Vliegtickets naar Wrocaw


Duitse architectuur en Poolse cultuur komen samen in deze prachtige stad van kabouters, nachtleven en non-stop festivals. Duncan Rhodes doet verslag uit een van zijn favoriete kleine steden.

Een soort bastaardzoon in Polen, Wroclaw (uitgesproken als Vrots-warv) werd geboren uit Slavische ouders, maar groeide op in Duitsland als de stad Breslau – voordat hij in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog als een puinhoop werd teruggegeven aan Polen. Een roemloos einde van een tijdperk, de stad is sindsdien druk bezig met de wederopbouw van zichzelf, en terwijl het glorieuze marktplein in gotische, barokke en renaissance (bekijk hier onze foto’s!) De toevoeging van een nieuwe jachthaven aan de rivier de Oder in recentere tijden heeft ongetwijfeld de charme van de stad doen opluisteren.

Een machtige fijne rechthoek
Een machtige fijne rechthoek

Het smeden van een nieuwe identiteit van deze eens Duitse stad, begiftigd met culturele schatten uit Lwow (nu Lviv, Oekraïne), was nog moeilijker, maar met zijn uitstekende universiteiten die massa’s buitenlandse studenten aantrekken, zijn geografische ligging in het hart van Europa en een gastheer van internationale festivals op de jaarkalender lijkt de zelfstyling van de stad als ‘The Meeting Place’ een slimme zet. Immers, met zijn tientallen waterwegen, eilanden en bruggen, middeleeuwse kerken, een van de mooiste pleinen van het continent en een ruig nachtleven, wie zou hier niet willen samenkomen voor een paar biertjes? piwo?

Beste van de gebaande paden

Het duurt niet lang om de bezienswaardigheden van Wroclaw af te ronden, maar als het weer goed is, zullen de zwakken onvermijdelijk de middag opofferen aan de biergoden op de altaren/terrassen van de Rynek (Marktplein). Zelfs dan zou je nog steeds het gotische stadhuis, dat zich op het plein zelf bevindt, moeten kunnen bewonderen.

Sneeuw goed... het zal niet wijken
Sneeuw goed … het zal niet wijken

Een wals door het interieur onthult een aantal prachtige voorkamers en tijdelijke kunsttentoonstellingen, terwijl aan de buitenkant een notitie wordt gemaakt van de astronomische klok (alles wat Praag kan doen…) en de motieven van de stedelingen. Als het je lukt om afstand te doen van je Piast, dan brengt een korte wandeling naar het oosten je naar de meest bezochte attractie van de stad, het Raclawice Panorama. Het Panorama is gehuisvest in een lelijke modernistische cilinder en is een enorm cirkelvormig schilderij ter herdenking van de noodlottige gelegenheid toen enkele Polski-boeren in opstand kwamen en de kansen trotseerden om een ​​​​Ruski-achterdeel te verslaan (helaas een geval van winnen van de strijd, verliezen van de oorlog). Audiotour duurt 30 minuten. Vlakbij vindt u het Nationaal Museum (u kunt gratis naar binnen met uw Panorama-ticket) met een volledig spectrum van Poolse kunst, terwijl een korte wandeling naar het noorden u over de rivier de Oder naar Ostrow Tumski (kathedraaleiland) brengt, waar u de tweeling kunt beklimmen torens van St. John’s voor een schitterend uitzicht over de stad. Een tweede dag sightseeing kunt u het beste besteden aan het verlaten van de oude stad en deze keer verder naar het oosten, waar de Max Berg’s Centennial Hall, de Wroclaw Zoo (nu met het spetterende nieuwe Oceanarium) en het Szczytnicki Park, met zijn Japanse tuin, allemaal op ontdekking wachten.

Hipster-gids

Wroclaw is niet groot genoeg om een ​​aparte Boheemse wijk te hebben, hoewel het gebied rond de Wlodkowica-straat, met zijn kunstzinnige bars en cafés, een geweldige plek is om rond te hangen en poëtisch te worden. Hiertoe overtreft niemand Mleczarnia met zijn flikkerende kaarslicht, oude Joodse portretten en heerlijke toastjes met gerookte zalm. De Witte Ooievaarssynagoge beslaat het kleine plein erachter.

Gezellig worden bij kaarslicht
Gezellig bij kaarslicht in Mleczarnia

Anders is de universiteitswijk van de oude stad een leuke plek om de tijd te doden met de academici van de stad, of je kunt het hele varken gaan en een trektocht maken over de Grunwaldzki-brug naar de enorme campus van de Wroclaw Technical University en doelloos ronddwalen, in weemoedige herinnering aan je eigen studententijd… voordat we naar de studentenclub Tawerna aan de rivier gaan voor een pint verwaterde Lech en wat tafelvoetbal. Een geeky alternatief zou een reis naar het Post- en Telecommunicatiemuseum zijn, met zijn verbijsterend complexe maar toch low-tech machines en een goede geschiedenis in het Engels van de Poolse postdienst. Tot slot zou geen enkele stadsgids voor Wroclaw compleet zijn zonder de mascotte van de Orange Alternative-beweging, de kabouter, te noemen. De kleine beestjes poseren en pruilen op de stoepen van de stad in de vorm van kleine beeldjes, en je kunt hun volledige verhaal hier lezen.

Ervaring & Evenementen

Wroclaw wacht ongetwijfeld op een slimme touroperator om een ​​met wodka gevoede, speedboot-speurtocht langs de rivier de Oder te beginnen, waarbij het doel is om te voorkomen dat de nazi’s ontsnappen uit het beleg van Breslau – maar tot die tijd zal het ervaren van de stad een rustige aangelegenheid blijven van zinkende biertjes op het plein en aangename wandelingen langs het water.

Geestig bijschrift
Het schilderij hangt aan de muur

Als je je echter moedig voelt, kun je op de deur van de Free Dom-kraakpand op Jagiellonczyka 10d kloppen (samen met het CRK-centrum) en wat tijd doorbrengen met de tegencultuurkinderen, mogelijk een revolutie bedenkend, hoewel het waarschijnlijker is dat je high wordt en naar een illegale rave.

Ondertussen houdt Wroclaw ervan om een ​​groot evenement te organiseren, en er zijn tal van prachtige, en nogal wat rare, festivals om je bezoek mee te timen. De Nowe Horizonty (New Horizons) in de zomer is misschien wel het beste filmfestival van Polen en een leuke tijd om je te mengen met lokale cultuurliefhebbers, terwijl het Bedankt Jimi-festival in mei een jaarlijkse wereldrecordpoging is voor de meeste gitaristen die een deuntje spelen (Hey Joe) in concert. Neem je eigen six-string mee. Ga voor meer festivals naar Local Life Wroclaw.

Pillow talk

Het hostel van Mleczarnia is niet alleen prachtig gedecoreerd, maar heeft het duidelijke voordeel dat het zich direct boven de bar van Mleczarnia bevindt (zie Hipster’s Guide hierboven!). In de middenklasse categorie is Hotel Tumski redelijk geprijsd en ligt het mooi op een van de eilandjes van de stad, over de rivier. Charismatische en centrale viersterrenkeuzes zijn onder meer Art Hotel, vlak bij het marktplein, en Dwor Polski, waar koning Sigismund III naar verluidt een beetje voorhuwelijkse rompy-pumpy met Anne van Habsburg heeft gehad. Ondanks verbeterde opties heeft de stad over het algemeen nog steeds een klein tekort aan hotelkamers, en appartementen zijn zeker een haalbare optie.

Eten

Polen staat niet bekend om zijn gastronomische hoogstandjes en hoewel Warschau misschien in staat is om opvattingen uit te dagen, is de eetcultuur van Wroclaw eerder fatsoenlijk dan decadent. Natuurlijk is Pools het beste, of je nu de authentieke ‘milkbar’-ervaring wilt (dwz norse babcia’s die slordige soepen en dumplings uitdelen met verwelkende blikken), of luxe dineren op de manier van voormalige Polski-prinsen. Probeer Mis voor het eerste en Vincents voor het laatste. Dankzij een groot aantal zowel Italiaanse als Aziatische expats kunnen bezoekers ook dineren bij onder meer Cantina en Darea. Als je op zoek bent naar de wow-factor, neem dan een taxi ten zuiden van de oude stad naar Wieza Cisnien, een chique eetgelegenheid in een watertoren die ook dienst kan doen als Disney-set.

Binnenvallen

Hoewel er in Wroclaw chique bars zijn, zoals Papa Bar (voorheen Paparazzi), waar de geldverslindende zakenmensen van de stad worden bediend, heersen ongetwijfeld studenten aan het nachtleven, en over het algemeen is feesten met deze vriendelijke alcoholisten veel leuker. Begin bij Wlodkowica 21 (hint: de naam is ook het adres) waar een retro salon mooie Boheemse types aantrekt. Er zijn een hele reeks goede bars in de buurt, en je bent niet ver van Pasaz Niepolda – waar de chaos begint! Deze groezelige binnenplaats/steeg heeft de hoogste concentratie aan bars en clubs in de stad, en een reis naar Bezsennosc in het bijzonder is een overgangsritueel van Wroclaw. Voor mijn zloty er is echter maar één plek om een ​​groot avondje uit te beëindigen in Wroclaw – en dat is Manana, oftewel mijn favoriete bar aller tijden (en geloof me, ik ben er al een paar geweest!). Opgedirkte diva’s, zwervers met dreadlocks en besnorde Lotharios dansen tot het ochtendgloren op alles van Chemical Brothers tot Ella Fitzgerald’s Het betekent niets, als je die schommel niet hebt…, terwijl Botticelli’s Venus goedkeurend grijnst. Zoals alle zichzelf respecterende Poolse bars eindigt het feest pas als mensen stoppen met drinken.

The Three Graces na een paar kersenwodka's
The Three Graces na een paar kersenwodka’s

Er geraken

Ryanair vliegt vanuit Londen (Stansted), Liverpool, Bristol, East Midlands, Edinburgh, Glasgow, Dublin en Shannon als een paar continentale Europese bestemmingen zoals Girona (populair bij Polen die het nabijgelegen Barcelona willen bezoeken!). Wizzair vliegt vanuit Londen (Luton), Sheffield en Cork. Pijnlijk trage treinen brengen je naar Warschau en Krakau, iets betere naar Berlijn en Praag.

Nog meer…

Local Life Wroclaw is waarschijnlijk de beste algemene online reisgids, terwijl de gedrukte In Your Pocket-gidsen uitstekend zijn en goed up-to-date worden gehouden.

Boeken

Historicus Norman Davis schreef een enorm boekdeel genaamd Microkosmos: portret van een Centraal-Europese stad over de eb en vloed van Wroclaw, en als je verliefd bent geworden op de stad, is dit een fontein van kennis die je dorst zal lessen (mogelijk verdrink je). Je hebt de kabouters op de stoepen van de stad gezien, lees nu over de Orange Alternative-beweging die hen heeft voortgebracht … Orange Alternative – De dwergrevolutie bevat commentaar van de excentrieke anarchist The Major, en brengt zijn pogingen om het communistische systeem te ondermijnen in kaart. Iemand stalinistische hymnes zingen voor chimpansees? Eindelijk Overlijden in Breslau door de bekroonde Poolse misdaadschrijver Marek Krajewski schetst een fascinerend beeld van de stad in de greep van de Gestapo voor de Tweede Wereldoorlog.

Op het scherm

Ondanks het enthousiasme van de bewoners voor alles wat met cinema te maken heeft – getuige het Nowe Horizonty Film Festival en nu het Amerikaanse filmfestival – lijkt het erop dat Hollywood-executives nog niet hebben besloten hun sterren te laten filmen. Ik heb een gerucht gehoord over een film over Duitsers die aan het einde van de Tweede Wereldoorlog het Russische leger ontvluchten met het treinstation van Wroclaw… Ik laat het je weten als ik de titel ooit vind!

Soundtrack naar de stad

Sedes – Wszyscy Pokutujemy
Zwloki – Za Moimi Drzwiami
Skalpel – Transit
Skalpel – Konfusion
Hey Joe (gespeeld door 5.003 gitaristen voor het “Thanks Jimi” Festival)

Stadskaart


Bekijk Stedentrips in Wroclaw Polen op een grotere kaart

Verder reizen in Polen? Je hebt toegang tot meer gratis gidsen voor Warschau, Krakau, Poznan (binnenkort beschikbaar!), Lodz en Lublin vanaf onze pagina Stedentrips (…samen met gidsen naar andere geweldige steden over de hele wereld!).