Vliegtickets naar Kaapstad


De Tafelberg, rondleidingen door townships en de beste thee ter wereld zijn slechts enkele goede redenen om Kaapstad te bezoeken. Sasha Arms adviseert ons hierover en nog veel meer, zoals ze bericht vanuit de prachtige kuststad van Zuid-Afrika.

“Het buitenleven natuurlijk.” Vraag iemand uit Kaapstad om het leven in hun stad samen te vatten en het antwoord ligt voor de hand. Alles draait om buiten zijn. Rijd in het weekend door enkele van de rijkere buitenwijken en je ziet families die voor de middag stukken gras opeisen, hun braai (Afrikaans voor ‘barbecue’) in volle gang. Rij door de townships en het verhaal is hetzelfde: uitgebreide families en vrienden die op straat staan ​​te kletsen, lachen en genieten van de gemeenschapszin.

Goddelijk zicht op de Twaalf Apostelen
Goddelijk zicht op de Twaalf Apostelen

Als buitenlandse bezoeker is de stad die liefkozend de ‘Moederstad’ wordt genoemd, wat je er zelf van maakt. Blijf bij de gepolijste delen zoals het V&A Waterfront en Camps Bay en je zult het op één lijn stellen met moderne, West-Europese steden. Ga naar de buitenwijken in gebieden zoals Kommetjie en je zult ontdekken dat Kaapstad het ultieme toevluchtsoord voor surfers en hippie is. Stap in en uit de grote rode toeristenbus en je krijgt een beter idee van een geschiedenis van slavernij en apartheid. Bezoek de townships en hoor wat het nieuwe Zuid-Afrika voor de bewoners betekent. Het grote charisma van Kaapstad is dat het elk van deze facetten belichaamt. De ultieme stad met een ziel bewoond door een volk dat niets beters weet dan het leven te omarmen.

Beste van de gebaande paden

Tafelberg is voor de inwoners van Kaapstad wat prins Philip is voor de koningin – altijd aanwezig, hoewel soms gehuld in wolken, en soms een beetje schandalig – blijf bij harde wind aan de top hangen en ze zullen ervoor zorgen dat je de kabelbaan verliest voor maak een ontspannen wandeling langs de bijna verticale berghelling. Vanwege zijn overdreven gehypte status als de beroemdste bezienswaardigheid van Kaapstad, kunnen toeristen niet anders dan massaal naar de Tafelberg trekken, en dat zouden ze ook niet moeten doen. Een terugreis met de kabelbaan is duur, maar het uitzicht vanaf de top op een heldere dag is adembenemend. Gezien het vlakke niveau van de berg (de naam heeft deze niet voor niets gekregen), is het ook mogelijk om een ​​flink eind over de steile top te lopen om aan de drukte te ontsnappen en een klein stukje van het uitzicht voor jezelf te hebben.

Reflecterend aan de waterkant
Reflecterend aan de waterkant

De meeste bezienswaardigheden in Kaapstad liggen langs de route van de stadsrondrit met de ‘Hop On-Hop Off’-bus. Ondanks al zijn onbeschaamde toeristische roodheid, is de bus eigenlijk een verstandige optie voor mensen met een beperkt budget of een strak schema – hij stopt in de buurt van de belangrijkste attracties, terwijl degenen die op eigen houtje willen vertrekken op elk moment kunnen afdwalen en weer in de bus kunnen stappen .

Het District Six Museum en de omgeving bieden een gemeenschapsverslag van de schok van de apartheid – iets wat geen bezoeker van Zuid-Afrika zou moeten vermijden om erover te leren. Het Iziko South African Museum, Company Gardens en Slave Lodge Museum zijn allemaal goede haltes om je overzicht van Kaapstad te verbreden en er zijn nog steeds ‘Whites Only’ en ‘Non-Whites Only’ banken buiten het nabijgelegen High Court, waardoor apartheid een verbluffende realiteit wordt aan buitenlandse voorbijgangers.

Een herinnering aan apartheid
Een herinnering aan apartheid

Het mooie van Kaapstad is dat het de bergen, de oceaan en alles daar tussenin heeft. De rustigere hoogtepunten van de stad zijn onder meer het Mount Nelson Hotel, dat de ‘Beste thee ter wereld’ serveert volgens The Times, Camps Bay – de ontmoetingsplaats aan het strand voor trendy Capetonians en internationale beroemdheden (Robbie Williams en Leonardo di Caprio zijn beide bekend om de baai) en de Kirstenbosch Botanical Gardens.

Hipster-gids

De Waterkant is ongetwijfeld het boho-chique deel van de stad, in dorpsstijl. Met geplaveide straten en een combinatie van oude en moderne huisjes trekt De Waterkant een veelsoortig en liberaal publiek en is het ook de homowijk van de stad. Boetieks en bars en cafés in Parijse stijl zijn te vinden op de hoek van elke straat en vormen een voortreffelijke onderbreking van de toeristische groep in het stadscentrum. Imhoff Farm is een ander toevluchtsoord buiten de stad, gerund door een geniale hippiegemeenschap. Bezoek The Dream Shop, Over the Mountains en Away of laat je masseren door de plaatselijke drukpuntspecialist Antoinette. Ga door met de verwensessie en ga terug naar Long Street in de stad voor een traditioneel Turks bad. Ga voor een maffe Kaapstad-ervaring naar het Heart of Cape Town Museum. Het is een museum gewijd aan transplantaties. In medische zin. Niet zo vreemd als je ontdekt dat in 1967 in het naastgelegen ziekenhuis de eerste harttransplantatie ter wereld plaatsvond.

Ervaring & Evenementen

De trend van township-tours is echt van de grond gekomen in Kaapstad en is een ervaring van onschatbare waarde om vast te houden tijdens een bezoek. De tours nemen je meestal mee naar enkele van de grootste zwarte en gekleurde townships in Kaapstad. Ze bieden een kans om de lokale bevolking te ontmoeten, met hen te drinken in een ‘shebeen’ (een taverne in een hut) en bezoeken soms de huizen van bewoners en een toverdokter. Inwoners van townships zijn vaak trots dat toeristen meer willen weten over hun leven en de rondleidingen genereren de broodnodige inkomsten.

Het echte Kaapstad...
Het echte Kaapstad…

Het kan je zelfs inspireren om vrijwilligerswerk te doen bij projecten in de townships of in ieder geval te overnachten in een township B&B – een andere opkomende trend die is bedacht door de altijd vindingrijke bewoners van de townships. Vicky’s B&B in Khayelitsha is een bijzondere favoriet en het jaarlijkse Khayelitsha Festival is ook een kijkje waard.

Pillow talk

Een verblijf in een township B&B is een diepgaande culturele ervaring en stelt gasten in staat om quality time door te brengen met townshipfamilies. Naast Vicky’s B&B in Khayelitsha, wordt ook veel gesproken over Ma Neo’s B&B in Langa. Weinig mensen realiseren zich dat er in Kaapstad volop appartementen voor korte termijn beschikbaar zijn voor zeer redelijke prijzen. De meeste makelaars verhuren graag aan toeristen en veel van de aangeboden woningen zijn moderne stadspaden met een prachtig uitzicht over de stad en de kust. Voor een hedonistisch hotelverblijf in loftstijl met een restaurant/bar die ook dienst doet als filmset, is het Victoria Junction Hotel een onnavolgbare keuze.

Eten

Er zijn verschillende dingen die Kaapstad heel goed doet, waaronder eten van uitzonderlijke kwaliteit – Zuid-Afrikaans en internationaal – voor redelijke prijzen. 221 Waterfront serveert verse vis, sushi en de symbolische steak- en vleesgerechten, bereid tot Zuid-Afrikaanse perfectie. Grieks eten in Zuid-Afrika kan beter zijn dan in Griekenland zelf, dus ga naar The Greek Fisherman voor wat mediterrane gerechten en geklets. Aan de overkant is het Duitse Paulaner Bräuhaus – uitstekend voor een plekje worst, zuurkool en spätzle … weggespoeld met een Paulaner Lager, of tien, natuurlijk.

Binnenvallen

Het nachtleven van Kaapstad draait helemaal om het omarmen van de relaxte sfeer van de moederstad, maar dat wil niet zeggen dat de inwoners van Kaapstad niet weten hoe ze moeten feesten. Voor degenen die van plan zijn om laat weg te blijven, draait het allemaal om Long Street. Er is volop keuze op het traject van 3,8 km – Kaap naar Cuba is uniek voor een mojito en de revolutionaire uitstraling van Che Guevara om een ​​nacht te beginnen. Er zijn tal van ’trendy’ bars, zoals Boo Radley’s, maar de ongeëvenaarde uitgaansgelegenheden en waar de lokale bevolking naartoe gaat, zijn de minder slimme en formele. Buurtbar heeft een schoolse charme en zit vol met geanimeerde locals. Late bars (open tot laat/begin 6 uur) die bezocht worden door een diversiteit aan Capetonians zijn onder meer Jo’burg’bar en Zula Sound Bar, waar elke avond van de week een verfrissende combinatie van opkomende en gevestigde muzikanten speelt. Zula heeft een scherper gevoel dan anderen, maar is verreweg de beste bar om je te mengen en te grooven met de lokale bevolking en de muzikanten zelf.

Er geraken

Emirates biedt momenteel enkele van de beste deals: vlieg van waar ook ter wereld naar Dubai en vervolgens rechtstreeks naar Kaapstad. South African Airways en British Airways hebben ook directe vluchten, zonder te hoeven stoppen via Johannesburg. Budget airlines voor binnenlandse vluchten zijn onder andere 1Time, Mango en Kulula. Anders kun je all-in gaan met een package deal.

Nog meer…

De toeristische website voor Kaapstad staat, hoewel een beetje droog, vol met nuttige informatie over bezienswaardigheden, het weer, uitstapjes en routes. De officiële website van de overheid is verrassend goed, wordt regelmatig bijgewerkt en bevat interessante informatie over de visie van de staat op de stad. Bezoek voor een beetje plezier de blog van Wild Cape Town.

Boeken

De beste gids voor Kaapstad is toch wel het jaarlijks gepubliceerde Time Out-magazine voor de stad, want het is de meest actuele bron met de laatste informatie voor het komende jaar. De Lonely Planet is ook altijd goed. Een must om op de achtergrond te lezen is: Lange wandeling naar vrijheid – De autobiografie van Nelson Mandela, evenals de fictieve roman Schande door JM Coetze – een gearticuleerde weergave van de realiteit van het nieuwe Zuid-Afrika.

Soundtrack naar de stad

Speciale ster – Mango Groove
I Fink You Freaky – Die Antwoord
Besturing – Spoek Mathambo
Rapolotiki – Vloedgolven
Waka Waka – Shakira


Bekijk Stedentrips in Kaapstad op een grotere kaart