10 natuurlijke wonderen in Frankrijk

Inhoudsopgave


Frankrijk staat misschien bekend om zijn culturele en culinaire hoogstandjes, maar vergeet het buitenleven niet. Het land bruist van de natuurlijke schoonheid, van bergketens en canyons tot verrassende kuststroken.

Deze prachtige plekken zullen ervoor zorgen dat je tijdens je volgende reis naar Frankrijk van gigantische zandduinen wilt tuimelen en de koele nevel van watervallen wilt voelen.

Ontdek de meest verrassende avonturen van de planeet met onze wekelijkse nieuwsbrief in je inbox.

Gorges du Verdon, Haute-Provence

De spectaculaire, door rivieren uitgehouwen kliffen van de Gorges du Verdon maken deze Zuid-Franse vallei tot een magneet voor avontuurlijke reizigers (evenals een favoriete plek voor dat minder adrenaline-aangedreven tijdverdrijf, le pique-nique). Kajakkers en klimmers testen hun grenzen op de rotspartijen, maar ook roadtrippers hebben adembenemende uitzichten (het landschap van Moustiers-Sainte-Marie tot Castellane is werkelijk adembenemend).

Dawn breekt over velden in de buurt van Quenza, met grillige rotsformaties aan de horizon.
De grillige Aiguilles de Bavella van Corsica domineren de skyline © Philip Lee Harvey / Lonely Planet

Aiguilles de Bavella, Corsica

Corsica voelt als een wereld apart van het vasteland van Frankrijk, vooral in de zomer wanneer het eiland in vuur en vlam staat met wilde bloemen. In het zuiden zal de aanblik van de Aiguilles de Bavella (Bavella-naalden) je bijna net zo verbluffen als lokale cognac kennis. Wandel vanaf de Col de Bavella voor een fantastisch uitzicht – er zijn wandelpaden voor alle niveaus.

Twee kleine figuren bovenop een gigantische zandduin met blauwe lucht erboven.
Beklim de grootste zandduin van Europa, Dune du Pilat © trabantos / Shutterstock

Dune du Pilat, Pyla-sur-Mer

De hoogste zandduin van Europa, op amper een uur van het wijnrijke Bordeaux, trekt paragliders, zonaanbidders en – geloof het of niet – af en toe een skiër (wanneer de winter een laagje sneeuw brengt). Beklim dit Zuid-Franse pareltje en je schudt dagenlang goudkleurig zand uit je sokken.

Enorme rotsblokken aan zee met een roze tint eraan
De rotsblokken van Côte de Granit Rose hebben een ongewone oranjeroze tint © Jearu / Shutterstock

Côte de Granit Rose, Côtes d’Armor

Bretagne heeft zo’n zinnelijk stuk kust dat zelfs de rotsblokken blozen. De Côte de Granit Rose kleurt een delicate oranjeroze tint en geeft een surrealistische sfeer aan dit winderige deel van Noord-Frankrijk. Geniet van het uitzicht tijdens een kustwandeling voordat u aan de slag gaat met de Bretonse keuken: mosselen, cider en galetten (boekweitpannenkoekjes) vullen allemaal lokale favorieten.

Rijen gele zonnebloemen gevolgd door nette rijen lavendel.
De velden van de Provence kleuren in de zomer © Linhking / 500px

Lavendelvelden, Provence

OK, dus er is niets “natuurlijks” aan de netjes onderhouden rijen, maar de levendige paarse heuvels van de Provence zijn terecht legendarisch. Elke zomer zet bloeiende lavendel de heuvels van Zuid-Frankrijk in lichterlaaie. Een van de meest bekende uitzichten is op de Abbaye Notre Dame du Sénanque, maar Les Routes de la Lavande kan je op verschillende manieren wijzen om violet te zien.

Een enorme met sneeuw bedekte bergtop in het midden van een bergketen, met een stenen huisje op de voorgrond
Maak een wandeling naar de machtige Mont Blanc © Luke Mulder / Shutterstock

Mont Blanc, Franse Alpen

De beste manier om de meest torenhoge piek in de Franse Alpen te ervaren, is door de wandelpaden te volgen of naar het Mont Blanc-massief te gaan voor het wintersportseizoen. Ervaren avonturiers kunnen een klim regelen (zoek een gids en neem je stijgijzers mee). Je kunt ook door de berg ritselen op weg naar Italië door de Mont Blanc-tunnel.

Een oranje zon daalt achter de kliffen.
De kliffen van Étretat inspireren al eeuwenlang kunstenaars © Fabio Nodari / 500px

Kliffen van Étretat, Normandië

De bogen van Étretat hebben menig kunstenaar geïnspireerd. De negentiende-eeuwse schrijver Guy de Maupassant groeide op in Étretat en werd ertoe aangezet korte verhalen te schrijven op basis van enkele van zijn ervaringen hier, en veel van Monets landschappen zijn gebaseerd op lokale scènes. De meest iconische boog lijkt op een olifant die zijn slurf in de zee dompelt.

De roze zoutvlakten ontmoeten de blauwe lucht.
Verken enkele van de zoutvlakten van de Camargue in het zuiden van Frankrijk © pixelsshop / Shutterstock

Zoutpannen van de Camargue

De kwelders van de Camargue zijn een poëtisch decor voor ruiters, wildspotters en romantische zielen. Spot massaal flamingo’s in het Parc Ornithologique; het park is ontworpen om te voet langs verschillende paden te worden verkend, waaronder enkele die geschikt zijn voor mensen met toegankelijkheidsproblemen.

Een marmot staat op een steen en kijkt naar boven, met bergen erachter.
Ga wild spotten in de Alpen © MirasWonderland / Shutterstock

Wild in de Alpen, Haute-Savoie

Skiën, boarden en sneeuwengelen maken zijn allemaal uitstekende tijdverdrijf voor de ruige Haute-Savoie in Frankrijk, maar de zomer in de bergen heeft ook zijn charmes. Pak je verrekijker om pluizige lokale bewoners zoals wilde zwijnen, steenbokken en berghazen te bespioneren. De marmot die in de bergen leeft, is een lokaal icoon, dus als je wilde dieren spotten, zijn de cadeauwinkels in lokale steden zoals Morzine vol met knuffelige souvenirs (uiteraard voor een vriend).

Een hoge waterval die van een berghelling naar beneden stroomt
Bezoek de dramatische watervallen van Gavarnie in de Franse Pyreneeën © Bartek Naprawa / Shutterstock

Gavarnie-watervallen, Hautes-Pyrénées

Frankrijk heeft misschien niet de grootste watervallen van Europa, maar de dramatische setting van de Gavarnie-watervallen in Gavarnie-Gèdre zal je mond doen openvallen. Deze gelaagde watervallen, die hun reis beginnen in de Spaanse Pyreneeën en gevoed worden door gletsjerwater, zijn op hun meest stromende na het smelten van de lente.

Misschien vind je dit ook leuk:

Eerste keer Frankrijk: waar te gaan en wat te doen
Topbelevenissen in de nationale parken van Frankrijk
De beste dingen om met kinderen te doen in Frankrijk

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd in augustus 2012 en is voor het laatst bijgewerkt in juli 2021.