Vliegtickets naar Zwitserland


Kijk verder dan de chocolade, koekoeksklokken en jodelen – het moderne Zwitserland, het land van de vier talen, staat in het teken van once-in-a-lifetime reizen, hartverscheurende Alpine-activiteiten en stedelijke cultuur.

Geweldig buiten

De verrukkelijke landschappen van Zwitserland vragen om onmiddellijke actie – pak laarzen, spring aan boord, toeter op de fiets en laat de geesten scheuren. Skiën en snowboarden in Graubünden, Berner Oberland en Centraal-Zwitserland zijn winterkeuzes. Wanneer weiden groen worden, zijn er wandel- en fietspaden in overvloed in met gletsjers bedekte berggebieden en lager langs verloren valleien, glinsterende oevers van meren en erwtgroene wijngaarden. Bekijk de grandeur vanuit een heteluchtballon of parachute, of drijf op een wildwatervlot. Dan zijn er die dingen die je moet doen voor de dood, zoals het van dichtbij tegenkomen van Eigers gebeitelde noordkant of het bereiken van ijsspleten op Jungfraujoch. Het meest bijzondere van alles is dat je geen bergbeklimmer hoeft te zijn om het te doen.

Stedelijke rand

Het perfecte tegengif voor landelijke schoonheid is de stedelijke rand van Zwitserland: hoofdstad Bern met zijn middeleeuwse oude stad en moderne kunst van wereldklasse, diep Germaans Bazel en zijn gedurfde architectuur, chic Genève aan weerszijden van het grootste meer van Europa, feestminnend Lausanne, tycoonmagneet Zug en uber -cool Zürich met zijn bars aan de rivier, herboren industriële westelijke wijk en atypische straatgruis. Kastelen en ambachtelijk bier, optredens en new-wave restaurants – je vindt het allemaal in Zwitserse steden. En nog nooit was de stad zo dicht bij de natuur: binnen enkele minuten kunt u nabijgelegen bergtoppen bereiken, chillen in bars aan het water met uitzicht op de Alpen, of genieten van verkwikkende zwempartijen in de Rijn, Aare en Limmat.

Alpentraditie

Verscheidenheid is het kruid van het landelijke leven in dit rijke, aardse land waar de traditie van de Alpen geworteld is in de landbouwkalender en hoge bergen een dertien in een dozijn zijn. Reizen worden in kaart gebracht door dorpen met houten graanschuren die op palen zijn gebouwd om de ratten buiten te houden en chaletboerderijen die worden opgefleurd met rode geraniumbloesems. Oude markten, folkloristische kermissen, vlaggezwaai en alpenhoornconcerten graveren het verstrijken van de seizoenen in elke ziel. En dan is er het eten: een hartige en smakelijke gastronomische viering van kleverige kaas die er graag in wordt gedompeld, samen met fluweelzachte chocolade, herfstwild en aan de lucht gedroogd vlees.

Avant-garde cultuur

Altijd innovatief, de Zwitsers hebben altijd het nieuwe en het experimentele omarmd. Culturele locaties, opvallende architectuur en avant-garde galerieën laten de tijdgeest in het hele land zien. Bern’s golvende Zentrum Paul Klee met het kenmerk van architect Renzo Piano, het door Frank Gehry ontworpen Vitra Design Museum in Basel en de verbazingwekkende Fondation Beyeler, het Mario Botta-spetterde centrum van Lugano en de ultramoderne MASI-galerij en het tot nadenken stemmende Musée d’Art van Genève Moderne et Contemporain in een vernieuwde fabriek uit de jaren 50 zijn slechts het topje van de culturele ijsberg. Zelfs in uithoeken van de Alpen kom je onverwachte knipoogjes tegen naar moderne esthetiek, hedendaagse kunst en fris design.