Vliegtickets naar Jerevan


Stuart Wadsworth brengt verslag uit over de cognachoofdstad van Armenië, Yerevan, terwijl hij geniet van een paar glaasjes cognac terwijl hij de centrale Bazaar-voedselmarkt bezoekt, de indrukwekkende trappen van Cascade en zelfs een Beatles-tributebar…

In de schaduw van de legendarische berg Ararat staat Yerevan op een kruispunt tussen de Aziatische en Europese beschaving, en is eeuwenlang een strijdtoneel geweest tussen christenen en moslims. Armenië was ooit een enorm rijk dat zich uitstrekte van de Zwarte Zee tot de Kaspische Zee, maar nu is het een stuk land dat niet veel groter is dan België, ingesloten door Turkije, Georgië – en Azerbeidzjan, de gezworen vijand. Gedurende zeventig jaar onder het juk van de Sovjet-Unie strompelde Armenië de ene crisis na de andere door in de jaren 90, maar eindelijk begint het land met vertrouwen naar de toekomst te kijken met echte economische groei en een zich ontwikkelende toeristenindustrie.

Ararat doemt op boven Jerevan in de schemering
Ararat doemt op boven Jerevan in de schemering

Yerevan, met een bevolking van ongeveer een miljoen inwoners, is een ontspannen en vriendelijke hoofdstad, met een sterke Europese cafécultuur en een bruisend nachtleven. Een stad uit het Sovjettijdperk, de architectuur is niet altijd fotogeniek, maar geeft wel een gevoel van grootsheid, terwijl de centrale kern enkele mooie 19e-eeuwse gebouwen bezit. Het maakt misschien niet meteen indruk, maar Yerevan groeit op je terwijl je de lagen afpelt en de expressieve, gepassioneerde mensen begint te begrijpen. Betrokken, vriendelijk en zeer gastvrij, Armeniërs, net als hun Georgische buren, hebben de reputatie van het leven te genieten – en vooral hun beroemdste exportproduct, cognac…

Beste van de gebaande paden

…en waar kunt u uw sightseeing in de hoofdstad beter beginnen dan in de gebouwen van de beroemde drank: bij de Yerevan Brandy Company. Het bedrijf organiseert Engelstalige rondleidingen die erg leuk en zeer informatief zijn en je door het hele distillatieproces leiden, van druif tot glas. Er zijn kelders die dateren uit de 19e eeuw en vaten met de namen van talloze beroemde buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders die er zijn geweest. Het beste deel van de reis is natuurlijk de proeverij aan het einde, en je kunt drie heerlijke melanges proeven, variërend van 5 tot 30 jaar oud. De tour duurt ongeveer 90 minuten en kost $30.

Veel plezier op de cognac-tour
Veel plezier op de cognac-tour

Voor een serieuzere en ontroerende ervaring, die geen enkele bezoeker van Yerevan mag missen, ga je naar het Armeense genocide-monument en -museum op een heuvel boven de stad, dat de pijn van de genocide van 1915-22 op de Armeniërs tijdens de doodsstrijd documenteert van het Ottomaanse rijk. Er is hier geen poging om de Turkse autoriteiten te demoniseren; alleen feiten en foto’s, grimmig gepresenteerd, van de eerste gedocumenteerde holocaust – die tot op de dag van vandaag wordt ontkend door Turkije en niet officieel wordt erkend door de VS of het VK

Beklim voor een geweldig uitzicht over de stad de Cascade uit het Sovjettijdperk – een enorme trap en bloemperken in het noorden van het stadscentrum. Vanaf hier kun je door het Haghtanak-park lopen naar het standbeeld van moeder Armenië – uitdagend op het zuiden gericht naar Turkije, met het zwaard in de hand. Voor cultuurliefhebbers ligt Matenadaran – de oude manuscriptenbibliotheek van Armenië – net onder deze heuvel. Met meer dan 17.000 Armeense manuscripten en 100.000 middeleeuwse documenten, is dit een goede plek om een ​​goed beeld te krijgen van de geschiedenis van het land. Een paar blokken ten zuidwesten is het Opera House – het symbool van dit deel van de stad. Omgeven door parken, nachtclubs, terrasjes en winkels, is dit de perfecte plek om te zitten en mensen te kijken. En als je er zin in hebt, ga dan misschien naar een show; frequente orkesten, balletten en uitvoeringen vinden hier plaats.

Kussen op de Cascade
Kussen op de Cascade

Hipster-gids

Voor kunstliefhebbers zou een reis naar het Sergei Paradjanov Museum de moeite waard moeten zijn. Paradjanov is niet je doorsnee kunstenaar, maar Paradjanov bracht zijn leven door met in en uit de gevangenis flitsen tijdens de Sovjettijd, en produceerde nog steeds enkele van de meest briljante, inventieve en grappige avant-garde collages, sculpturen en films die hieruit zijn voortgekomen grimmige periode. Er zit echte flair en originaliteit in zijn werk, en een bezoek aan het enigszins buiten de stad gelegen huismuseum is zeker de moeite waard. De Vernissage-kunstmarkt toont zowel lokaal avant-garde als traditioneel talent.

Methusalem's verjaardag
Methusalem

Een tweede plek waar je echt heen moet om de Armeense ziel te begrijpen, is een taxirit van een half uur van de stad. Echmiadzin, 20 km ten westen, is iets dat lijkt op het Vaticaan, of het spirituele centrum, van de Armeens-Apostolische Kerk. Je kunt hier twee belangrijke religieuze artefacten bewonderen: een stuk hout van de ark van Noach (waarvan wordt gezegd dat deze op het nabijgelegen Ararat is komen te rusten) en een stuk van de lans die een Romeinse soldaat gebruikte om Jezus in de zijde te steken terwijl hij aan de muur hing het kruis. En als je op zondag gaat, krijg je een Armeense dienst in actie te zien, een zeldzame traktatie met veel mannen in kappen, slingerende wierookvaten, wierook, kaarsen en prachtig gezang.

Gestrande backpackers
Gestrande backpackers

Als je zin hebt in wat meer dagtochten, is het zeker de moeite waard om de bus naar het Sevanmeer te nemen. Gelegen 60 km ten noorden van Yerevan, en een paar honderd meter hoger, is dit de perfecte plek om te ontsnappen aan de intense zomerhitte. Met prachtige kerken langs de oevers, watersporten, ongerepte stranden en veel bars voor feestgangers, er is hier voor elk wat wils. Het is een goed idee om een ​​auto te huren, omdat je op deze manier gemakkelijk aan de drukte kunt ontsnappen en op een aantal verborgen plekken kunt komen waar geen openbaar vervoer beschikbaar is. De Garni-tempel, een Helleense constructie uit de 8e eeuw, en het Geghard-klooster, in een prachtige kloof ten noordoosten van de stad, zijn ook de moeite waard om te bekijken.

Ervaring & Evenementen

Hoewel het onoprecht zou zijn om te zeggen dat Yerevan een belangrijke Europese rockhoofdstad is, begint de lokale band Bambir internationaal grote golven te maken en werd onlangs derde in een internationaal rockevenement voor nieuw talent in Athene. De belangrijkste culturele evenementen in Yerevan vinden plaats in het Opera House, en van de herfst tot de lente vinden er tal van musicals, opera’s en balletten plaats. Het International Music Festival in de Nationale Galerie van Armenië is een etalage voor bekende en minder bekende internationale en Armeense klassieke musici.

Armenië's beste postrockband
Een beetje muziekmeester als je wilt…

De sterkere reiziger wil misschien een stedentrip in Yerevan combineren met een fietstocht door de kloosters van Armenië. (Volg de link om te lezen over de fietservaring van een Urban Travel Blogger toen hij precies dat deed!).

Pillow talk

De budgetopties van Yerevan zijn beperkt. Maar het goede nieuws is dat het niet wordt overspoeld met backpackers, dus je zou nog steeds gewoon moeten kunnen opdagen en een bed kunnen krijgen als je dat wilt. Het enige bonafide hostel is Envoy, met een gewicht van ongeveer $ 20 per nacht, en het heeft 70 bedden in zijn tien kamers. Nog een beetje goedkoper (ongeveer $ 15 per nacht) zijn de homestay-opties in de buurt van het operagebouw. Veruit de meest populaire is die van Anahit Stepayan. Voor sommigen een wat aanmatigende gastheer, volgens anderen moederlijk en lief – ze zal je zeker thuis laten voelen. Vrij snel opwaarderen (er zijn hier weinig mid-range opties), er zijn de Sovjet-tijdperk hotels Shirak en Erebuni – die beide ongeveer $ 60 per persoon kosten. Afgezien van de Sovjet-chique die wordt aangeboden, is het enige voordeel van een verblijf op een van deze plaatsen dat u uw eigen kamer en ontbijt en een centrale locatie krijgt. Aan de bovenkant is de Golden Tulip verreweg de meest comfortabele optie in de stad, met alle gebruikelijke moderne gemakken, en een zwembad op het dak – een echte bonus in de zomerse hitte in een stad waar zwemmen een makkie is. moeilijk en duur.

Eten

Jerevan staat bekend om zijn khorovats (grills) en, als de schemering valt, kun je de rook boven de stad zien opstijgen terwijl duizend verkopers en restaurants langs de weg hun kebabs knapperig schroeien. Ga naar Paronyan Poghots (Barbecue Street) voor een groot aantal rookopties. Eten is hier echter meer dan barbecueën. De verse groenten en fruit die lokaal worden verbouwd, zijn heerlijk, net als zuivelproducten, vis, wijn en natuurlijk cognac (ga naar Central Bazaar als je zelf kookt!). Voor uitstekende traditionele gerechten, waarom probeert u Our Village niet, handig geplaatst onder Anahit’s huis als u daar verblijft. Met stevige traditionele Armeense gerechten in een etnische omgeving en met livemuziek, is dit een uitstekende introductie tot de lokale keuken. Khashlama – lamsstoofpot gekookt in bier – is hier heerlijk. Een andere geweldige traditionele plaats, hoewel een beetje minder gezellig, is Old Erivan. Aan de oostelijke rand van het centrum ligt Kaukas, dat soortgelijke lokale nietjes serveert in een rustieke omgeving; het kan hier erg druk worden, dus reserveer vooruit.

Vegetarisch op de Centrale Bazaar
Vegetarisch op de Centrale Bazaar

Binnenvallen

De barscene in Yerevan is een beetje spannender en inventiever dan in de mede-Kaukasische hoofdstad Tbilisi. Een avond in Kalamat, vlak bij het Envoy hostel, is een geweldige manier om vriendelijke, hippe en deskundige jonge lokale bevolking te ontmoeten. De dresscode is strikt informeel en de sfeer oosters en etnisch. Je krijgt hier ook aardig wat Diaspora Armeniërs, dus het is een goede plek om inzicht te krijgen in die scene. Vlakbij biedt de Beatles Bar Engelse muziek – niet gemakkelijk in Armenië, waar Russische pop heerst – en wat leuke memorabilia. Een beetje ondergronds en buiten de radar van de meeste toeristen ligt The Club, die meerdere taken heeft als boekwinkel, restaurant en bar in één. Geweldig voor een rustige pint, je kunt op zitzakken zitten en chillen, en als je de eigenaar vriendelijk vraagt, kun je naar een geheime verborgen bar achter de keuken gaan en luisteren naar zijn gesmokkelde platencollectie uit de Sovjettijd. Een paar Ierse bars komen hier tegemoet aan een beetje expats, waaronder Shamrock (1A Saryan Street), dat een geweldige gastvrije sfeer en typisch grungy gevoel heeft. Als je in je lompen bent, ga dan naar Stoyka voor een gegarandeerd leuk avondje uit. Het is in het weekend geopend tot 5 uur ’s ochtends en is geschikt voor expats, toeristen, lokale en Diasporaanse Armeniërs, en biedt een breed scala aan bieren.

De theesalon van de Club
De teamruimte van de Club

Er geraken

Net als Georgië is Armenië enigszins ingesloten en moeilijk bereikbaar over land, en omdat het geheel door land is omgeven, kun je er ook niet over zee komen. De enige landgrenzen waar je langs kunt komen, zijn via Iran of Georgië – wat vrijwel betekent dat als je hier komt, je vliegt. Sommigen vinden goedkopere vluchten naar Tbilisi en komen van daaruit over land, maar Yerevan heeft goede verbindingen met West-Europa. BMI vliegen vanaf Heathrow en LOT vliegen vanaf Chopin Airport in Warschau.

Nog meer…

De lokale Yerevan Scope heeft goede kaarten en wat info, anders zijn Armeniapedia en World 66 de beste van een duidelijk gemiddelde reeks online hulp.

Boeken

Lonely Planet’s Georgië, Armenië en Azerbeidzjan is een solide, zij het weinig spectaculaire, gids en goed voor goedkope accommodatie; terwijl het andere alternatief, Bradt’s Gids voor Armenië , is saai, droog en alleen nuttig als je geobsedeerd bent door elk stoffig detail van kloosters en kerken. Gelukkig is er geweldige reisliteratuur in de vorm van Kapuscinski’s imperium, met een gedenkwaardig, poëtisch hoofdstuk over het wonder en de magie van Armeense cognac. Voor achtergrondinformatie over de genocide, lees Kinderen van Armenië: een vergeten genocide en de eeuwenlange strijd om gerechtigheid (Michael Bobelian), een ontroerend verslag (soms ondraaglijk) van de tragedie van 1915-22. Het leest bijna als een thriller en levert vernietigend bewijs van een misdaad die het VK en de VS nog steeds ontkennen. De oversteekplaats van Philip Marsden is een beklijvende evocatie van de Armeense geest, van de gedwongen marsen naar Syrië via de oude gemeenschappen van het Midden-Oosten en Oost-Europa tot een grensdorp midden in de Karabach-oorlog. Visioenen van Ararat door Christopher Walker is een verzameling geschriften over Armenië door bezoekers door de eeuwen heen.

Soundtrack naar de stad

Cher: zigeuners, zwervers en dieven
Bambir: Dat is goed voor ons
De Armeense marineband: Ararat
The Beatles: Terug in de USSR


Bekijk de stadsgids van Yerevan op een grotere kaart