Vliegtickets naar Mahón


Rijk aan geschiedenis, zeevruchten en pomadas, Duncan Rhodos ontdekt een rustige hoofdstad, maar een met genoeg kunst, cultuur en evenementen om je een dag of twee van het strand te houden…

Mahón, gebouwd rond de op een na grootste natuurlijke haven ter wereld (na Pearl Harbor), is een grootse oude havenstad die in de 18e eeuw door de Britten werd gekoloniseerd. De Britten riepen de stad prompt uit tot de hoofdstad van Menorca in 1722 (tot grote ergernis van de lokale bevolking van Ciutadella, die sindsdien hun statusverlies kwalijk nam) en begonnen met de bouw van de grote marinegebouwen en Georgische herenhuizen die de stad vandaag de dag nog steeds kenmerken.

De op één na grootste haven ter wereld, hier in Menorca
De op één na grootste haven ter wereld, hier in Menorca

Nu gelukkig beroofd van de koningin en haar armada, is Maó – zoals het in de lokale Menorquin-taal wordt genoemd – een duidelijk slaperige bestemming van slechts 30.000 mensen, waar het opwindingsniveau zelden verder gaat dan een avondwandeling in de oude stad, genietend van een glas van vermout met tapas aan de waterkant, of winkelen voor de iconische abarcas-sandalen van het eiland in een willekeurig aantal speciaalzaken. Welnu, er is natuurlijk dat ene andere opmerkelijke overblijfsel van de Britse overheersing om te ontdekken … de lokale gin, die het best wordt gedronken met limonade om de populaire pomada drank.

Beste van de gebaande paden

Een boottocht door de haven van de hoofdstad is ongeveer net zo goedkoop als maar kan, maar hey, het is ook leuk en geeft je een idee van de schaal van deze 5 km lange natuurlijke haven. Verschillende bootmaatschappijen plannen rondleidingen met hardloopcommentaar, wijzend op bezienswaardigheden zoals de Illa de Rei, het eiland waarop het oude Britse militaire hospitaal is gebouwd (sommige boten stoppen hier in feite … bekijk de gele catamarans), de Illa de la Quarantena , waar vroeger verdachte boten in quarantaine werden geplaatst, evenals het kleine huis aan het water waar Richard Branson naar verluidt ooit verbleef.

Een staaltje van de diverse architectuur van de stad
Een staaltje van de diverse architectuur van de stad

Terug op het droge en het Menorca Museum is de beste plek om een ​​idee te krijgen van de unieke geschiedenis van het eiland met tentoonstellingen van zijn mysterieuze, bronstijd, Talayotische mensen, samen met overblijfselen van Romeinse, Byzantijnse en islamitische veroveraars. Er zijn ook enkele prachtige land- en zeegezichten te zien van lokale kunstenaars uit de 18e tot 20e eeuw. Het museum is gevestigd in een romantisch oud Franciscaans klooster en is gratis te bezoeken. Het is gesloten op maandag.

Als je een sukkel bent voor een grote tempel of twee, dan zijn zowel de Santa Maria-kerk, met zijn indrukwekkende orgel en merkwaardige stencil-achtige kunstwerken, als de Carmen-kerk (die met het standbeeld van de opfokkende paarden buiten), zeker de moeite waard een slagershaak. Het klooster van laatstgenoemde is nu omgebouwd tot een markt waar je ambachtelijke voedselproducten kunt kopen, zoals de beroemde Mahon-kaas of ensaimada gebak, kleding en souvenirs en het fungeert ook als culturele ruimte, vaak met ’s avonds gratis concerten.

Hipster-gids

Hoewel Mahon veel te klein is om een ​​bloeiende alternatieve cultuurscene te ondersteunen, zullen reizigers met hipsterpretenties ongetwijfeld genieten van enkele van de grootschalige straatkunst die je kunt vinden bij het busstation en rond de parkeerplaats naast de Es Freginal-tuinen, een voorbeeld hiervan is hieronder afgebeeld.

Sommige superieure straatkunst
Superieure straatkunst

Een museum dat fris aanvoelt, is het Centre D’art I D’historia Hernandez Sanz. Het is zijn thuis, het herenhuis Can Oliver is op zich al een wonder, met zijn smeedijzeren trap met reling, muurschilderingen en fresco’s, terwijl de kunstwerken moderner en minder bezadigd zijn dan in het meer traditionele Menorca Museum… een sjabloon van een ontuchtige gorilla met een ezel is daar een goed bewijs van.

De laatste van de ambachtslieden
De laatste van de ambachtslieden

Geen gewetensvolle toerist verlaat Menorca zonder een paar abarcas-sandalen, het iconische schoeisel van het eiland gedragen door zowel plebs als beroemdheden. Je kunt ze in winkels door de hele stad kopen, maar voor een handgemaakt paar volgens de tradities van het eiland bezoek je Toni (hierboven afgebeeld) in S’Abarca den Toni in Moll de Llevant 21. Voor meer moderne mode is Nivolats een geweldige boetiek.

Ervaring & Evenementen

Nog iets leuks om te doen in Mahon is langs de vismarkt gaan in het weekend, aangezien er elke zaterdag vanaf 12.00 uur livemuziek is, zodat je kunt knabbelen aan een aantal van die klassieke Balearische visspecialiteiten (er zijn tal van tapaskraampjes en marktverkopers) met wat deuntjes. Anders is het hoe dan ook een leuke plek om langs te komen en te winkelen voor John Dory.

Vis gezicht
Vis gezicht

Festivals wijs en zet het eerste weekend van september alvast in je agenda. Dit is wanneer het Nuestra Señora de Gràcia (Onze Lieve Vrouw van Genade) fiesta naar de stad komt. De prachtige gitzwarte Menorquin-paarden steigeren in processie op hun achterpoten, reuzen paraderen door de stad, klokken luiden, bands spelen en er ontstaat veel vrolijkheid. Hier meer over wat u kunt verwachten.

Eindelijk, als je op de een of andere manier nog geen van de lokale gin hebt gedronken, raad ik je ten zeerste aan om naar de Xoriguer-distilleerderij te gaan waar je hun klassieke melange kunt bekijken, samen met andere merken en hun eigen hierbas (een grasachtige likeur die populair is in de Balearen… het is geweldig!).

Pillow talk

De kans is groot dat je je villa al ergens anders op Menorca hebt geboekt en gewoon op een dagtocht komt, maar als je een toegewijde stedentripspecialist bent (in dat geval juichen we je toe!) dan vind je een aantal geweldige opgravingen in Maó . Weinigen zijn liefhebber dan de Artiem Capri met zijn dakterras en zwembad samen met zijn “Le Petit Spa”, terwijl Hotel Port Mahon een benijdenswaardige plek heeft met uitzicht op de haven. U kunt achterover leunen op een van hun witte ligstoelen aan het zwembad op een perfect onderhouden gazon terwijl u de schepen ziet voorbijvaren. Eindelijk is Hotel Ses Bruixes een zeer stijlvolle en romantische boetiekoptie in het centrum van de stad.

Eten

Ses Forquilles, aanbevolen in de Michelingids, is een innovatief tapasrestaurant dat ingrediënten van topkwaliteit combineert met een mooie presentatie om een ​​geweldige eetervaring te bieden. Een tapa (klein bord) kost meestal tussen de € 6-12, dus het is nog steeds zeer betaalbaar volgens de meeste normen. Voor verse zeevruchten in een door een familie gerund restaurant kunt u het hoog aangeschreven S’Espigo proberen. Ze serveren ook het legendarische Menorquin-gerecht caldereta de langosto (kreeftenstoofpot!). Waarschijnlijk de meest gewilde stoelen in Mahon zijn echter die aan de tafel van Passio Mediterrania, waar creatieve gerechten zoals carpaccio van octopus met guacamole en wasabi het restaurant veel bijval hebben vergaard.

Binnenvallen

Nippend aan een pomada terwijl de avondzon je gezicht kust op het terras van El Mirador is een tijdloos Mahón-plezier. Het enigszins verduisterde uitzicht vanaf “The Look Out” is niet spectaculair, maar dankzij de gezellige drukte is het toch een leuke locatie. Binnen kun je je openingszetten oefenen met het huisschaakspel (altijd een teken van een goede bar IMHO!). Een andere geweldige ontmoetingsplaats is Can Vermut aan de haven, waarvan het terras en de aantrekkelijke rood-witte voorkant moeilijk te passeren zijn zonder te stoppen voor een sluwe vermout-sniper. Serieuze feestbeesten zullen het lokale nachtleven echter waarschijnlijk vrij tam vinden… je kunt het beste een taxi nemen naar de Cova d’en Xoroi of helemaal naar Ciutadella en Space Menorca gaan.

Pion aan koning drie.
Pion aan koning drie.

Erheen en in de buurt

De luchthaven Mahon van Menorca ligt op 4,5 km van de stad zelf (een korte busrit of taxirit verwijderd) en is zeer goed verbonden met de rest van Europa. Alleen al vanuit Londen kun je vliegen met Monarch, Easyjet, Thomas Cook, British Airways en Iberia, met een vliegtijd van iets meer dan 2 uur, en je kunt ook rechtstreekse vluchten krijgen vanuit Manchester en Birmingham. Ondertussen verbinden Spaanse budgetluchtvaartmaatschappijen Vueling je met Cardiff en Edinburgh en alle Spaanse bestemmingen op het vasteland zoals Madrid, Barcelona, ​​Sevilla en Valencia.

Nog meer…

Er is een gebrek aan nuttige informatie in het Engels online over Mahon… en dat is waarschijnlijk hoe je hier in de eerste plaats bent beland! Lonely Planet weet in ieder geval een paar attracties op te sommen. Het toeristenbureau van Menorca heeft ook een heel klein gedeelte over de hoofdstad, hoewel ik de site meer zou aanbevelen voor de rest van het eiland.

Boeken

Colm Toibins liefdesaffaire met Spanje is opnieuw te zien in zijn roman uit 2010 De lege familieeen verzameling korte films met het verhaal van een Spaanse vrouw die terugkeert naar haar vaderland om een ​​ouderlijk huis op Menorca op te eisen.

Op het scherm

Menorca heeft niet het soort aandacht gekregen dat zijn zus Mallorca heeft als het gaat om celluloid. De enige uitzondering is misschien de Catalaanse taalfilm El Vent de l’Illa (1987), dat zich afspeelt in de 18e eeuw onder Brits koloniaal bestuur – het vertegenwoordigde Spanje op het filmfestival van Berlijn in 1988, hoewel het er voor mij behoorlijk afschuwelijk uitziet. Kijk anders goed tijdens afleveringen van Brits tv-drama Hoornblazer en misschien ziet u een vreemd stukje van de kust van Menorca.

Voor het verkennen van buiten de hoofdstad NIET te missen ons artikel over de beste dingen om te doen op Menorcawant je vindt er een aantal geweldige tips over alles, van prehistorische vindplaatsen tot de beste hapjes van de Balearen…