Vliegtickets naar Schotland


Schotland heeft veel schatten in zijn compacte territorium – grote luchten, eeuwenoude architectuur, spectaculaire dieren in het wild, voortreffelijke zeevruchten en gastvrije, nuchtere mensen.

Buiten avontuur

Schotland herbergt enkele van de grootste wildernisgebieden van West-Europa. In dit natuurparadijs kun je steenarenden zien zweven boven de meren en bergen van de noordelijke Hooglanden, otters zien tuimelen in de kelp langs de oevers van de Buiten-Hebriden en dwergvinvissen zien breken voor de kust van Mull. Schotland is ook een avonturenspeeltuin: je kunt over de toendraplateaus van de Cairngorms struinen, balanceren over koorddansen tussen de toppen van de Cuillin, zeekajakken tussen de door zeehonden achtervolgde eilanden van de Buiten-Hebriden en een speedboottocht maken in het witte water van de Corryvreckan-draaikolk.

Diepe geschiedenis

Schotland is een land met een rijke, gelaagde geschiedenis, een plek waar elke hoek van het landschap doordrenkt is met het verleden – een verlaten croft op een eilandkust, een heide die ooit een slagveld was, een grot die Bonnie Prince Charlie beschutte. Honderden kastelen, van de eenvoudige maar onheilspellende torenhuizen van Hermitage en Smailholm tot de uitgebreide machicolated forten van Caerlaverock en Craigmillar, getuigen van het vaak turbulente verleden van het land. En veldslagen die een cruciale rol speelden bij de opbouw van een natie, worden herdacht en tot leven gebracht op locaties als Bannockburn en Culloden.

Een voorproefje van Schotland

Bezoekers hebben ontdekt dat de restaurants in Schotland hun oude reputatie van gefrituurd eten en een vriendelijke service hebben afgeschud en nu kunnen concurreren met de beste in Europa. Een hernieuwd respect voor lokale producten van topkwaliteit betekent dat u zich binnen enkele uren na de vangst kunt smullen van verse zeevruchten, rundvlees en hertenvlees dat op slechts een paar kilometer afstand van uw tafel is geoogst, en groenten die in uw hotel zijn verbouwd biologische tuin. Maak het helemaal af met een scheutje single malt whisky – rijk, complex en suggestief, het is de ware smaak van Schotland.

De cultuur

Of het nu de poëzie van Robert Burns is, de misdaadromans van Ian Rankin of de liedjes van Emeli Sandé, de culturele export van Schotland wordt over de hele wereld net zo gewaardeerd als whisky, tweed en tartan. Maar je kunt niet beter dan Burns’ gedichten lezen in het dorp waar hij werd geboren, genieten van een Inspector Rebus-roman in Rankin’s eigen Edinburgh, of de nieuwste Schotse bands op een muziekfestival zien. En musea zoals Glasgow’s Kelvingrove, Dundee’s Discovery Point en Aberdeen’s Maritime Museum vieren de invloed van Schotse kunstenaars, ingenieurs, ontdekkingsreizigers, schrijvers en uitvinders bij het vormgeven van de moderne wereld.