbare gebouwen en art nouveau-badhuizen en scholen. En dan hebben we het niet alleen over de hoofdstad Boedapest. Loop door Szeged of Kecskemét, Debrecen of Sopron en je zult bij vrijwel elke bocht een architectonisch juweeltje ontdekken. Sommige mensen doen zelfs hun best om nog een glimp op te vangen van hun favorieten, zoals het Reökpaleis in Szeged of de moskeekerk in Pécs.

In heet water

Hongaren ‘nemen het water’ dat wordt geleverd door naar schatting 300 thermale bronnen sinds toga’s een rage waren en Aquincum de Grote Rook was. Dat doen ze nog steeds – voor therapeutische, medicinale en recreatieve doeleinden – maar de locaties zijn enigszins veranderd. Tegenwoordig variëren ze van authentieke badhuizen uit de Turkse bezetting en art nouveau-paleizen tot klinische sanatoria rechtstreeks uit een roman van Thomas Mann. Meer en meer zie je echter helder gechloreerd water in organisch gevormde zwembaden die borrelen, spuiten en spurten op verschillende ritmes en temperaturen, naast de vereiste wellnesscentra die een groot aantal behandelingen bieden.

Eet, drink en wees Magyaars

Hongaars eten blijft de meest verfijnde kookstijl in Oost-Europa. Magyaren gaan zelfs zo ver om te zeggen dat er drie essentiële wereldkeukens zijn: Frans, Chinees en hun eigen keuken. Dat is misschien een beetje overdreven, maar de reputatie van Hongarije als voedselcentrum dateert grotendeels van het einde van de 19e eeuw en de eerste helft van de 20e en ondanks een braakliggende periode onder het communisme, trekt hun keuken opnieuw de aandacht. Dat geldt ook voor de wereldberoemde wijnen van het land – van de krachtige rode wijnen van Eger en Villány en witte olaszrizling van Badacsony tot honingzoete Tokaj.

Volk cultuur

Hongarije heeft een van de rijkste volkstradities die nog in Europa leven. Met prachtige volksschilderijen op de muren en plafonds van de kleine houten kerken van de Bereg-regio en het prachtige borduurwerk dat de vrouwen van Hollókő naaien om rokken, rokken en pantoffels te versieren, is dit vaak waar het land artistiek op de voorgrond komt. Traditionele muziek, gespeeld op een vijftonige diatonische toonladder op een groot aantal ongebruikelijke instrumenten, blijft ook gedijen, vooral op táncházak (‘danshuizen’) – boeren ‘raves’ waar je Hongaarse volksmuziek hoort en ook leert dansen.