Vliegtickets naar Wenen


Waar het modernisme is geboren, doet de toekomst het prima.

Frisse ideeën waaien door de stad die het modernisme heeft voortgebracht en een plek creëren die de maatstaf wordt voor stedelijke leefbaarheid, duurzaamheid en rechtvaardigheid. Geen wonder dus dat Wenen vorig jaar acht plaatsen is gestegen op onze ranglijst.

Denk maar aan huisvesting: 60% van de stadsbevolking woont in gesubsidieerde appartementen. De stad staat ook op nummer 16 wereldwijd voor inkomensgelijkheid. Wenen is ook de Europese standaard voor openbaar vervoer, waarbij bijna de helft van de stadsbevolking een jaarlijkse transitpas heeft en deze religieus gebruikt.

Het is ook een groene stadsleider, met veilige straten, mooi weer, schone lucht en water, en een geschiedenis van methodische stadsplanning die de wereld alles heeft gegeven, van het op Engelse tuinen geïnspireerde stadspark (geopend in 1862) tot een echt nationaal park. park net buiten de stad (Nationalpark Donau-Auen). Maar het is niet zoals de stad ontbreekt aan stedelijke bezigheden, zoals blijkt uit de #16-ranglijst wereldwijd voor Cultuur.

Er zijn natuurlijk de door UNESCO gerangschikte koffiehuizen, zoals de Landtmann en de Centralplaces waar radicale filosofische en esthetische bewegingen werden uitgebroed.

Vlieg ook naar...