Vliegtickets naar Moskou


Dacht je dat Moskou vol zat met spionnen, criminelen en femmes fatales? Misschien een paar… maar het heeft ook een overvloed aan kunst, festivals, nachtleven – en een dode dictator om te bezoeken. Laura Gozzi schetst het volledige plaatje.

Als je nog nooit naar Rusland bent gereisd, heb je waarschijnlijk moeite om je voor te stellen hoe Moskou is, en als je meer dan één persoon kent die er is geweest, is de kans groot dat je er extreem tegenstrijdige meningen over hebt gehoord. Tijdens de Koude Oorlog was Moskou de hoofdstad van de ‘andere’ wereld, de thuisbasis van verheven idealen en harde realiteiten; tegenwoordig praten veel jonge Moskovieten liever over de ambachtelijke bierrevolutie van de stad dan over de bolsjewistische.

Maar de vreemde charme van Moskou blijft. Vaker wel dan niet, lijkt de stad geen zin te hebben: blonde meisjes in wit bont en glimmende leren laarzen slenteren door de kraampjes op buurtmarkten en kopen kwark en honing van oude, tandeloze Armeense mannen met een donkere huidskleur; de blitse ramen van westerse kledingwinkels weerspiegelen de enorme, grijze, angstaanjagende façades van oude Sovjet-overheidsgebouwen. En in het midden van dit alles ben jij, de bezoeker – de nieuwste toevoeging aan een stad die nooit is gestopt met groeien en veranderen, met meer geschiedenis dan je je kunt voorstellen.

Stalin drong erop aan dat de metrostations
Stalin stond erop dat de metrostations “paleizen voor het volk” zijn.

Misschien is dat de reden waarom er nooit een beter moment is geweest om Moskou te bezoeken: de eclectische mix van oud, nieuw en tijdloos maakt het een werkelijk unieke bestemming die noch Europa noch Azië is, maar op de vooravond van beide – met behoud van een sfeer van chaotische uitgestrektheid, uitzinnig leven en bruisende opwinding. Moskou zal je waarschijnlijk verrassen, choqueren en verleiden. Maak je klaar voor een wild weekend.

Beste van de gebaande paden

Wandelen door Moskou is niet anders dan van de ene eeuw naar de andere overslaan; de muren, straten en huizen van de stad zijn doordrenkt met geschiedenis, wat zich vertaalt in een enorme verscheidenheid aan attracties die alle aspecten van het ingewikkelde verleden van Rusland weerspiegelen.

Met zijn vuurrode Historisch Museum, het majestueuze Kremlin, de kleurrijke koepels van de Sint-Basiliuskathedraal en de schittering van het gigantische 19e-eeuwse winkelcentrum, is het Rode Plein een lust voor het oog.

Het Kremlin-complex herbergt een groot aantal kerken, musea en overheidsgebouwen, maar het bezoek kan duur en tijdrovend zijn vanwege de oneindige wachtrijen bij het loket.

Een niet te missen (en gratis) gezicht is dat van het gebalsemde lichaam van Vladimir Lenin in het Lenin Mausoleum dat buiten de muren van het Kremlin staat; de sfeer in de enorme marmeren kamer waar de Sovjetleider al 90 jaar rust is ronduit surrealistisch. Absolute stilte en respectvolle kleding is vereist.

Moskou stadsgids en reistips
Een marmeren Karl Marx kijkt uit over het Bolshoi Theater

De twee Tretyakov-galerijen worden te allen tijde overspoeld door toeristen en kunststudenten, maar ze bieden een uitgebreide introductie tot Russische kunst van de 12e eeuw tot vandaag. De “oude Tretyakov” is een heiligdom voor schone kunsten uit de keizerlijke periode; de “nieuwe Tretyakov” herbergt een enorme collectie socialistisch-realistische kunst. Het wordt omringd door het kleine Park Muzeon, in de volksmond bekend als het “park van gevallen standbeelden”, de thuisbasis van vele vervallen standbeelden van een Sovjetstaatsman en roestige totalitaire sculpturen.

Als je een van degenen bent die voor het eerst verliefd werden op Rusland door zijn wonderbaarlijk sombere literatuur, zul je het aantal voormalige schrijversappartementen waarderen die zijn omgebouwd tot musea: de oude huizen van Poesjkin, Dostojevski, Tolstoj en Boelgakov, tot noem er maar een paar, zijn prachtig bewaard gebleven, vaak gratis, en bieden meestal Engelstalige rondleidingen aan.

Vergeet niet de enorme en prachtige parken te bezoeken die meer bieden dan alleen picknickplaatsen – Gorky Park, Kolomenskoe en Sokolniki veranderen in enorme ijsbanen in de winter en populaire festivalplekken in de zomer.

Hipster-gids

De blikken die je kreeg toen je aankondigde dat je Moskou ging bezoeken, hebben je al verteld dat je cool bent (of gek: zelfs vandaag nemen maar weinig mensen de moeite om over de visum-, taal- en Koude Oorlog-misvattingsbarrières te springen en te reizen naar Rusland), maar de verhalen die je meeneemt van je reis zullen de dingen zijn waar hipsterdromen van gemaakt zijn.

Betreed de marmeren poorten van het VDNKH-park (acroniem voor All Russian Exhibition Centre) en het voelt alsof je een ander universum binnenstapt. Het enorme terrein staat vol met Lenin-beelden en uitbundig versierde – en nu afbrokkelende – paviljoens; opgericht in de jaren 1930, vertegenwoordigen ze elk een van de voormalige Sovjetrepublieken. Als geheel werd het park ontworpen om het allerbeste van de Sovjetproductie en landbouw te laten zien; het werd verlaten in de jaren negentig, en vandaag is het een raadselachtige en betoverende verzameling vervallen architectuur, plus een Tupolev en een griezelig leeg lunapark. Een bezoek waard, want zoiets als de VDNKH zul je waarschijnlijk nooit meer zien.

Attracties en dingen om te doen in Moskou
Een VDNKH-paviljoen en een alomtegenwoordige Lenin

Het kleinste juweeltje van Moskou is ongetwijfeld het Museum van de Metro; verborgen in de gewelven boven het metrostation Sportivnaya, is het zowel stoffig als charmant, en vertelt het het fascinerende verhaal van hoe de uitgestrekte en architectonisch verbluffende metro van Moskovië werd gebouwd. Het is ook gratis.

Het Museum van Sovjet-arcademachines is een even eigenzinnige locatie – en het doet wat het zegt op het blik bijzonder goed: voor 350 roebel kun je vijftien (van de veertig) machines in de archaïsche arcade gebruiken.

Ervaring & Evenementen

Als uw reisdata flexibel zijn, doe dan uw best om op de 9 . in Moskou te zijne van mei, of Victory Day: 70 jaar nadat het Rode Leger nazi-Duitsland versloeg (ten koste van 14 miljoen Russische levens), gaat het land nog steeds voluit met landelijke militaire parades en uitgelaten, oprecht enthousiasme (wat, zoals sommigen zouden doen) laten we zeggen, Russen manifesteren zich meestal niet). Verwacht dat de belangrijkste verkeersaders van de stad gevuld zullen zijn met juichende menigten, WW2-tanks, tranende veteranen en kinderen die met rode anjers zwaaien. Ga ’s avonds naar de Mussenheuvels, aan de voet van het opvallende, stalinistische gebouw van de Staatsuniversiteit van Moskou, en bekijk het vuurwerk boven de stad met duizenden Moskovieten.

Circus, nachtleven, bars en hipsters in Moskou
Een acteur bij het Moskouse Kattencircus en zijn menselijke hulpje.

Breng een middag door in het circus: maar zorg er eerst voor dat je de juiste kiest. Sommigen gaan al tientallen jaren en zijn trots op hun authenticiteit… je kunt beren op fietsen, clowns en acrobaten verwachten. Anderen, zoals het absoluut waanzinnige Cat Theatre, hebben slechts één soort acteur. Beide soorten zijn memorabel vanwege hun typisch Russische waanzin.

Pillow talk

Voor budgetreizigers zijn er genoeg hostels, zoals Napoleon en Godzillas. Ze kunnen een beetje korrelig zijn, hoewel ze meestal prachtig gelegen en meestal schoon en gastvrij zijn.

Als u het zich kunt veroorloven, komt Hotel Metropol waarschijnlijk het dichtst in de buurt van het gevoel van een tsaar. Het ligt naast het Bolshoi Theater en is een groots gebouw in Liberty-stijl dat u moet zien om het te geloven.

Een ander historisch luxehotel is het Ritz-Carlton – al even schitterend.

Gastgezinnen slaan ook aan en de meeste gastheren spreken goed Engels en doen er alles aan om u een goed verblijf te bezorgen. De prijzen zijn vergelijkbaar met die van middenklasse hotels (Izmailovo Delta, of Katerina City) omdat de huur in Moskou astronomisch is.

Eten

Vermijd de benedengemiddelde Italiaanse, Japanse en Franse restaurantketens en ga rechtstreeks naar de overheerlijke Russische, Centraal-Aziatische en Kaukasische specialiteiten. Mari Vanna heeft uitstekend, vers en traditioneel Russisch eten.

Als alternatief biedt de alomtegenwoordige keten Elki Palki een uitgebreide keuze en een grote waarde. GUM’s Stolovaya n. 7, gelegen op de top van het winkelcentrum op het Rode Plein, is opgeknapt maar bewaard gebleven als de populaire Sovjet proletarische kantine die het vroeger was. Vrolijke Kazachse chef-koks overhandigen Centraal-Aziatische sjasliek – spiesjes – op papieren borden, bedekt met uien en kruiden, bij hun kraampjes op de enorme souvenirmarkt Izmailovo.

Restaurants en uit eten gaan in Moskou
GUM’s Stolovaya N7 – doet zijn best om het echt te houden.

En verlaat Moskou niet zonder de uitzonderlijke Georgische keuken te hebben geprobeerd: kaasbrood (khachapuri) gaat met smakelijke dipsauzen en sauzen, en spoel vervolgens de gigantische vleesknoedels, khinkali, af met wat zoete Georgische wijn. (Probeer Khachapuri, Vai Me! en Batoni.)

Een verdienste gaat naar een van ’s werelds weinige Noord-Koreaanse restaurants; deze, gelegen in het zuiden van Moskou, biedt Pyongyang-specialiteiten in een onbedoeld retro-setting. Het is verstopt achter een benzinestation, maar het is de moeite waard om er even naar te zoeken – je moet het echt zien om het te geloven.

Binnenvallen

Het nachtleven van Moskovië varieert van bescheiden, goedkope bars tot blitse nachtclubs vol met oligarchen. Die laatste zijn bijna onbereikbaar dankzij de beruchte ‘face control’ (deurbeleid), maar spreek Engels tegen de uitsmijter en hij laat je misschien binnen.

Probeer Rolling Stone of Gipsy voor een glimp van de vergulde jeugd van Moskou, of Solyanka voor een hipster, kunstzinnige sfeer. Anders zijn Gogol’, Kamchatka en Proekt OGI de go-to-plaatsen voor betaalbare, altijd leuke avonden met livemuziek. Ze zitten vol met locals die bijna gegarandeerd je beste vrienden worden na een paar grote wodka’s (of, in het geval van Proekt OGI, meerdere theepotten van vijf liter); neem het ons niet kwalijk als je om 7 uur ’s ochtends nog steeds danst in de zweterige en legendarische technoclub Propaganda.

Er geraken

EasyJet biedt nu goedkope vluchten van Londen naar Moskou aan, waardoor een weekendje weg mogelijk is voor inwoners van het VK. En, indien van tevoren geboekt, biedt British Airways ook redelijk geprijsde retourvluchten vanaf Heathrow en andere delen van het VK. Aeroflot en United Airlines vliegen rechtstreeks naar Moskou vanuit de VS, maar de prijzen kunnen hoog zijn.

Zorg ervoor dat u bij het plannen van uw reis naar het stadscentrum nagaat op welke van de drie luchthavens van Moskou u vliegt, en als u een ritje wilt maken, neem dan contact op met Book Taxi Moskou, die u bij aankomst opwacht.

Met de trein naar Moskou reizen door heel Europa is mogelijk maar duur; slaaptreinen rijden regelmatig vanuit de meeste grote steden in Duitsland, waarbij de reis Berlijn-Moskou ongeveer een dag duurt.

Vergeet niet dat je een visum nodig hebt om te bezoeken. Als je bereid bent extra te betalen om een ​​bureau te krijgen om dit uit te zoeken, tenzij je zin hebt om om 8 uur ’s ochtends in de rij te staan ​​bij de Russische ambassade voor een afspraak met hun opzettelijk onbehulpzame personeel.

Als u eenmaal in de stad bent, kunt u zich gemakkelijk en goedkoop verplaatsen dankzij waarschijnlijk het beste metrosysteem ter wereld… elk station is een kunstwerk.

Nog meer…

Time Out Moskou en Afisha zijn uitgebreide gratis publicaties met vermeldingen, evenementen en adressen die overal in de stad te vinden zijn, maar ze zijn alleen in het Russisch. The Moscow Times – zoek ernaar op de luchthaven, in expatcafés en in hotellobby’s – is een gratis Engelstalige dagelijkse krant met volledige evenementenlijsten; hun website wordt ook voortdurend bijgewerkt.

Boeken

Tolstoj’s Oorlog en vrede stelt het aristocratische Moskou van het Russische rijk voor. Boelgakov’s Meester en Margarita schetst een buitenaards beeld van de hoofdstad tijdens de Stalin-jaren, terwijl hij het regime hekelt. Tegenwoordig zijn de detectiveverhalen van Boris Akoenin enorm populair, zowel in Rusland als in het buitenland, en spelen ze zich vaker wel dan niet af in een lang vervlogen, mysterieus Moskou (probeer Ze houdt van de dood en de staatsadviseur). de thrillers Gorky Park en Sneeuwklokjes staan ​​vol met westerse clichés over Rusland, maar erg leuk … het is het beste om ze te lezen als je eenmaal terug bent, anders ga je misschien niet. Raadpleeg Rough Guides voor praktische non-fictie reisinformatie, inclusief het broodnodige advies over hoe om te gaan met de bureaucratie van het verkrijgen van een visum.

Op het scherm

Moskou gelooft niet in tranen won in 1980 een Oscar en is een stuk leuker dan de titel doet vermoeden. Het gerucht gaat dat de Amerikaanse president Ronald Reagan er meerdere keren naar heeft gekeken in een poging de ‘Russische ziel’ te begrijpen. De kranen vliegen (1957) vertelt het hartverscheurende verhaal van een door oorlog verscheurd Moskoviet stel. De misdaadfilm uit 1997 snotaap speelt zich gedeeltelijk af in Moskou en is een ruwe weergave van het leven in Rusland na de val van de USSR. Voor iets moderners, de “bovennatuurlijke thriller met stedelijke fantasie” Nachtwacht uit 2004 is een verbluffend en boeiend stukje cinema, vergelijkbaar in stijl en schittering met de matrix.

Soundtrack naar de stad

Bravo – Etot Gorod (Deze stad)
Moslim Magomaev – Luchshi Gorod Zemli (de beste stad ter wereld)
The Beatles – Terug in de USSR
Kombinatsya – Russische meisjes
Michael Jackson – Vreemdeling in Moskou

Video-inspiratie