Vliegtickets naar Genève


Van het spotten van beroemdheden aan het Meer van Genève en een bezoek aan het hoofdkwartier van de Verenigde Naties tot badderen in de populaire Bains des Pâquis, Genève is altijd nauwgezet… maar het hoeft niet exorbitant te zijn, zegt Helen Parkinson.

De kunst van het flaneren mag dan synoniem zijn met de boulevards van Parijs, de straten van de op een na grootste stad van Zwitserland zijn net zo’n slenter als een sprint waard. Dat gezegd hebbende, de oogverblindende prijzen van de waren in de vele designerboetieks van de Rue du Rhône zijn genoeg om de budgetreiziger naar de Alpen te laten rennen. Het vooruitzicht van een vakantie naar het zogenaamde land van melk en geld is genoeg om de harten van financieel bewuste mensen angst aan te jagen. Gelukkig hoef je niet ver onder de welvarende façade van Genève te zoeken om tal van toegankelijke schatten te vinden voor alle portemonnees.

Genesteld naast Frankrijk in het meest westelijke hoekje van Zwitserland, staat Genève wereldwijd bekend als de thuisbasis van talloze internationale organisaties. De sjieke stad heeft onder meer de rode loper uitgerold voor de Verenigde Naties en CERN, waardoor het de titel van meest internationale stad van Europa heeft gekregen. Het deelt een taal met zijn Gallische buren, maar maak je geen zorgen als je je niet kent chien van jouw chatten: Engels is bijna alomtegenwoordig.

Mont Blanc voelde zich cameraschuw
Mont Blanc voelde zich cameraschuw

Het Meer van Genève is een eeuwige aantrekkingskracht voor buitenlanders gebleken, en een overzicht van de meer gevierde inwoners van de regio leest als een who’s who van de entertainmentindustrie van de 20e eeuw. Audrey Hepburn, Charlie Chaplin en Freddie Mercury zijn slechts drie van de sterren die huizen in de buurt hebben gehad. “Parijs is altijd een goed idee”, zei Hepburn ooit… maar Genève is misschien wel een nog beter idee!

Beste van de gebaande paden

Je hebt waarschijnlijk de beroemdste bezienswaardigheid van Genève gezien vanuit het raam van je vliegtuig, voordat je zelfs maar op Zwitserse bodem was geland. En hoewel een fontein niet bovenaan ieders reis-bucketlist staat, vraagt ​​de Jet d’Eau je aandacht door 140 meter water de lucht in te schieten. Dit spektakel is eigenlijk het beste te zien, niet vanuit de lucht, maar vanuit een mouetteeen opvallende gele watertaxi die over het meer schiet.

Ren eronder op eigen risico
Ren eronder op eigen risico

De oude stad zou de volgende moeten zijn op de reisroute van elke toerist. Een lappendeken van terrasjes en kunstgalerijen, het is niet ver van het belangrijkste winkelgebied waarvan de kern de Place de la Fusterie is. Ga sporten door de torens van de Cathédrale Saint Pierre te beklimmen, waar u vanaf de hoge hoogten kunt genieten van het beste uitzicht over Genève. Als je eenmaal van het panorama hebt genoten, ga je naar de archeologische vindplaats onder de kerk voor een kijkje in de geschiedenis van de stad.

Politiek ingestelde mensen zouden dwaas zijn om een ​​rondleiding door het majestueuze hoofdkwartier van de VN te missen. Een bezoek aan het Palais des Nations biedt inzicht in de dagelijkse activiteiten van de organisatie en een blik op de verre Alpen. Zorg ervoor dat je vroeg arriveert, want de wachtrijen om binnen te komen kunnen enorm zijn, en vergeet je paspoort niet voor de veiligheidscontrole in luchthavenstijl bij de ingang.

De ingang van het plebs is helaas minder groots
De ingang van het plebs is helaas minder groots

Hoewel de Mont Salève technisch gezien aan de Franse kant van de grens ligt, wordt hij door de lokale bevolking geprezen als de eigen berg van Genève. Als de zomerse hitte de stad onuitstaanbaar maakt, neem dan een kabelbaan of volg een goed gemarkeerd pad naar de top als je avontuurlijk bent ingesteld.

Hipster-gids

Genève moet nog zijn eigen hipsterwijk à la Shoreditch ontwikkelen, maar de districten Plainpalais en Pâquis worden langzaamaan overgenomen door de baardbrigade.

De thuisbasis van de Universiteit van Genève, de massa’s studenten die in Plainpalais wonen, betekent dat het een van de beste waar voor uw geld-gebieden van de stad is. De reguliere vlooienmarkt, beroemd in de hele regio, is waar de lokale bevolking en toeristen zich mengen onder vintage jurken en eigenaardige taxidermie. Als knuffelbeesten je niet aanspreken, ga dan naar de driewekelijkse boerenmarkt. Een heet gaufre (wafel) met chocolade is mijn favoriete snack. Met alle zoete lekkernijen die worden aangeboden, gaan diëten uit het raam!

Probeer le marchandage (afdingen) uit met de lokale bevolking
Probeer le marchandage (afdingen) uit met de lokale bevolking

Pâquis kan ’s nachts misschien veranderen in de rosse buurt van Genève (kijk uit voor de grappige aanblik van iPad-zwaaiende prostituees), maar de dagaanbiedingen zijn meer heilzaam dan louche. De Bains des Pâquis kan het hele jaar door bezocht worden, of het nu is voor een zomerse duik in het zwembad of om te overwinteren in de sauna in de winter. Het is een favoriet bij de notoir nauwgezette Zwitsers en geldt ook als een van de goedkoopste attracties van de stad, voor slechts twee Zwitserse frank per persoon.

Ervaring & Evenementen

Het is niet ongewoon om te ontspannen in een van de vele parken van Genève terwijl een trio Segways voorbijsnelt en je tenen ternauwernood mist. Perfect voor een stel of een grote groep vrienden, je kunt kiezen voor een rondleiding door de oude stad of de hele stad met Citywheels.

De Escalade vindt elk jaar in december plaats en combineert historische reconstructies met een liefdadigheidsrace. Escalade betekent klimmen in het Frans en het evenement viert de nederlaag van Savoyaardse troepen in 1602, toen ze probeerden de stadsmuren te beklimmen. Het eerste weekend omvat de hardlooprace waarbij veel deelnemers zich verkleedkleren en de toeschouwers in vervoering brengen terwijl ze door de stad rennen. Het volgende weekend ziet de oude stad terug in zijn 17e-eeuwse glorie, compleet met cavalerie en kanonnen. Winkels hebben chocoladeketels in hun etalages om te wedijveren met de creaties van JK Rowling, elk gevuld met marsepeingroenten.

Lopers maken zich klaar op de jaarlijkse Escalade. (Foto door Richard Allaway).

De mediterraanse wijk Carouge wordt elk najaar overgenomen door de Aziatische cultuur voor het jaarlijkse Japanse festival. Woon traditionele dansen en sushi-lessen bij en let op de gekke outfits van de cosplay-competitie.

Pillow talk

Het is geen verrassing dat uitzicht op het meer de hoogste prijzen oplegt, maar het gevierde Hotel Beau-Rivage is de extra kosten waard. Het hotel was een favoriet van Europese aristocraten, waaronder de Sissi, keizerin van Oostenrijk, wiens standbeeld op de promenade te zien is. Hotel Les Armures is gunstig gelegen in de oude binnenstad en heeft overal een patriottische inrichting, vooral in het traditionele Zwitserse restaurant. Het City Hostel ligt gunstig dicht bij Gare Cornavin, het centraal station, wat ook een zegen is op zondag, wanneer de winkels in de terminal enkele van de enige zijn die open zijn.

Eten

De op de Alpen geïnspireerde gerechten van Genève zijn prominent aanwezig in de restaurantscene van de stad, hoewel Franse invloeden worden weerspiegeld in het grote aantal patisserieën. Fondue en raclette zijn nietjes uit de Romaanse tijd en de lokale bevolking haalt hun kaas op bij Le Gruyérien in Chêne-Bougeries. Proef de klassieke moitié-moitié fondue: een mengeling van Gruyère en Vacherin-Fribourgeois kaas. Zowel kleine budgetten als grote magen kunnen troost vinden in Chez ma Cousine, waar gigantische porties kip worden verslonden in een levendige sfeer in het hart van de oude stad. Als tijd van essentieel belang is, neem dan een afhaalmaaltijd bij een van de rondzwervende foodtrucks van de Hamburger Foundation. Sluit de lunch af met een zoete noot met een ijsje of sorbet van ambachtelijke salon Arty Glaces.

Het dieet begint morgen...
Het dieet begint morgen…

Binnenvallen

Het werd onlangs aangekondigd als de duurste stad om bier te drinken, dus je kunt er zeker van zijn dat je niet veel luidruchtige vrijgezellenfeesten zult tegenkomen die uit de Genevese drinkplaatsen tuimelen. Je kunt nog steeds redelijk geprijsde drankjes vinden in Plainpalais, waar de boho-cafés van de Rue de l’Ecole-de-Médecine in de schemering veranderen in drukke bars. Thee of tequila zijn de aanbevolen drankjes bij Le Kraken, terwijl l’Eléphant dans la Canette een geweldige plek is om je te mengen met de studenten van de stad. Les Brasseurs, direct tegenover het centraal station, biedt een authentieke Zwitserse sfeer om bier te drinken, of ga verder de wijk Pâquis in om Scandale te ontdekken, een populaire cocktailbar.

Er geraken

Dankzij de aantrekkingskracht van Genève het hele jaar door als toegangspoort tot de Alpen, zijn grote luchtvaartmaatschappijen, waaronder EasyJet en British Airways, constante bezoekers. Vergeet bij het verlaten van de luchthaven niet een gratis kaartje op te halen waarmee je tachtig minuten lang gebruik kunt maken van het openbaar vervoer binnen de regio. Dagjesmensen uit Lausanne en Montreux kunnen de trein inruilen voor een stoomboot die u gemakkelijk afzet bij de Quai du Mont Blanc, dicht bij het stadscentrum.

Nog meer…

De officiële toeristische site van Genève biedt uitgebreide artikelen en video’s over de stad. Volg zijn Twitter account voor foto’s die je zeker zullen besmetten met reislust. Eva Loves Geneva biedt een Buzzfeed-achtige kijk.

Boeken

De Lonely Planet-gids voor Zwitserland biedt een uitgebreide gids voor Genève en andere steden die u zeker moet bezoeken in Zwitserland, waaronder Zürich, Bern en Luzern. De sluwe observaties van Brit Dicon Bewes van Genève in zijn boek Swiss Watching uit 2010 zijn ook het lezen waard.

Op het scherm

De vloekende superhit De Wolf van Wall Street speelde zich gedeeltelijk af in Genève en kijkers met arendsogen hebben gezien hoe de Jet d’Eau een cameo maakte. 2005’s Syriana, met in de hoofdrol de film Leviathans Matt Damon en George Clooney, zetten het Grand Hotel Kempinski aan het meer in de schijnwerpers. Enkele scènes uit Dan Brown’s roman-verfilmde film Engelen en duivels werden neergeschoten op CERN.

Soundtrack naar de stad

Deep Purple – Rook op het Water
Kadebostany – Kasteel in de sneeuw
The Animen – Mijn mooie ballerina
Mama Rosin – Le Pistolet
Russische kringen – Genève

Feature foto door Robin-Angelo Fuso.