Vliegtickets naar IJsland


De krantenkoppen halen, bucketlists bovenaan, natuurliefhebbers het hof maken en steeds meer bezoekers verblinden – er lijkt geen einde te komen aan de talenten van deze adembenemende noordelijke bestemming.

Een symfonie van elementen

Een onderbevolkt eiland dat in de buurt van de top van de wereld is gestrand, IJsland is letterlijk een land in wording. Het is een enorm vulkanisch laboratorium waar machtige krachten de aarde vormen: geisers gutsen, modderpoelen stromen, met ijs bedekte vulkanen rommelen en gletsjers banen grote paden door de bergen. Zijn supercharged pracht lijkt ontworpen om bezoekers te herinneren aan hun volslagen onbeduidendheid in het grotere geheel van dingen. En het werkt een traktatie: wat frisse schone lucht, een oogje op de filmische landschappen, en iedereen is aan de grond genageld.

De kracht van de natuur

Het is de kracht van de IJslandse natuur om van het prozaïsche iets buitengewoons te maken. Een duik in een zwembad wordt een duik in een geothermische lagune; een informele wandeling kan veranderen in een trektocht over een glinsterende gletsjer; en een rustige nacht kamperen kan stoelen op de eerste rij betekenen voor de lichtgordijnen van de aurora borealis, of de zachte, roze tint van de middernachtzon. IJsland heeft ook een transformerend effect op mensen – zijn sagen veranderden bruten in dichters, en zijn verhalen over verborgen mensen (verborgen mensen) kunnen gelovigen van sceptici maken. Hier vind je enkele van ’s werelds hoogste concentraties van dromers, auteurs, artiesten en muzikanten, allemaal gevoed door hun omgeving.

Noords Nirvana

Denk niet dat het allemaal om het buitenleven gaat. Het contrapunt van zoveel natuurlijke schoonheid wordt gevonden in het culturele leven van IJsland, dat een literaire erfenis viert die zich uitstrekt van middeleeuwse sagen tot hedendaagse thrillers door middel van Nobelprijswinnaars. Live muziek is overal, net als beeldende kunst, handwerk en locavore cuisine. ’s Werelds meest noordelijke hoofdstad herbergt het soort egalitarisme, groen denken en moeiteloze stijl waar zijn Noordse broeders beroemd om zijn – en dat alles is verpakt in de verzekerde individualiteit van IJsland.

Een persoonlijke ervaring

De warmte van de IJslanders is ontwapenend, net als hun ijver – ze hebben hard gewerkt om te herstellen van de financiële onrust en om IJsland om te vormen tot een bestemming die, dankzij zijn populariteit bij bezoekers, meer dan zes keer zijn bevolking per jaar kan herbergen. Pauzeer en overweeg een middelgrote stad in uw land – geef het dan verafgelegen universiteiten, luchthavens en ziekenhuizen om te beheren, een 30-tal actieve vulkanen om te bewaken en honderden hotels om te runnen. Hoe zouden ze ermee om kunnen gaan? Zouden ze het net zo goed kunnen als de IJslanders – en toch tijd over hebben om wervelende muziek en fijn breiwerk te maken?