Vliegtickets naar Cartagena


De inspiratie achter het verbazingwekkende boek van Marquez Liefde in de tijd van cholera, voelt James Pengelley zich aangetrokken tot Cartagena met de passie van een van de hoofdrolspelers. Dit is waarom…

Cartagena de Indias concurreert met Peru’s Cuzco en Uruguay’s Colonia als de meest charismatische koloniale stad op het Latijnse continent, en is een stad die je meesleurt in een timewarp van conquistadores en epische liefdesverhalen en die erin slaagt een deel van je hart voor altijd te stelen. Deze Caribische haven is zowel de meest populaire toeristische bestemming als de veiligste metropool van Colombia, en met de schoonheid van het historische centrum dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, de felgekleurde gebouwen, kostuums en exotische vruchten die allemaal gloeien onder de hitte van de tropische zon, en de ritmische cumbia-melodieën die door de straten galmen, bezoekers voelen vanaf aankomst een bijna onweerstaanbare allure.

Ansichtkaart straten

De Cartageños zelf hebben een aanstekelijke trots en passie voor hun stad; misschien geen verrassing als je bedenkt dat de stad zes aanvallen van piraten in 300 jaar heeft overleefd, waaronder de verdediging van de stad door 2200 Spaanse troepen tegen een vloot van 33.000 soldaten op meer dan 150 schepen. Een prestatie waarbij Simon Bolivar, de beroemde bevrijder, Cartagena “The Brave City” noemde. Tegenwoordig worden die dappere passies waarschijnlijker gemanifesteerd door de paren opgerold in spleten en hoekjes langs de oude muren, verloren in de romantische sfeer van de stad.

Voor nieuwkomers ligt de charme van Cartagena in doelloos ronddwalen, je zorgen wegzweten in de vochtigheid, straatvoedsel proeven, stiekeme glimlachen van de palenqueras (fruitdames), en weemoedig overweegt om weg te lopen van je dagelijkse baan naar een leven aan de Caribische kust. Voor degenen die verder weg reizen, dient Cartagena ook als aankomstpunt voor langere reizen naar het prachtige Tayrona National Park aan de kust en het La Sierra Nevada de Cocuy-gebergte dat richting Santa Marta in het noordoosten ligt.

Beste van de gebaande paden

De stad Cartagena de Indias bestond oorspronkelijk uit vijf eilanden die door bruggen met elkaar waren verbonden, maar kan nu worden onderverdeeld in drie algemene gebieden: het historische centrum (de ommuurde oude stad, inclusief Getsemani), de nieuwe stad (inclusief Bocagrande, Castillogrande en Lagito, herkenbaar aan de lijn van hoogbouwappartementen) en Manga. De overgrote meerderheid van de opmerkelijke attracties bevinden zich binnen de muren van het historische centrum.

De beroemde klokkentoren

Betreed de oude stad via de klokkentoren tegenover het Convention Centre aan de jachthaven, het icoon van het moderne Cartagena de Indias. Draai naar links als je binnenkomt, stop bij Portal de los Dulces en probeer een cocadé (geroosterde kokosnoot met variaties van arequipe, noten of gewoon goede ouderwetse suiker, en veel). Let op het standbeeld van Pedro de Heredia, die de stad in 1533 stichtte, op Plaza de los Coches en de plaquette van India Catalina onder hem. Via Plaza de la Aduana richting Parque de Bolivar. Stop bij el Museo Historico en el Museo de la Inquisicion voor een overzicht van de tijd van de inquisitie, die Colombia in de jaren 1600 bereikte, enkele spookachtige martelkamers en gereedschappen en enkele van de mooiste architectuur in de stad.

Loop de Calle de Don Sancho af, neem even de tijd om langs de Calle de la Mantilla te slenteren, knijp nog een paar minuten van de koloniale waardering de stad uit voordat je terugkeert om langs te gaan bij Teatro Heredia, waarvan het prachtige interieur gastheer is van het Cartagena International Film Festival . “The Triumph of the Muses”, de muurschildering die je op het dak ziet, geschilderd door de lokale kunstenaar Enrique Grau, meet 9 meter en nam twee jaar in beslag, en bevindt zich bovenop een majestueuze kledingcirkel met drie niveaus. Ga vervolgens naar links en ga verder langs de bovenkant van de muur, terwijl je geniet van het hoge uitzicht op Bocagrande en Castillogrande in de verte. Net toen je dacht dat je alles had gezien, spring je in een taxi of maak je de 15 minuten lopen naar het fort San Felipe, het grootste en belangrijkste militaire kasteel dat op het Latijnse continent is gebouwd tijdens het 208-jarige proces van fortificatie van de stad.

Hipster-gids

“Cartagena is een toeristische bestemming, maar het is geen toeristische plaats”, zegt Gerardo Nieto. Nieto, de kleinzoon van de man die het filmfestival van Cartagena inhuldigde, organiseert een fietstocht waarbij hij wijst op enkele van de beroemdste locaties in films en op meer obscure kenmerken van de stad – let op voor vreemde driehoekige uitsteeksels op de hoeken van sommige daken, geïnstalleerd tijdens de tijd van de inquisitie om te voorkomen dat heksen op je huis zouden landen!

Nieuwe stadswolkenkrabbers

Onder de meest noordelijke hoek van de stadsmuur ligt het Museo de las Fortificaciones, een vaak gemiste halte waar je de tunnels en waterkamers kunt verkennen die zich in de muur nestelen. Aan het noordwestelijke uiteinde van de Calle de la Factoria ligt Casa del Marquez de Valdehoyos, een van de grootste en best bewaarde koloniale huizen in de stad waar de Marquez en zijn familie woonden.

Voor de meer avontuurlijken biedt el Mercado Bazurto een eerlijk kijkje in het dagelijks leven in Cartagena. Vang elke bus die naar Avenida Pedro de Heredia gaat. Beroemd om zijn stank, weet je wanneer je moet uitstappen als je het kunt ruiken. Je zult schouder aan schouder staan ​​en zweet ruilen met de echte Cartageños in zeer krappe, chaotische steegjes die langzaam zijn overgenomen door lokale verkopers die karren en karren voortduwen vanwege het ontbreken van enige regulering van de ruimte op de markten. De markt staat bekend om zakkenrollers, dus let op uw portemonnee en laat uw kaarten thuis. En probeer de papa rellena.

En als je erover denkt om tijd door te brengen op de eilanden die door Las Islas del Rosario en het grootste koraalrif van Colombia liggen, sla dan de toeristische drukte op Playa Blanca over en overweeg het resort Punta Faro op la Isla Mucura. Klik hier voor meer over stranden in en rond Cartagena.

Ervaring & Evenementen

Kom hier voor wat cumbia

Cartagena de Indias is de thuisbasis van verschillende grote festivals het hele jaar door, zoals het International Film Festival (FICCI). Met de steun van de Franse, Amerikaanse en Braziliaanse ambassades en een groot aantal nationale en internationale sponsors, waaronder BMW, is dit een wereldwijde blikvanger in de filmindustrie. Ondertussen is het Hooifestival, dat eind januari wordt gehouden, uitgegroeid tot een van de belangrijkste literatuur- en cultuurfestivals in de Spaanse wereld. Twintig procent van de tickets wordt gratis verstrekt aan studenten.

Pillow talk

Budgetaccommodatie is voornamelijk gevestigd in Getsemani. Hoe vervallen dit gebied er ook uitziet, het is over het algemeen veilig, zolang u de normale voorzorgsmaatregelen neemt. Bekijk Media Luna Hostel – vanaf $ 14 per nacht – gevestigd in een schattig koloniaal gebouw met zwembad, keuken, hangmatten, fietsverhuur en gratis internet en wifi. Hotel Monterrey is een geweldige keuze in het middensegment, net buiten de oude muur, en u kunt zelfs wat zon vangen vanaf het dakterras. Voor luxe kunt u het Casa Pomba proberen, een prachtig gerestaureerd huis dat ooit toebehoorde aan La familia Pomba. Het kan worden gehuurd als serviceappartementen. Of ga voor modern in het Movich Hotel Cartagena de Indias, met 360 graden uitzicht vanaf het dakterras.

Eten

Krijt en toeslagen

De Costeño-keuken die in Cartagena wordt aangeboden, is fantastisch, met zeevruchten die vaak op smaak worden gebracht met kokosnoot en Caribische kruiden. Er is ook een uitstekende keuze aan internationale gerechten. Stralende sterren van de eetcultuur zijn onder meer FM Restaurant (internationaal) en La Vitriola, dat wordt beschouwd als een van de beste restaurants van het land. Reserveren is essentieel. Straatvoedsel is een enorme attractie van Cartagena – mis deze niet arepa’ehuevo (een maïsdeegsnack met een gebakken ei) en een cocada (geroosterde kokosnoot vermengd met gekarameliseerde suiker) van de verkopers die elke middag op de hoek van Parque Simon Bolivar staan. Na een dag dwalen door de hitte zul je zeker genieten van een limonada de coco (kokosmelk, gecondenseerde melk en limoensap… het is zo lekker als het klinkt!).

Binnenvallen

De zon gaat onder boven Cafe del Mar

Cartageños beginnen hun nacht laat, tegen 11 of middernacht, dus als je eropuit gaat, doe het dan vroeg in de nacht rustig aan – de hitte overdag zal je naar beneden halen. Meng het met de prachtige menigte en bekijk de zonsondergang vanaf Café del Mar, gelegen op de westelijke punt van de oude muur. Geen betere plek om de stad in al zijn majesteit in je op te nemen. Bazurto Social Club speelt een mix van lokale cumbia-ritmes in een intiem en ietwat kitscherig avondje uit, terwijl je net om de hoek lekker aan de slag kunt in Cafe Havana. Voor dansliefhebbers biedt Fragma 3 zalen (Reggaeton, electro en R&B) tot in de vroege uurtjes.

Er geraken

Medio 2012 maakte Colombia kennis met het fenomeen budgetvliegreizen. Bekijk de in Medellin gevestigde www.vivacolombia.co voor de goedkoopste deals. De nationale luchtvaartmaatschappij voor directe vluchten vanuit Bogota is Avianca, terwijl velen ervoor kiezen om per boot vanuit Panama aan te komen. Bussen rijden naar alle grote steden in Colombia, hoewel reistijden onbetrouwbaar kunnen zijn. 20 uur van Bogota.

Nog meer…

Voor algemene info en voorgestelde tours, inclusief een wandelkaart, ga naar www.cartagenainfo.com. Voor een uitstekende gids en aantekeningen over architectuur en belangrijke gebouwen in de oude stad, probeer www.cartagenacaribe.com. Ga voor advies van de officiële reissite van Colombia naar www.colombia.travel.

Boeken

Cartagena voor altijd, door Hernan Diaz, is een uitstekende fotografische publicatie en legt de stad vast met enkele dramatische zwart-witfoto’s. Hoewel Marquez’s Liefde in de tijd van cholera speelt zich af in een niet nader genoemde Caribische haven, het is moeilijk om de voorbeelden en beschrijvingen te negeren die parallel lopen met die in Cartagena de Indias. Een klassieker.

Op het scherm

Liefde in de tijd van choleramet in de hoofdrol Javier Bardem, is de meest opvallende film met Plaza de la Aduana, Casa de la Proclamacion en Casa del Marquez de Valdehoyos in verschillende scènes (voordat je hem echter gaat huren, kreeg hij 22% op Rotten Tomatoes). De missie werd hier op locatie opgenomen – het gerucht gaat dat de regisseur grote aantallen inheemse figuranten moest inhuren en banen aanbood aan de tinto-verkopers van de stad (koffieverkopers die karren vol thermosflessen door de stad duwen), waardoor Cartagena een hele week zonder koffie zat . Ook het kijken waard is Queimadamet in de hoofdrol Marlon Brando.

Soundtrack naar de stad

Joe Arroyo – Ulala Cartagana
Joe Arroyo’s La Rebellion – Juanes
Jaime Echavarria en Aristizabal Arbelaez – Noches de Cartagena
Cumbia