Vliegtickets naar Mexico

Met palmen omzoomde stranden, chili-gekruide keuken, stomende jungles, krioelende steden, fiesta vuurwerk, Frida’s angst: Mexico roept diverse, levendige dromen op. En de werkelijkheid maakt ze waar.

Een buitenleven

Met dampende jungles, met sneeuw bedekte vulkanen, met cactussen bezaaide woestijnen en 10.000 km kust aaneengeregen met zandstranden en lagunes vol wilde dieren, is Mexico een eindeloos avontuur voor de zintuigen en een plaats waar het leven grotendeels in de open lucht geleefd wordt. Trotseer de beukende golven van de Stille Oceaan op een surfplank, doe een snorkel om om de schoonheid onder het oppervlak van de Caraïbische Zee te ontdekken en bevaar het wildwater van Mexico’s rivieren. Of blijf op het droge en wandel door Oaxaca’s nevelwouden, beklim de toppen van slapende vulkanen of bewonder de miljoenen migrerende monarchvlinders.

Kunst & Ziel van een Natie

De pre-Spaanse beschavingen van Mexico bouwden enkele van ’s werelds grootste archeologische monumenten, zoals de torenhoge piramiden van Teotihuacán en de prachtige Maya tempels van Palenque. Het Spaanse koloniale tijdperk liet prachtige steden achter vol met boomrijke pleinen en rijk gebeeldhouwde stenen kerken en herenhuizen, terwijl het moderne Mexico een golf van grote kunst te zien heeft gegeven, onder meer door Diego Rivera en Frida Kahlo. Musea en galeries van topklasse documenteren de fascinerende geschiedenis van het land en zijn eindeloze creatieve verve. De populaire cultuur is al even levendig, van de ondergrondse dansclubs en de straatkunst van Mexico Stad tot de prachtige kunstnijverheid van de inheemse bevolking.

Een gevarieerde smaak

Het Mexicaanse gastronomische repertoire is even divers als de mensen en de topografie van het land. Uit eten gaan is een eindeloos avontuur, of je nu regionale gerechten proeft, zoals cochinita pibil (langzaam gegaard varkensvlees) uit Yucatán of een uitgebreide reeks moles (complexe sauzen, waarvan de recepten angstvallig bewaard worden) in Oaxaca en Puebla, of de complexe, kunstzinnige brouwsels van chefs van wereldklasse in Mexico Stad uitprobeert. Het beste eten in Mexico vind je in eenvoudige palapa-restaurants (met rieten daken overdekte hutjes) aan zee, waar ze heerlijk verse vis en zeevruchten serveren, en in de nederige taquerías, die overal in Mexico te vinden zijn, waar tortilla’s met allerlei vullingen worden gevuld en met zelfgemaakte salsa’s worden overgoten.

Los Mexicanos

Het hart van je Mexicaanse ervaring wordt gevormd door de Mexicaanse mensen. Een superdiverse bemanning, van hipsters uit Mexico Stad tot de verlegen inheemse dorpelingen van Chiapas, staan ze bekend om hun liefde voor kleur en frequente feesten, maar het is ook een filosofisch volk, voor wie tijdschema’s minder belangrijk zijn dan simpatía (inlevingsvermogen). Je zult zelden Mexicanen aantreffen die minder dan hoffelijk zijn. Ze zijn vaker positief charmant, en weten hoe ze gasten moeten behagen. Ze mogen wanhopen dat ze ooit goed geregeerd zullen worden, maar ze zijn fel trots op Mexico, hun unieke thuisland met al zijn verscheidenheid, hechte familienetwerken, prachtig-lelijke steden, diepgewortelde tradities en likeuren op basis van agave.