Vliegtickets naar Boekarest


Terwijl West-Europa steeds ordelijker wordt, blijft het baldadige Boekarest een van de guitige cowboys van het wilde, wilde Oosten. De oude stadskroniekschrijver Craig Turp geeft zijn tips voor het rijden op de Roemeense rodeo…

Weinig steden in Europa zorgen voor chaos zo goed als de Roemeense hoofdstad. De duizenden identieke flatgebouwen uit het communistische tijdperk waarin de overgrote meerderheid van de bevolking is gehuisvest, suggereren misschien orde en planning, maar slechts een paar minuten op de gevaarlijk gekke straten van Boekarest – als bestuurder, passagier of voetganger – zal genoeg zijn om elke bezoeker te overtuigen dat dit een stad is waar de wet slechts een obstakel is dat moet worden overwonnen, en geen echte belemmering om iets gedaan te krijgen (het valt nog te bezien, in het licht van de tragedie van de nachtclubbrand in 2015, of dit zal veranderen). In Boekarest wordt stedelijk verval gedragen als een ereteken, een plek waar zelfs het meest bezochte deel van de stad, de oude stad, een verzameling pubs, restaurants en winkels is die onhandig op de begane grond van afbrokkelende, vaak vervallen gebouwen zijn ingeklemd. binnenkort te renoveren.

Beoordeel Boekarest niet op zijn uiterlijk
Beoordeel Boekarest niet op zijn uiterlijk

En toch maakt het iemand iets uit? Zelfs geen beetje. Boekarest is misschien een beetje een puinhoop, maar zo hebben we het graag. Bovendien zit de stad in de lift. De wrede zwerfhonden van weleer die voorbijgangers aanvielen – en meer dan eens doodden – zijn verdwenen (weinigen vragen waar: nogmaals, niemand geeft er om) en je kunt nu de stad te voet verkennen, niet lastig gevallen door hondsdolle straathonden. Misschien zie je zelfs de eigenaardige dappere local op een fiets: een paar jaar geleden ondenkbaar.

Dan is er het nachtleven: daar komen de meeste bezoekers voor. Dit is een hedonistische stad die de hele nacht open blijft en zoveel losbandigheid biedt als je aankan. Sommige van zijn clubs naderen de legendarische status, en hoewel high-rollers die opvallend willen consumeren precies dat zullen kunnen doen, zullen degenen die naar de centen kijken net zo blij zijn met Boekarest, dat een belachelijk goedkope stad blijft om dag en nacht te verkennen .

Beste van de gebaande paden

Passend begonnen in 1984, Casa Poporului (officieel Palatul Parlamentului) blijft het meest bezochte (en Europa’s grootste) gebouw van Boekarest, maar hoewel indrukwekkend op een ‘het is groot’-achtige manier, wordt het hoogdravende karakter van het commentaar op de rondleiding (de enige manier waarop je het gebouw kunt zien) na een tijdje repetitief. Veel bevredigender (en een veel betere weergave van Roemenië) is het Dorpsmuseum in Herastrau Park, waar u meer dan 60 originele huizen, boerderijen, windmolens, watermolens en kerken kunt vinden die hierheen zijn gebracht (en vervolgens weer in elkaar zijn gezet) uit alle historische regio’s van Roemenië . Het museum heeft een geweldige winkel en organiseert in de zomer elk weekend een soort folk-gerelateerd evenement. Evenzo organiseert het al even fascinerende Boerenmuseum de meeste zomerweekends een ambachtelijke markt.

Begint Boekarest te bloeien?
Begint Boekarest te bloeien?

De afgelopen tien jaar was de oude stad een soort van ground zero voor bezoekers in Boekarest, want hoewel het vooral bekend staat als een uitgaansgebied, is er ook genoeg te zien, niet in de laatste plaats de St. Nicholas Students’ Church (in de volksmond bekend als de Russische Kerk – je zult snel beseffen waarom), een prachtige orthodoxe kerk compleet met gouden, uivormige koepels. Niet minder indrukwekkend is de nabijgelegen Stavropoleos-kerk: een stil, vredig en heilig alternatief voor Sodom en Gomorra eromheen. In dezelfde straat bevindt zich het meest gevierde restaurant van Boekarest, Caru cu Bere. Hoewel er veel, veel betere restaurants in de stad zijn, hebben maar weinigen de aantrekkingskracht van deze plek, die dateert uit de 19e eeuw en waarvan de beschilderde plafonds (en de algehele verbluffende inrichting) veel bevredigender zijn dan het bruikbare maar nauwelijks baanbrekende eten.

Andere reguliere bezienswaardigheden die op zijn minst een vluchtige blik waard zijn, zijn het National Art Museum (de verdieping gewijd aan religieuze relikwieën is uitstekend); het gebouw zelf was vroeger het Roemeense Koninklijk Paleis. Tegenover is het Atheneum, een concertzaal van enige bekendheid, en daarnaast het Athenee Palace Hotel. Het paleis, dat eigendom is van Hilton, bood onderdak aan een ziedend nest van spionnen van alle loyaliteiten tijdens de Tweede Wereldoorlog en zijn Engelse bar werd (in)beroemd gemaakt door Olivia Manning’s Balkan-trilogie romans.

Hipster-gids

Een jaar of twee geleden deed de oude stad dienst als die van Boekarest Hipsterville: nu is het daar veel te mainstream voor, hoewel een paar meer ongebruikelijke locaties zoals Bicicleta en Shoteria nog steeds een goed publiek trekken. In plaats daarvan neemt het Floreasca-gebied in het noorden van de stad stilletjes de plaats in van de avant-garde van Boekarest. Clubs zoals E3, restaurants zoals Vacamuu en het eigenzinnige dek Gradina Floreasca (dat ook een zwembad heeft dat overdag geopend is) richten zich op een verzilverd, voornamelijk lokaal publiek.

hipster-boekarest-roemenië
Cafe Verona in de boekwinkel Carturesti Verona

Andere hipster-ontmoetingsplaatsen die de moeite waard zijn, zijn Gradina Eden, Cafe Verona, het nogal elegante Camera din Fata en Origo-café. De onbetwiste nummer één hipsterszaak in Boekarest blijft echter A1, een bar en koffiebar die de hele dag en de hele nacht open is op Piata Amzei, dicht bij het stadscentrum. Je vindt hier iedereen, van jonge ouders met kinderen tot Roemeense supermodellen.

Bekijk voor meer ideeën het redacteursrapport over de beste boekwinkels in de stad, waarvan er vele (zoals het eerder genoemde Cafe Verona) met succes zijn overgestoken naar de café- en cultuurscene.

Ervaring & Evenementen

Boekarest worstelt om grote muziekacts aan te trekken, wat betekent dat de meeste evenementen een lokaal tintje hebben. Het meest prestigieuze reguliere evenement is het tweejaarlijkse George Enescu Festival, hoewel tickets meestal maanden van tevoren uitverkocht zijn en bezoekers weinig kans hebben om er een te bemachtigen. Heb je wel trek in een beetje cultuur, dan is de Roemeense Nationale Opera goed en goedkoop.

Stoere kids op de Sole & Shape expo...
Coole kids op de tweejaarlijkse Sole & Shape streetwear expo…

Fans van livemuziek hebben een behoorlijke keuze aan locaties om uit te kiezen, waarvan de beste Control en het Hard Rock Cafe zijn (ja, het is misschien een beetje saai waar je vandaan komt, maar in deze stad trekt het goede lokale bands aan).

Elk jaar (in juni) Straatbezorging brengt hedendaagse kunst en muziek op straat (Strada Artur Verona is een weekend afgesloten voor verkeer), terwijl in september Zilele Bucurestiului is een drie- of vierdaags cultuurfestival dat in en rond de oude stad wordt gehouden om de oprichting van Boekarest als stad in 1459 te vieren. Sneakerfreaks en andere trendsetters willen misschien eens langsgaan op de tweejaarlijkse Sole & Shape-expo, waar de nieuwste vintage, gerecyclede en upcycled streetwear en accessoires worden tentoongesteld en verkocht.

Steaua Boekarest won de Europacup I in 1986, maar het Roemeense voetbal is tegenwoordig volslagen onzin. Dat gezegd hebbende, lokale derby’s tussen Steaua en Dinamo – de andere grote club van Boekarest – trekken nog steeds grote menigten naar het nationale stadion (de prachtige Nationale Arena) en de sfeer is meestal elektrisch en niet voor bangeriken. Tickets zijn goedkoop.

Pillow talk

Boekarest biedt een behoorlijk aantal plaatsen om je hoofd te rusten, van eersteklas opgravingen in het Hilton, Radisson en InterContinental, tot hostels, waarvan de beste de Pura Vida Sky Bar & Hostel in de oude stad en de X Hostel in het stadscentrum. Andere plaatsen die het overwegen waard zijn, zijn het Rembrandt Hotel, het goedkope Hello Hotel in de buurt van het centraal station van de stad en het nogal afgelegen, voortreffelijke Epoque (alleen loterijwinnaars). Bekijk voor een ruimere keuze de 1.000+ accommodaties op Booking.com en filter op beoordelingen en prijs. Ze hebben ook appartementen, b&b’s en hostels, dus je moet een goede deal vinden.

Het Intercontinental voor een grote blauwe lucht
Het Intercontinental voor een grote blauwe lucht

Eten

Het beste restaurant van de stad is The Artist, ongeveer zo dicht bij culinaire perfectie als Roemenië krijgt. Je zult echter veel betalen voor het voorrecht om hier te eten, hoewel weinigen zullen mopperen dat je geen waar voor je geld krijgt: zo goed is het. Minder hoogstaand maar niet minder lekker eten kan je krijgen bij een steeds groter aantal slow food bistro’s met fijne grub, bijna altijd gemaakt met alleen lokale, seizoensgebonden ingrediënten. The London Street Atelier, Metuka en Beca’s zijn drie van de beste.

Corvigi... eenvoudig en lekker
Covrigi… eenvoudig en heerlijk

Lokaal eten is redelijk, hoewel nauwelijks vooruitstrevend. Ciorba – zure soep – is altijd goed, terwijl Roemeens varkensvlees (op verschillende manieren geserveerd) meestal uitzonderlijk is. Evenzo zijn lokale groenten goed, en Roemeense tomaten zijn net zo lekker als alle andere die je hebt gegeten. Beproefde en vertrouwde Roemeense restaurants die de moeite waard zijn, zijn onder meer Crama Domneasca, het elegante Casa Doina en onze favoriete Lacrimi si sfinti, een plaats die oprecht probeert de Roemeense keuken vooruit te helpen.

Straatvoedsel in Boekarest is beperkt: het is er gewoon niet in deze streken. Pas echter op (vooral ’s ochtends) voor mensen die verkopen? covirgi (pretzels). Als je een warme vindt, zweer je dat het het lekkerste brood is dat je ooit hebt gegeten.

Voor nog meer suggesties, bekijk deze gids voor de gastronomische scene van Boekarest door 2foodtrippers.com.

Binnenvallen

De oude binnenstad is het belangrijkste uitgaansgebied van Boekarest, hoewel de ster aan het afnemen is. Dat gezegd hebbende, op een vrijdag- of zaterdagavond is het gebied zo levendig als je maar wilt – misschien zelfs te levendig voor sommigen. Elke straat in de oude stad is bezaaid met bars, pubs, restaurants en clubs. Individuele aanbevelingen doen is moeilijk gezien het grote aantal en de variëteit, hoewel we moeten toegeven dat we een zwak hebben voor Beer O’Clock en Old City.

Eentje voor onderweg bij Shoteria...
Twee voor onderweg bij Shoteria…

Buiten de oude stad is Shift een goed alternatief voor mensen die willen uitgaan maar niet van clubs houden, terwijl voor de serieuze feestgangers de uberclubs de juiste keuze zijn: Player, BOA en Fratelli organiseren elke vrijdag- en zaterdagavond waanzinnige feesten .

Erheen en in de buurt

British Airways, Tarom, Ryan Air, Blue Air en Wizz Air vliegen naar Boekarest vanuit het VK en de meeste andere grote Europese steden. De stad bereiken vanaf de luchthaven is relatief eenvoudig: taxi’s zijn er in overvloed en goedkoop, ze kosten niet meer dan 40 lei (ongeveer € 9). Zorg ervoor dat u in een eerlijke taxi stapt: gebruik de automaten die u in de aankomsthal vindt om er een te bestellen. Het openbaar vervoer in Boekarest is goedkoop, hoewel niet zo handig voor bezoekers. De metro verbindt het station (Gara de Nord) met het stadscentrum. Als u in het stadscentrum of de oude binnenstad verblijft, zijn de meeste bezienswaardigheden en locaties te voet bereikbaar. Als je door de rest van Roemenië reist, kun je met de trein of bus naar Brasov, Cluj-Napoca en Timisoara, maar wees gewaarschuwd: het is een groot oud land.

Nog meer…

Goede informatiebronnen zijn onder meer de ticketverkopers myticket.ro, vooral voor details over aankomende evenementen en concerten. Als je Roemeens aankunt, is Metropotam een ​​uitstekende gids voor de stad, terwijl Bucharest Life een vaak grappige en altijd eigenzinnige Engelstalige blog is die gewijd is aan de Roemeense hoofdstad (we zouden zeggen dat we het schrijven).

Boeken

Boekarest In Your Pocket verschijnt elke twee maanden en is de beste Engelstalige bron voor bars, pubs, clubs, restaurants, cafés, bezienswaardigheden en evenementen. Het is gratis bij de meeste hotels (vraag ernaar bij de receptie: ze zouden een exemplaar moeten hebben als u er geen in uw kamer vindt). U kunt een PDF-kopie downloaden van de website inyourpocket.com. Wat betreft fictie, probeer het bovengenoemde Balkan-trilogieeen epos uit de Tweede Wereldoorlog dat je meeneemt op een tumultueuze rit van Boekarest naar Caïro.

Op het scherm

De Roemeense new wave-cinema wordt veel aangekondigd in filmkringen en je bent klaar om een ​​intelligent gesprek met de lokale bevolking aan te gaan als je een of twee van de volgende hebt gezien, die meerdere prijzen tussen hen in de wacht sleepten: De dood van de heer Lazarescueen zwarte komedie die zich afspeelt in de hoofdstad, 12:08 ten oosten van Boekaresteen sardonische terugblik op de gebeurtenissen van de Roemeense revolutie in 1989 die het einde van het communisme inluidde, 4 maanden, 3 weken en 2 dageneen aangrijpend verslag van de poging van twee meisjes om een ​​illegale abortus te plegen in de laatste jaren van het Nicolae Ceaușescu-tijdperk, en Dinsdag, na Kerstmishet verhaal van de mens gevangen in een liefdesdriehoek (van zijn eigen makelij) in het hedendaagse Roemenië.

Soundtrack naar de stad

Galop – Cometele
SPNZRTR – Robin & The Backstabbers
We Wanna – Alexandra Stan & INNA feat. Daddy Yankee
Neem de controle over – Pixels
Hysterama – Valerinne

Video-inspiratie

Wacht, ga nog niet! We kozen Boekarest als een van onze favoriete betaalbare Europese steden voor een weekendje weg, dus lees het artikel om te zien welke andere stedentrips er op de lijst stonden!