Vliegtickets naar Nieuw-Zeeland


Maak je klaar voor gigantische nationale parken, dynamische Māori-cultuur en surfen en skiën van wereldklasse. Nieuw-Zeeland kan zacht of vol actie zijn, maar het is altijd episch.

Loop aan de wilde kant

Er zijn slechts 4,8 miljoen Nieuw-Zeelanders, verspreid over 268.021 vierkante kilometer: groter dan het VK met een veertiende van de bevolking. De hiaten worden opgevuld door de sublieme bossen, bergen, meren, stranden en fjorden die NZ tot een van de beste wandelbestemmingen ter wereld hebben gemaakt (de lokale bevolking noemt het ’tramping’). Ga op een van de epische ‘Great Walks’ – je hebt misschien wel eens gehoord van de Heaphy en Milford Tracks – of breng een paar uur door met dwalen langs een strand, peddelen in een kano of mountainbiken door een gemakkelijk toegankelijke wildernis.

Maori-cultuur

De allesoverheersende All Blacks van Nieuw-Zeeland zouden nooit rugbywereldkampioenen zijn geworden zonder hun niet te stoppen Māori-spelers. Maar dit is slechts één voorbeeld van hoe de Māori-cultuur indruk maakt op het hedendaagse Kiwi-leven: in heel NZ kun je de Māori-taal horen, Māori-tv kijken, meedoen aan een hangi (Māori-feest) of ga naar een cultureel optreden met zang, dans en een bloedstollende haka (oorlogsdans). Māori-design blijft uitdrukking vinden in het kwelt Māori-tatoeage (vaak aangebracht op het gezicht) en de delicate kunst van botten, schelpen en pounamu (groensteen) sculptuur.

De echte ‘Big Easy’

Nieuw-Zeeland is niet de plaats waar je veel frustraties onderweg tegenkomt: bussen en treinen rijden over het algemeen op tijd; hoofdwegen zijn in goede staat; Geldautomaten groeien; zakkenrollers, oplichters en door bedwantsen geteisterde hostels zijn zeldzaam; en het is onwaarschijnlijk dat het eten je naar de dichtstbijzijnde openbare toiletten doet rennen (meestal schoon en gevuld met het vereiste papier). En er zijn geen slangen, en slechts één giftige spin – de met uitsterven bedreigde katipo. Deze fatsoenlijke natie is een plek waar je kunt ontspannen en genieten (in plaats van te verduren) van je reizen.

Eten, wijn en bier

Klassiekers met Britse invloeden zoals fish and chips gaan nergens heen, maar de Nieuw-Zeelandse gastronomie heeft een lange weg afgelegd, schat. Chef-koks in Auckland, Wellington en Napier gebruiken invloeden uit de verre eilanden van de Stille Zuidzee en West-Europa voor een creatieve kijk op lokaal geproduceerd lamsvlees en zeevruchten zoals abalone, oesters en sint-jakobsschelpen. Ondertussen worden de vegetarische en veganistische eetscènes steeds prominenter en inventiever. Was het allemaal weg met koffiecultuur, een edgy craft-bierscene en legendarische koele klimaatwijnen (zoals sublieme sauvignon blanc en pinot noir).