Vliegtickets naar Brussel


De bieren, wafels en frites zijn wereldberoemd, terwijl vlooienmarkten, zomerfestivals en een hele reeks nieuwe musea bezoekers van alles te bieden hebben in de hoofdstad. Laurent Vermeesch deelt zijn tips voor een stedentrip naar Brussel.

Hellegat? Saaie bureaucraatstad? Vergeet alles wat je over Brussel hebt gehoord. Bezoek met een open geest en je zult aangenaam verrast zijn. Vooral als je jezelf graag wilt verwennen, want de Belgische hoofdstad is de thuisbasis van ’s werelds beste bieren, friet, chocolade en wafels.

Ook op cultureel gebied heeft de stad veel te bieden, zelfs tot op het punt dat Brussel de laatste jaren zelfs “het nieuwe Berlijn” wordt genoemd. Strips zijn een groot ding – dit is de thuisbasis van Kuifje en de Smurfen – maar dat geldt ook voor de visuele en uitvoerende kunst. De stad heeft een snelgroeiende kunstenaarsgemeenschap, muurschilderingen en straatkunst in overvloed, tal van galerijen en een handvol nieuwe musea. Dit alles zonder de wachtrijen en drukte die je zou verwachten tijdens een weekendje weg in Londen, Parijs of Rome.

Strip met Palais de Justice op de achtergrond (Foto door S. Clarkson)

De culturele dynamiek wordt gevoed door de ongelooflijke diversiteit van de stad. Met iets meer dan 1 miljoen inwoners, maar meer dan 180 nationaliteiten, is het een wereldstad op mensenmaat.

Het stadsbeeld is ook behoorlijk gevarieerd. Er is niet veel meer over van de middeleeuwse kern, maar eromheen is een interessante mix van architectuur van de afgelopen 200 jaar, met art nouveau en eclectische herenhuizen die het neoklassieke stedelijke weefsel opfleuren, en meer controversiële moderne en postmoderne gebouwen. De stad leed niet veel schade tijdens de wereldoorlogen, maar werd inderdaad gedeeltelijk geteisterd door 20e-eeuwse stadsplanning. Verschillende oude buurten en zelfs herkenningspunten moesten plaats maken voor kantoorgebouwen en stedelijke snelwegen. Deze zogenaamde ‘Brusselisering’ drukte met name zijn stempel op de EU-wijk. En over de EU-wijk gesproken, die zogenaamd saaie bureaucraten compenseren hun saaie banen in het weekend, waardoor een overwegend jonge en kosmopolitische demografie wordt losgelaten in het lokale nachtleven.

Beste van de gebaande paden

Sla het kleine Manneken Pis en de andere ‘plassende standbeelden’ gerust over, maar mis La Grand Place niet, het historische marktplein omringd door prachtige gildenhuizen en de thuisbasis van het oogverblindende gotische stadhuis.

Op het gebied van musea zullen lastige keuzes moeten worden gemaakt. Die gewijd aan het werk van de surrealistische schilder René Magritte is een van de meest populaire. Een tweede Magritte Museum is gevestigd in zijn voormalige woning, maar heeft nauwelijks werken te zien. Liefhebbers van architectuur mogen het Hortamuseum niet missen om het werk van de plaatselijke art-nouveaumeester Victor Horta te ontdekken. Een rondleiding langs de overgebleven huizen die hij en zijn discipelen hebben ontworpen, is ook een aanrader. Er is ook een uitstekend nieuw spoorwegmuseum, Train World genaamd, en met het Huis van de Europese Geschiedenis heeft de EU-wijk eindelijk een waardige bestemming op zich.

Het futuristische Atomium werd in 1958 gebouwd
Het futuristische Atomium werd in 1958 gebouwd

Aan de noordkant van de stad staat het Atomium, een fascinerend monument voor de voortgang van de Wereldtentoonstelling van 1958. Het is een beetje uit de weg, maar gemakkelijk te bereiken met de metro of tram. Het uitzicht vanuit de negende bol is echter niet zo geweldig omdat het te ver van het centrum ligt. De beste uitzichten zijn vanaf de Basiliek van het Heilig Hart, een art-decokerk met groene koepel, op de boog in het Jubelpark of vanaf het plein voor het gigantische Palais de Justice (dat al meer dan 30 jaar wordt gerenoveerd, het is de moeite waard om een kijk in de grote zaal).

Ook de dagelijkse vlooienmarkt op Place Jeu de Balle is een aanrader. Het omliggende Marollengebied is er tot dusver in geslaagd om een ​​goede mix van mensen met verschillende sociale en culturele achtergronden te behouden. Rondom de markt vind je te dure antiek, maar ook winkels die zich richten op vinyl- en vintageliefhebbers.

Voor meer informatie over de belangrijkste attracties en leuke dingen om te doen, bekijk de rondleidingen en activiteiten op Get Your Guide, en overweeg om te investeren in een City Card als je graag meer dan een of twee musea wilt bezoeken.

Hipster-gids

Brussel is over het algemeen geen bijzonder modieuze of hippe stad. Mensen hebben de neiging om relaxed en nuchter te zijn, en pronken wordt niet gewaardeerd. Er zijn natuurlijk uitzonderingen. De Antoine Dansaertstraat is sinds de jaren 90 een synoniem voor mode. Winkelketens domineren tegenwoordig het straatbeeld, maar het nieuwe mode- en designplatform MAD probeert de sfeer te vernieuwen.

Het zijn niet alle winkelketens...
Het zijn niet alle winkelketens…

De jonge creatievelingen van vandaag zijn in grotere aantallen te vinden langs het nabijgelegen kanaal. Hotspots langs de waterweg zijn onder meer het opkomende gebied van het voormalige industrieterrein Thurn & Taxis, waar jonge inwoners een nieuwe sociale en culturele dynamiek hebben geïnitieerd, en het nieuwe Millenium Iconoclast Museum of Art (MIMA). Dit museum, gevestigd in een voormalige brouwerij, is meer een grote galerij met werk van bekende straatartiesten.

Andere hotspots zijn het Flageyplein, halverwege tussen het centrum en de universiteitswijk, en Sint-Gillis, een wijk met een lange artistieke traditie. Het nabijgelegen Centrum voor hedendaagse kunst Wiels, eveneens gevestigd in een voormalige brouwerij, is een must voor kunstliefhebbers. Liefhebbers van undergroundfilms kunnen de Cinema Nova in het stadscentrum bezoeken.

Bekijk voor meer gekke tips de One Weird World-gids voor de meest ongewone plekken in de stad.

Ervaring & Evenementen

Kom in contact met de exotische andere kant van de stad in het Abattoir, waarschijnlijk het laatste grote stedelijke slachthuis in Europa. De markt trekt hier elk weekend meer dan 100.000 mensen. De trottoirs rond de site zijn een ontmoetingsplaats voor verschillende gemeenschappen van de stad en een hotspot voor de informele economie. Alles wordt hier verhandeld, van sigaretten tot gebruikte auto’s. In de buurt zijn ook verschillende pinksterkerken verstopt in oude pakhuizen. Daarna heb je misschien zin in een biertje, en gelukkig kun je de nabijgelegen Cantillon-brouwerij bezoeken en hun beroemde lokale specialiteit genaamd Geuze proeven.

Bruxelles-les-bains brengt toffe happenings naar de hoofdstad
Bruxelles-les-bains brengt toffe happenings naar de hoofdstad

De meeste festivals en evenementen vinden plaats tussen mei en september. Enkele van de meest interessante zijn Kunstenfestivaldesarts voor podiumkunsten; Zinneke Parade, een tweejaarlijkse viering van de diversiteit van de stad; Art Brussels en zijn vele nevenevenementen; Bruxelles-les-bains, met tal van activiteiten op een stadsstrand; het muziekfestival les Nuits Botanique; het Jazzweekend; het Food Truck-festival; en het Belgian Beer Weekend… maar er zijn er nog veel meer.

Als het tijdens uw verblijf echter niet ophoudt met regenen, rijdt u met tram 51 of 81 door de stad. De mensen en de sfeer veranderen als de trams van de ene buurt naar de andere rijden.

Tot slot, als dit je enige kans is om wat meer van België te zien, kun je deze dagtocht naar het nabijgelegen Brugge en Gent misschien overwegen.

Pillow talk

Tijdens de zomer is het mogelijk om je tent pal in het hart van de EU-wijk van de stad op te zetten op Camping Europe à ciel ouvert. De meer voor de hand liggende en meer weerbestendige budgetoptie zou het Meininger-hotel zijn, pal naast het MIMA langs het kanaal in Molenbeek. Als spoorwegen je ding zijn, kun je in een echte slaapwagen gaan liggen bij Train Hostel, dicht bij het Train World-museum. Voor een liefhebber en stijlvolle ervaring, ga naar het Hotel des Galeries. Of u kunt proberen een weekenddeal te krijgen bij een van de vele comfortabele, maar saaie zakenhotels.

Eten

Een zak friet met mayonaise kopen van een onopvallend frituur is niet te missen. Favorieten zijn onder meer Maison Antoine, Frit Flagey of Friterie de la Barrière. Als u op zoek bent naar een goede eetgelegenheid, pas dan op voor toeristenvallen rond de Grote Markt. U kunt beter richting Saint-Catherine gaan. Deze buurt heeft verschillende geweldige lokale restaurants, vaak met de nadruk op zeevruchten, omdat hier vroeger een regelmatige vismarkt was. Voor een lekkere en snelle staande lunch gaat er niets boven Mer du Nord. Probeer La Marée voor een meer klassieke eetervaring. Als u op zoek bent naar meer exotische keukens, bijvoorbeeld uit Afrika of Azië, heeft de wijk Elsene belangrijke clusters van restaurants, met name rond de Sint-Bonifatiuskerk en de Place du Chatelain. Onnodig te zeggen dat je op vrijwel elke straathoek met chocolade gesmoorde wafels kunt kopen, maar dit wordt door echte liefhebbers als ketterij beschouwd. Wil je leren hoe je ze op de juiste manier maakt (en eet), meld je dan aan voor deze workshop.

Waffley goed straatvoedsel?
Ziet er heerlijk uit, maar de lokale bevolking beschouwt deze ketterij als …

Binnenvallen

Brussel heeft veel geweldige bars, vaak met indrukwekkende biermenu’s – probeer Moeder Lambic als dat je ding is. Anderen gaan helemaal over muziek, met dagelijkse concerten en dj-sets, zoals Bonnefooi. Het EU-district wordt buiten kantooruren vaak als een dode zone beschouwd, maar dankzij het groeiend aantal goedbetaalde bureaucraten hebben zich verschillende uitgaansgebieden ontwikkeld, met name rond de plaats Jourdan, plaats Jean Rey en plaats de Luxembourg. De laatste is op donderdagavond de favoriete ontmoetingsplaats voor afterwork-borrels – ‘pluxing’ kwam zelfs in het Urban-woordenboek terecht. Het is de plek voor inter-Europese zaken, zowel persoonlijk als professioneel. Het netwerken daar kan een carrière of een huwelijk maken of breken.

Underground beats op Bonnefooi
Underground beats op Bonnefooi

De stad heeft een geweldige concertagenda omdat het een handige tussenstop is voor artiesten die door Europa toeren. De partyscene is heel divers maar ook een beetje ongrijpbaar. Concepten en locaties veranderen vaak, dus check flyers, posters en social media als je in de stad bent. De blog Ik sta niet op de gastenlijst is een goed startpunt. Als je van techno houdt, kun je op zaterdagavond met Fuse niet fout gaan. Voor de meeste andere genres heeft Madame Moustache dagelijkse evenementen, tonnen sfeer en een ongedwongen sfeer.

Er geraken

Er is geen gebrek aan directe vluchten vanuit heel Europa en daarbuiten, hoewel veel budgetmaatschappijen de luchthaven van Charleroi (genaamd ‘Brussel Zuid’) aandoen, dat op een uur rijden met de bus ligt. De trein is de meest comfortabele optie vanuit de buurlanden dankzij snelle en frequente verbindingen met onder meer Amsterdam, Londen, Parijs en Frankfurt, maar de bus zal vaak een stuk goedkoper zijn als je op korte termijn reist. Houd er rekening mee dat Brussel geen echt busstation heeft, dus bereid je voor om ergens op straat te worden afgezet.

Nog meer…

Als je in de stad bent, haal dan een gratis exemplaar van BRUZZ, een drietalig weekblad met een uitgebreide culturele agenda en goede tips voor restaurants en uitgaansgelegenheden. BrusselsLife is een website vol lijstjes en lifestyle-gerelateerde artikelen. Use-it is een geweldige alternatieve toeristenkaart en heeft een reisbureau in de stad. Het behulpzame personeel heeft informatie over (gratis) rondleidingen en wat er die dag te doen is.

Straatkunst in New Yorkse stijl in Brussel
Straatkunst in New Yorkse stijl in Brussel

Boeken

Bruxelles Routes is een geweldige gids, die diepgaande beschrijvingen combineert met mooie tekeningen van François Schuiten. Het is echter niet beschikbaar in het Engels.
Fictie: De professor van Charlotte Brontë speelt zich af in het 19e-eeuwse Brussel. Jonathan Coe’s recente poging Expo 58 is geïnspireerd op de Wereldtentoonstelling die in 1958 in de stad plaatsvond. Het hedendaagse stedelijke verhaal van Teju Cole Stad openen heeft een intermezzo in de Belgische hoofdstad.

Op het scherm

Brussel bij nacht is een lokale cultfilm die de ruige kant van de stad in de jaren ’80 laat zien. Man bijt hond (C’est arrivé près de chez vous) is een andere donkere klassieker. Veel films van lokale cultregisseur Chantal Akerman spelen zich af in Brussel. de baronnen is een slimme komedie over het straatleven in Molenbeek. Ook in Brussel zijn de afgelopen jaren veel Franse en in mindere mate Amerikaanse films opgenomen (deels). Meestal verdubbelt de stad echter voor andere plaatsen. Gewist (The Expatriate) is een uitzondering.

Soundtrack naar de stad

Stromae – Alors op danse
Arsenal – Mr. Doorman
TC Matic – Oh la la
Romeo Elvis – Brussel arriveert
Black Box Revelation – Nooit alleen, altijd samen

Video-inspiratie

Plan je nog meer wilde weekendjes weg in Europa (en de rest van de wereld!)? Bekijk dan onze lange lijst met fantastische stedentripbestemmingen, allemaal geschreven door lokale experts.