Vliegtickets naar Vietnam


Een land van duizelingwekkende natuurlijke schoonheid en culturele complexiteit, van dynamische megasteden en bergstamdorpen, Vietnam is zowel exotisch als meeslepend.

Zintuiglijke overbelasting

Onvergetelijke ervaringen zijn overal in Vietnam. Er is het sublieme: staren over een surrealistisch zeegezicht van kalkstenen eilanden vanaf het dek van een traditionele jonk in Halong Bay. Het belachelijke: 10 minuten duren om de straat over te steken door een tsunami van motorfietsen in Hanoi. Het inspirerende: het verkennen van ’s werelds meest spectaculaire grottenstelsels in Phong Nha-Ke Bang National Park. Het komische: kijken naar een brommer beladen met toeterende varkens een wiebelige route langs een landweggetje weven. En het contemplatieve: getuige zijn van een eenzaam graf op een begraafplaats van duizenden oorlogsslachtoffers.

Geschiedenis en cultuur

De Vietnamese cultuur is complex, divers en vertegenwoordigt iets van een geschiedenisles. De labyrintische, krioelende handelswijken van het land zijn rijk aan inheemse ambachten en weerspiegelen eeuwenoude handelsinvloeden. Oude tempels vertonen duidelijk Chinese invloeden in het noorden en hindoeïstische oorsprong in het zuiden. Ondertussen dateren de brede, met bomen omzoomde boulevards en statige staatsgebouwen die de hoofdstad sieren uit de Franse koloniale periode. En het is onmogelijk om de centrale positie van Vietnam, dicht bij het epicentrum van Oost-Aziatische macht en welvaart, te vergeten, want de skylines van de steden worden bepaald door clusters van glas-en-staal hoofdkantoren van bedrijven en strakke luxehotels.

Een culinaire superkracht

Thailand mag dan de toppositie betwisten, maar in Zuidoost-Azië komt niets echt in de buurt: Vietnamees eten is Dat goed. Ongelooflijk subtiel in zijn smaken en opmerkelijk in zijn diversiteit, de Vietnamese keuken is een fascinerende trekpleister voor reizigers – talloze streetfood-tours en kookscholen zijn hiervan het bewijs. Geografie speelt een cruciale rol, met Chinese smaken die de soepen van het noorden beïnvloeden, specerijen die de zuidelijke keuken doen opleven, en kruiden en complexe technieken die typerend zijn voor de centrale kustlijn, terecht bekend als de levensgenieter hotspot van Vietnam. En door het hele land kun je je mengen met dorpelingen, lokale gerechten proeven en rijstwijn drinken op de vele regionale markten van Vietnam.

Sensatie en koude rillingen

Als je de rekeningen hebt, heeft Vietnam de spanning en rillingen. Sommige vereisen een beetje fysieke inspanning, zoals het terugschakelen op de motor na het terugschakelen naar de adembenemende Hai Van Pass in centraal Vietnam. Anderen hebben nog meer zweet nodig: kitesurfen in de tropische oceaanwateren bij Mui Ne of wandelen door de altijd groene heuvels rond Bac Ha of Sapa. En als je klaar bent met al dat adrenaline gedoe, is er genoeg horizontale ‘ik’-tijd om van te genieten. Vietnam heeft uitstekende spa’s – van marmeren tempels voor behandelingen tot eenvoudige familie gerunde massagesalons met backpackervriendelijke tarieven.