Vliegtickets naar Oekraïne


Groot, divers en grotendeels onontdekt, Oekraïne is een van Europa’s laatste echte reisgrenzen, een land dat rijk is aan kleurrijke tradities, hartelijke mensen en off-the-map ervaringen.

Groot en divers

Oekraïne is groot. In feite is het Europa’s grootste land (Rusland niet meegerekend, dat niet helemaal in Europa ligt) en heeft het veel diversiteit in zijn grenzen. Je kunt in een paar dagen door de Karpaten klauteren op zoek naar Hutsul-festiviteiten, genieten van de beste koffie van Oost-Europa in het verfijnde Lviv en feesten op het strand in Odessa. Oekraïners zijn ook een divers publiek: van de bedrade verfijnden van de zakenwijken van Kiev tot de Gogoleske boeren in Poltava, de Hongaarssprekende buschauffeurs van Oezjhorod tot de Krim-Tataarse café-eigenaren zowat overal, weinig landen hebben zo’n gemengde bevolking.

Gastvrije gastheren

Ondanks hun vaak sombere terughoudendheid en aanvankelijk wantrouwen jegens vreemden, komen reizigers naar het land er snel achter dat Oekraïners, als ze de kans krijgen, een van Europa’s meest open en gastvrije mensen zijn. Breek die reserve af en je slurpt al snel borsjtsj in iemands keuken uit het Sovjettijdperk, luisterend naar het levensverhaal van een mede-treinreiziger of meegenomen worden op een geïmproviseerde rondleiding door de bezienswaardigheden van een stad door de man aan wie je de weg hebt gevraagd. Veel sociale interactie vindt plaats rond het stevige eten van Oekraïne, dat altijd in enorme hoeveelheden wordt gebracht. Leer een beetje Oekraïens en je verdubbelt het effect.

Buitenplezier

Een divers landschap zorgt natuurlijk voor een hele reeks buitenactiviteiten – van mountainbiken en bergwandelen in de Karpaten tot vogels spotten in de Donaudelta, van fietsen langs de Dnipro in Kiev tot watersporten in de Zwarte Zee. Maar als het idee om calorieën te verbranden op heuvel en golf je doet vluchten naar de bank, wees gerust, de meeste Oekraïners hebben nog nooit een van de bovenstaande dingen geprobeerd, maar houden van niets liever dan door de uitgestrekte bossen van hun land te dwalen, op zoek naar bessen en paddenstoelen of picknicken bij een meanderende rivier.

Levende geschiedenis

Zoals we nu allemaal helaas beseffen, eindigde de geschiedenis niet rond 1989, en dat is dubbel waar in Oekraïne. Het land verscheen pas in 1991 op de kaart en heeft al twee revoluties en een Russische invasie achter de rug, en de gevechten in de Donbas zijn aan de gang. Geschiedenis oud en recent is overal om je heen in dit uitgestrekte land, of het nu tussen de gotische kerken van Lviv, de stalinistische gevels van Kiev, de overblijfselen van de ooit bezielde Joodse cultuur van West-Oekraïne of de alomtegenwoordige Sovjet-hoogbouw is.