Vliegtickets naar Peru


Peru is net zo complex als zijn meest ingewikkelde en voortreffelijke weefsels. Festivals markeren oude riten, de stedelijke voorhoede voedt innovatie en de natuur zorgt voor een prachtige diversiteit.

Alle oude dingen

Bezoekers trekken massaal naar de glorieuze Inca-citadel van Machu Picchu, maar deze feestelijke plek is slechts een flits in een 5000-jarige geschiedenis van de Peruaanse nederzetting. Verken de stoffige overblijfselen van Chan Chan, de grootste precolumbiaanse ruïnes van heel Amerika. Vlieg over de raadselachtige geogliefen die bij Nazca in de dorre aarde zijn geëtst. Of waag je in de ruige wildernis rond het blijvende fort van Kuélap. De grote musea van Lima onthullen in detail de verfijning, vaardigheid en passie van deze verloren beschavingen. Bezoek afgelegen gemeenschappen en zie hoe oude manieren voortleven. Dompel jezelf onder en je verlaat Peru een beetje dichter bij het verleden.

Plezier en het gehemelte

Een existentiële vraag spookt door alle Peruanen: wat te eten? Ceviche met stukjes vurige chili en maïs, langzaam gestoofde stoofschotels, fluweelzachte Amazone-chocolade – in de hoofdstad van de Latijns-Amerikaanse keuken verblinden de keuzes. Grote geografische en culturele diversiteit heeft ingrediënten, variërend van hooglandknollen tot tropisch junglefruit, geleid tot een complexe keuken met Spaanse, inheemse, Afrikaanse en Aziatische invloeden. De waarheid is dat fusie hier al bestond lang voordat het met airs en genaden kwam. Verken de overvloed aan voedselmarkten. Proef gegrild Barbecue (rundvleesspiesjes) op de straathoeken en een beetje uitgeven aan exquise novoandina (Peruaanse nieuwe keuken).

Oh, avontuur

Van het centrum van Lima tot smack-dab in the middle of nowhere, dit uitgestrekte land is een paradijs voor de actieve reiziger. Reuzenzandduinen, gebeitelde toppen en Pacifische golven liggen op slechts een paar hartslagen verwijderd van het spitsuur van de hoofdstad, en alle gebruikelijke verdachten – raften, paragliden, zip-lijnen en fietspaden – zijn aanwezig. Spot scharlaken ara’s in de Amazone of geniet van de zonsondergang boven oude ruïnes. Neem deze grote plaats in kleine hapjes en haast je niet. Vertragingen gebeuren. Festivals kunnen je dagenlang verslinden. En je zult je realiseren: in Peru zit het avontuur meestal in het bereiken ervan.

Het leven is een carnaval

Welkom in een plaats van mythische overtuigingen waar oude optochten tot rust komen op het ritme van dreunende fanfares. Het rijke culturele erfgoed van Peru is nooit echter en intenser dan wanneer je op straat wordt ondergedompeld in de kolkende waanzin van een festival. Godheden van weleer worden gereïncarneerd als christelijke heiligen, pelgrims beklimmen bergen in het holst van de nacht en iconen worden geparadeerd door drukke pleinen zoals ooit de mummies van Inca-heersers waren. De geschiedenis is hier krachtig en nog steeds pulserend, en er is geen betere manier om het te ervaren.