Vliegtickets naar Puerto Rico


Geparfumeerd door langzaam geroosterd varkensvlees en zeebries, en gekleurd door roekeloze geschiedenis, is deze zonovergoten mengelmoes van Spaanse en Amerikaanse invloeden een samensmelting van Caribische geneugten en ervaringen.

Caribische stranden

Puerto Rico inspireert Caraïbische dagdromen met een goede reden: het kan zowel de lethargische strandzwerver als de ontluikende big-wave surfer tevreden stellen – en dat alles in een lang weekend. De koraalriffen herbergen een rel van fantastische vissen en de kusten glinsteren als verpletterde parels. Op sommige stranden heb je genoeg gezelschap. In andere plaatsen, zoals Vieques of Cabo Rojo, heb je misschien enkele van ’s werelds beste stukken zand helemaal voor jezelf. Als het zand aan de rand van het eiland u verleidt om te blijven, kunt u kiezen voor grote resorts of onafhankelijke pensions om vanuit uw kamer naar de zonsondergang aan zee te kijken.

Culturele levendigheid

De cultuur van het eiland is van het viscerale soort. Je zult het moeten zoeken buiten de condo-torens en overvolle wegen, en soms lijkt het alsof Puerto Rico buitenstaanders zijn culturele grootsheid niet wil laten zien. Dan, plotseling, ruik je het in de rook die voortkomt uit… lechoneras (eetgelegenheden die gespecialiseerd zijn in speenvarken), of hoor het in de bedwelmende klanken van salsabeats. Je zult er een glimp van opvangen terwijl het zonlicht over koffieplantages schittert, of in musea die alles vieren, van mislukte revolutie tot klassieke Europese schilderkunst. Puerto Ricaanse tradities zijn gevormd door generaties van culturele synthese, viering en tegenslag, en het komt vandaag naar voren als levendig en ontembaar.

Geschiedenis van het gebeuren

Het heden van Puerto Rico lijkt ontspannen, maar het verleden bruist van kanonvuur en kolonisatie, repressie en opstand. Van de forten van San Juan, die door belegeringen zijn ontgonnen, tot de afbrokkelende suikerraffinaderijen aan de zuidkust die ooit de economie van het eiland aandreven, het tumult van de geschiedenis van San Juan is overal aanwezig. Europese kolonisten bouwden sierlijke pleinen in havensteden, terwijl politieke revolutionairen plannen maakten voor rebellie in bergdorpen. Liefhebbers van geschiedenis kunnen dwalen door de prekoloniale Taíno-ruïnes of koffiehaciënda’s. Zelfs als je interesse gering is, is het moeilijk om niet ondergedompeld te worden in het onstuimige verhaal van Puerto Rico in Old San Juan, waar verleidelijke echo’s van vervlogen tijden – van kolonisten en revolutionairen, smokkelaars en swashbucklers – nog steeds weerklinken.

Bossensatie

Zelfs degenen die aan de kust blijven, kunnen niet ontsnappen aan de verleidelijke schaduw van de dichte bossen van Puerto Rico, aangezien geknoopte labyrinten van mangroven cruciale natuurreservaten aan de kust creëren en de groene glinstering van de beboste heuvels in het binnenland zelden uit het zicht is.

Het dichte gebladerte van het eiland nodigt uit tot een eeuwigdurend mysterie om het te bedekken, terwijl coqui-kikkers zingen tussen gigantische boomvarens en wortels zogenaamde wegen tot puin herleiden. De bossen zijn hier van internationaal belang, zoals El Yunque, het enige tropische regenwoud in de VS. Een reis erin staat garant voor het ontwaken van de innerlijke avonturier.