Vliegtickets naar Triëst


Triëst, een stad van kastelen en kliffen (en koffie!), Gesmeed door een mix van Romeinse, Venetiaanse en Midden-Europese machten, is de kosmopolitische buitenpost van Italië in het oosten. Gaia Zol is onze insidergids.

De charme van Triëst zit in de talloze gedaanten van de stad. Het staat als de laatste Italiaanse wal in het uiterste oosten van het land, dichter bij Ljubljana dan bij Rome. De stad bewaakt de Adriatische kust vanaf de kalkstenen kliffen van het Karst-plateau, waar de geologische kenmerken net zo gevarieerd zijn als de mensen en hun talen.

De Venetiaanse invloed komt van de korte bezetting door de Republiek Venetië in de 14e eeuw. De Duitser komt uit de heerschappij van de Habsburgers, de leiders van het Oostenrijks-Hongaarse rijk, gedurende de 15e eeuw en later in de 18e. De Sloveense invloed komt van de Joegoslavische bezetting na de Tweede Wereldoorlog – de twee bevolkingsgroepen zijn altijd met elkaar verweven geweest, soms vreedzaam, andere minder, zoals de gedwongen “italianisering” van de regio na de Grote Oorlog.

Nadenken over een gelaagde stad...
Nadenken over een gelaagde stad…

De architectuur van Triëst is een levend getuigenis van zijn verleden. De Oostenrijkse neoklassieke en barokke stijlen versmelten met de middeleeuwse elegantie van de oude stad. De St. Justus-kathedraal markeert de invloed van de Italiaanse Renaissance, terwijl de synagoge spreekt over het multiculturalisme van Triëst, zowel historisch als actueel. Buitenlanders vertegenwoordigen 9,5 procent van de bevolking. De meeste komen uit de buurlanden van Italië, met Serviërs als de grootste bevolkingsgroep, maar er is ook de kleine 0,01 procent uit Saoedi-Arabië. Iedereen kan zich tegenwoordig welkom voelen.

Beste van de gebaande paden

Het Miramare-kasteel kijkt uit over de Middellandse Zee vanaf een groot wit rotsachtig voorgebergte, dus je kunt het niet missen. Het 54 hectare grote park omhult de residentie van keizer Maximiliaan I en keizerin Carlota van Mexico, die in 1856 architect Carl Junker opdracht gaven voor de onderneming. Miramare is een mix van stijlen: Chinese salons worden afgewisseld met schilderijen van Cesare Dell’Acqua Na een wandeling door het park met zijn Franse tuinen, Engelse bouwwerken en de exotische plantensoorten, is het tijd om terug te gaan naar de stad dankzij de voetgangerszone lungomare.

Het Miramare-kasteel
Het Miramare-kasteel

Het Plein van de Eenheid van Italië kijkt uit op de Golf van Triëst – de zee is uw constante metgezel. Gebouwd tijdens de heerschappij van het Oostenrijks-Hongaarse rijk, de plein is al eeuwenlang een belangrijk verzamelpunt. Het plein wordt omlijst door openbare gebouwen, zoals de gemeente, en door coffeeshops. In het midden staat de Fontein van de Vier Continenten, die de door geluk gekuste stad voorstelt, samen met een afbeelding van ’s werelds grote landmassa’s (zoals bekend in de 18e eeuw).

Op slechts 15 minuten lopen staat de kathedraal, ingewijd in 1385 met een mozaïek op de vloer. Buiten de Romaanse kerk herinneren Romeinse ruïnes aan het oude verleden van Triëst. Om naar het moderne tijdperk te springen en terug te gaan naar de Middellandse Zee, is het Revoltella Museum de halte voor kunstliefhebbers. Werken van schilders als Giorgio de Chirico en Francesco Hayez vullen de zalen van de drie gebouwen die ooit toebehoorden aan de aristocratie van Triëst.

Hipster-gids

De Foibe van Basovizza geeft ons inzicht in het verleden van zowel Triëst als Italië. Op de hoogten van het Karst-plateau vertegenwoordigt dit zinkgat een grote tragedie voor de stad. Tussen 1943 en 1945 voerde het Joegoslavische leger massa-executies uit op de lokale Italiaanse bevolking, waarbij hun lichamen in de geul werden weggegooid. Terwijl het fascisme afbrokkelde en Tito’s greep op Joegoslavië sterker werd, stierven in Triëst mensen omdat ze tussen twee landen in zaten.

Nadat je een idee hebt gekregen van het donkerste uur van de stad, is het tijd om de stemming te verlichten met een voorproefje van de lekkernijen aan de Adriatische Zee. De Mercato Coperto (binnenmarkt) is zowel een genot voor de lokale bevolking als voor bezoekers. In het magazijn staan ​​rijen verse producten zoals groenten, fruit en bloemen langs de tafels, terwijl de verkopers in schorten de klanten bedienen – en hun prijzen schreeuwen. Buiten ziet de markt eruit als een schip dat klaar is om te varen – misschien onder de Rilke Trail.

Kasteel Duino op het Rilkepad
Kasteel Duino op het Rilkepad

Na de geschiedenis en het eten is de Rilke Trail de perfecte manier om alles te verteren. Het pad leidt wandelaars op een gemakkelijke wandeling door het natuurreservaat van de Falesie met een prachtig uitzicht op de golf en een glimp van het kasteel van Duino aan het einde van de schildwacht. Met een mix van mediterraan maquis en Karst-bergbos, is het pad een voorproefje van de flora en diversiteit van Triëst.

Ervaring & Evenementen

Triëst is de stad van de koffie en bezoekers hebben geen gids nodig om te genieten van cafeïnehoudende geneugten. Eerste slok: Illy Caffè, opgericht in 1933. De Coffee University organiseert een rondleiding door de fabriek (die niet toegankelijk is voor publiek), met degustaties en een cursus koffie. De deelnameprijs is € 390, dus niet voor alle budgetten.

De beste ervaring van allemaal...
De beste ervaring van allemaal…

Aan de andere kant is de Caffè degli Specchi (spiegels) een goedkoper alternatief, midden in het hart van de binnenstad sinds 1839. De gevel herinnert aan de Oostenrijkse architectuur, terwijl spiegels de muren van de binnenkant bekleden. Even historisch is het Caffé San Marco, dat al sinds 1914 brouwt. Het café werd verwoest tijdens de Eerste Wereldoorlog en bijna een eeuw later, in 2013, redde een publiekscampagne het van sluiting.

Nog een slokje espresso en het is tijd voor een zeilexcursie van een halve dag. Vanuit de haven van Triëst voeren privéboten bezoekers rond de golf. De typische route omvat Duino Castle, The Cliff of the White Lady en Miramare, een luchtig alternatief voor een wandeling langs de Rilke Trail. Degenen die last hebben van zeeziekte, geven misschien de voorkeur aan Discover Friuli’s Foods and Wines of the Carso-ervaring. De tour neemt fijnproevers mee door wijngaarden, naar wijnmakerijen en kaasproducerende boerderijen – de perfecte opmaat voor nog een espresso.

Pillow talk

Het luxueuze Savoia Excelsior Palace kijkt uit op de golf en bezoekers kunnen genieten van het geluid van de golven vanuit de massageruimte, sauna en de bibliotheek. Dankzij hun kussenmenu is iedereen verzekerd van een goede nachtrust. Villa Bottacin ligt dicht bij het Parco di San Giovanni en biedt rust op een steenworp afstand van het drukke plein Eenheid van Italië. Het terras biedt niet alleen een rustige plek om te ontbijten, maar ook een verwarmd zwembad om af te koelen. B&B Alla Casa Sconta biedt een thuis weg van huis, met een goed onderhouden tuin, een huisdiervriendelijke omgeving en een zelfgemaakt ontbijt. De B&B heeft geen spa of sauna, maar heeft deze ook niet nodig: de prijs-kwaliteitverhouding is het belangrijkst.

Eten

Invloeden uit Servië, Hongarije, Italië en buurland Oostenrijk hebben allemaal een onuitwisbare stempel gedrukt op de keuken van de stad. Nogmaals, de stad spreekt vele talen. Enkele veelvoorkomende gerechten die u op uw menu kunt vinden zijn: Branzino gekookt in de oven met een shake van mosselen, garnalen en venusschelpen; gnocchi van pruimen met aardappelen, eieren en kaneel; en cevapcici, gegrilde gehaktballetjes vol kruiden. Als toetje raadt Triëst aan pinza of de strucolo. Restaurants-wise en Osteria Istriano di Giobi e Oxa vermengt de Istrische en Italiaanse keuken met schotels als carpaccio van zwaardvis, lasagne met filets van zeebrasem en tonijnsteak. De aanbiedingen van Bagutta Triestino bresaolagepaneerde gnocchi met goulash en ljubljanska (gefrituurd gevuld vlees uit Slovenië). Alles weggespoeld met fantastische wijnen, natuurlijk.

Binnenvallen

De dag begint met een espresso en gaat verder met een corretto (koffie met een scheutje grappa), terwijl aperitief uur begint voor het diner. De kalme daglicht van Unity of Italy Square maakt ’s avonds plaats voor een feestelijke sfeer, wanneer spritz aperol met gingerino de favoriete drank is. En als je daar genoeg van hebt, eindigt de avond steevast op de club. Aanbevolen locaties zijn onder meer Mastrobirraio, dat een selectie van lokale en internationale ambachtelijke bieren biedt die regelmatig veranderen. Dicht bij het centrum, maar verborgen in een zijstraat, had het een sfeer van authenticiteit behouden. Ondertussen biedt Helpiscoming livemuziek, cocktails, internationale house-dj’s en de allerbelangrijkste knipperende lichtjes: deze nachtclub is Triëst’s go-to-place voor partybeats.

Feest in Triëst
Feest in Triëst

Er geraken

Met het vliegtuig zijn de dichtstbijzijnde luchthavens Venetië Marco Polo en Rochi dei Legionari. Elke grote luchtvaartmaatschappij landt in Venetië, net als verschillende goedkope luchtvaartmaatschappijen zoals JetBlue. Triëst is echter goed bereikbaar met de trein. Neem de halte Eurostar en Trenitalia bij Trieste Centrale, het belangrijkste knooppunt. Het is twee uur rijden van Venetië Santa Lucia.

Nog meer…

Handige websites zijn: De FVG Tourism Board voor officiële informatie over de stad en de regio Friuli Venezia Giulia. Il Piccolo voor lokaal nieuws en evenementen. Het Welcome Office voor een overzicht van stad en regio.

Boeken

Helaas hebben maar weinig gidsen te maken met Triëst of Friuli Venezia Giulia. Om de stad te begrijpen, begin met De ruwe gids Snapshot Italië: Friuli-Venezia Giulia. Een andere handige gids is: Eyewitness Travel Familiegids Italië: Venetië & Noordoost-Italië. Meer lezen dat de sfeer van Triëst uitbeeldt, is onder meer: Triëst en de betekenis van nergens door Jan Morris over de geschiedenis van de stad en haar tinten, terwijl degenen die geïnteresseerd zijn in Joyce’s tijd in Triëst dit verslag van zijn Triëst Routes. Een laatste aanbevolen lectuur is: Een geest in Triëst door Joseph Cary, een boek over de reizen van de auteur.

Op het scherm

Films die zich afspelen in Triëst zijn onder andere: Slaapwagen naar Triëst en Volg je hart van de Italiaanse regisseur Cristina Comencini.

Soundtrack naar de stad

Triëst – Sergio Endrigo
Passava Un Triestin – Sardoni Barcolani Vivi
Ciribiribin paghe ‘na bira – Lorenzo Pilat
Stelutis Alpinis uitgevoerd – Koor SAT
Mediterraneo – Nomadic