Vliegtickets naar Oostenrijk


Geen land walst zo moeiteloos tussen stad en buiten als Oostenrijk. De ene dag beklim je bergtoppen, de andere dag zwier je rond het keizerlijke Wenen.

Cue Hoge Cultuur

Door de eeuwen heen hebben de Habsburgers enorme rijkdom naar de schone kunsten en muziek gestuurd en paleizen verzameld zoals anderen postzegels doen. U zult hun culturele weerklank in Oostenrijk vandaag nog voelen – of u nu Lipizzaner-hengsten ziet steigeren in de Spaanse Rijschool, of de Hofburg oversteekt om Rubens-meesterwerken in het Kunsthistorisches Museum te bewonderen, of Klimt en Schiele in het MuseumsQuartier. Het werk van klassieke popsterren zoals Mozart, Strauss, Mahler, Haydn en Schubert weergalmt zo luid als altijd in rijkelijk vergulde concertzalen, en muziekfestivals zoals de Salzburger Festspiele en Bregenzer Festspiele worden opgevoerd tegen een verheffend meer of bergdecor.

Rivier diep, berg hoog

De reis is echt de bestemming in Oostenrijk. Misschien is de jouwe wel een slingerende door diep uitgehouwen valleien, op spoorwegen die de Alpen openritsen om onwaarschijnlijk langs steile bergflanken, langs gletsjers en door met bloemen bezaaide weiden te rijden. De kans is echter groot dat je bij zulke lyrische landschappen jeuk krijgt om op een fietszadel te springen of wandelschoenen aan te trekken om die verleidelijke uithoeken van het land te bereiken die buiten de radar zijn. In de winter zoemen de hellingen van skiërs en boarders, terwijl de zomer wildwaterrafters en canyoners wenkt naar gletsjerrivieren en meren die schitteren als edelstenen. Der Berg ruft – de berg roept!

Barok en verder

Oostenrijk roept misschien visioenen op van bruidstaart-achtige barokke kerken, vorstelijke Habsburgse hoofdkwartieren zoals Schloss Schönnbrunn en gotische kroonjuwelen zoals de Stephansdom. Maar het land is meer dan de som van zijn pracht en praal. Een frisse adem van architecturale lucht waait door de steden en brengt een gelukkig huwelijk tussen hedendaags en historisch met zich mee. Enkele van de meest in het oog springende iconen zijn eigenlijk de moderne: Wenen’s MuseumsQuartier in vernieuwde keizerlijke stallen, de van kleur veranderende gigantische Rubik’s Cube, Ars Electronica in Linz, en het sci-fi-ready Kunsthaus Graz. Bereid je voor om Oostenrijk in een heel nieuw licht te zien.

Eten bij de bron

Raad eens? De Oostenrijkse keuken is meer dan schnitzels ter grootte van een laarsje en knoedels die zwaarder zijn dan bowlingballen. Het land heeft de laatste tijd culinaire sprongen gemaakt, terwijl het trouw blijft aan zijn ethos van zorgvuldige lokale inkoop. Veganistisch, biologisch, gefokt, Slow Food: het zijn meer dan modewoorden. Of je nu op een boerenmarkt bent, een delicatessenwinkel in retrostijl, een coole nieuwe brunchplek of een restaurant met een Michelinster, de liefde voor het land straalt er doorheen. Asperges in het voorjaar, Marille (abrikozen) in de zomer, paddenstoelen, wild en nieuwe wijn in de herfst – Oostenrijks eten wisselt met de seizoenen en de smaak van de bron.