Vliegtickets naar Mongolië


Ruig Mongolië is een avontuurlijke bestemming waar reizigers uitgestrekte, ongerepte landschappen kunnen ervaren en meer te weten kunnen komen over de nomadische cultuur.

Een open land

Mongolië bestond het grootste deel van de 20e eeuw in een Sovjet-zeepbel. Nu een generatie voorbij de val van het communisme, is Mongolië naar voren gekomen als een jonge democratie met een veelbelovende economie gebaseerd op mijnbouw, landbouw en toerisme. Een deel van de inkomsten wordt teruggesluisd naar het verbeteren van toeristische voorzieningen, waaronder een nieuwe internationale luchthaven bij Ulaanbaatar. Visa zijn relatief eenvoudig te verkrijgen; een handvol nationaliteiten heeft er niet eens een nodig. Mongolië verwelkomt alle reizigers, vooral degenen met een onafhankelijke inslag die er plezier in hebben om hun eigen weg te gaan.

Mongoolse wildernis

Mongolen zijn zich volledig bewust van de unieke schoonheid van hun land. Vraag de lokale bevolking en ze zullen waarschijnlijk beginnen te stromen over het spectaculaire landschap, uitgestrekte steppen, ruige bergen, heldere meren en een overvloed aan dieren in het wild en vee. Sommige gebieden zijn zo afgelegen dat je een hele dag zou kunnen rijden en bijna geen tekenen van menselijke bewoning zou zien. Het is deze echte wilderniservaring die veel mensen zo aantrekkelijk vinden, en stadsbewoners uit Ulaanbaatar gaan vaak op pad om te kamperen. Beschermde gebieden beslaan bijna een vijfde van het land en de regering wil dat aantal verhogen.

Nomad gastvrijheid

De nomadische cultuur van Mongolië is beroemd – bezoekers kunnen slapen in een herdersger (traditionele vilten yurt), helpen bij het bijeendrijven van de schapen, paardrijden en gewoon ’terug naar de natuur’. De erfenis van Chinggis Khaan en de heroplevende nationalistische trots verscherpen de ervaring. Een cultuur van enorme gastvrijheid verwelkomt hier respectvolle reizigers. Houd er bij het reizen in Mongolië echter rekening mee dat van gasten wordt verwacht dat ze elke vorm van vrijgevigheid beantwoorden, dus als je gezinnen bezoekt, zorg dan dat je altijd een voorraad cadeaus voor de kinderen bij de hand hebt.

Niet alleen gras en paarden

Ooit half nomadisch, verandert Mongolië snel nu de inwoners massaal naar Ulaanbaatar en andere grote steden trekken voor werk en studiemogelijkheden. Of ze nu landelijk of stedelijk zijn, Mongolen zijn trots op de democratische instellingen van burgerparticipatie in hun land. Mongolië wil graag deel uitmaken van de wereldwijde gemeenschap, zijn troepen sturen op vredesmissies over de hele wereld en zichzelf promoten als een land om Noordoost-Aziatische vredesbesprekingen te organiseren; als je nu een bezoek brengt, zit je midden in deze dramatische transformaties.