Vliegtickets naar Wales


De uitdrukking ‘goede dingen komen in kleine verpakkingen’ is misschien een cliché, maar in het geval van Wales is het onmiskenbaar waar.

Wildernis

Compact maar geologisch divers, Wales biedt talloze mogelijkheden om te ontsnappen in de natuur. Het is misschien niet wild in de klassieke zin – mensen hebben dit land al millennia gevormd – maar er zijn genoeg eenzame hoekjes om te verkennen, op de loer achter bergen, in riviervalleien en langs door de branding geteisterde kliffen. Een uitgebreid netwerk van paden maakt van Wales een paradijs voor wandelaars – en alleen al om die reden steken duizenden mensen elk jaar de grens over vanuit Engeland. De dingen zijn nog ongetemd op de eilanden die net voor de kust liggen, waarvan sommige belangrijke natuurreservaten zijn.

Stenen met verhalen

Kastelen zijn een onontkoombaar onderdeel van het Welshe landschap. Ze zijn echt overal. Je zou een jaar lang elke dag een andere kunnen bezoeken en ze nog steeds niet allemaal zien. Sommigen waken over bergpassen, anderen houden het voorbijrazende stadsverkeer in de gaten; sommige liggen in raadselachtige ruïnes, terwijl anderen nog steeds gezinnen hebben die erin wonen. Er is ook een geheel ondoorgrondelijker en veel oudere reeks stenen om te ontdekken – de steencirkels, hunebedden en staande stenen die zijn opgericht lang voordat er ooit kastelen werden bedacht, zelfs voordat er geschiedenissen werden geschreven.

Stranden

Natuurlijk, het klimaat is niet bepaald tropisch, maar ondanks de grillige weersomstandigheden is Wales een uitstekende bestemming voor strandvakanties. De schoonheid van de Britse kust wordt wreed onderschat en Wales heeft een aantal van de allerbeste dingen. Als de zon schijnt, vullen de stranden zich met kinderen die zandkastelen bouwen en in het ondiepe water spetteren. En als dat niet zo is, wat dacht je van een verkwikkende wandeling in plaats daarvan? Het Wales Coast Path loopt over de hele lengte van het land, dus het is onwaarschijnlijk dat u het spoor kwijtraakt.

Gastvrijheid en Hiraeth

Naast het landschap zijn het de interacties met mensen uit Wales die je het langst bijblijven. Misschien herinnert u zich nog dat u in een Caernarfon-café zat te luisteren naar het gebabbel van de lokale bevolking in de oude Britse taal. Of die keer in de kroeg, meeschreeuwend naar het rugby met een roodhemdige bende. In Wales wordt veel gesproken over ‘hiraeth’. Een typisch Welsh woord, het verwijst naar een gevoel van verlangen naar het groene, groene gras van thuis. Zelfs als je niet uit Wales komt, kan een gevoel van hiraeth je overvallen als je weggaat, om alleen maar verzadigd te zijn als je terugkeert.