Woman traveling

Vlieg en reis inflatierapport: maart 2024

Goed nieuws voor reizigers: volgens de laatste consumentenprijsindexgegevens van het Bureau of Labor Statistics zijn de kosten van vliegtickets gedaald. In januari 2024 waren de ticketprijzen 6,4% lager dan in dezelfde maand van 2023 en zelfs 3% lager dan in januari 2020, voor de pandemie. Deze prijsdaling komt op een moment waarin de meeste andere consumentenprijzen juist stijgen.

Vincent Laraan

Inhoudsopgave

Goed nieuws voor reizigers: vliegtickets zijn goedkoper dan vorig jaar rond deze tijd.

Vorige maand daalden de vliegtickets met 6,4% ten opzichte van dezelfde maand in 2023, en ze zijn zelfs 3% lager dan in januari 2020, vóór de pandemie. Dat blijkt uit de laatste reeks consumentenprijsindexgegevens die in februari 2024 zijn vrijgegeven door het Bureau of Labor Statistics, en die zijn gebaseerd op de prijzen van januari 2024.

De prijzen voor autoverhuur zijn ook lager: een daling van 14% ten opzichte van januari 2023. De hotelprijzen zijn sinds vorig jaar nauwelijks veranderd, met een nominale stijging van 0,7%.

Dalende reisprijzen zijn een lichtpuntje voor klanten, aangezien de prijs van vrijwel al het andere stijgt. In feite stegen de gemiddelde consumentenprijzen voor alle artikelen tot en met januari met 3,1% op jaarbasis.

Volgens de Travel Price Index van Vliegtickets zijn de totale reiskosten met 1% gedaald ten opzichte van dezelfde maand in 2023 en met 12% gestegen vergeleken met januari 2020. Kortom, verwacht dat dezelfde reis die dit jaar is gemaakt iets minder zal kosten dan deze keer vorig jaar (grotendeels als gevolg van de sterke daling van de vliegtarieven), maar meer dan wanneer u de reis vóór de pandemie had gemaakt.

De Travel Price Index van Vliegtickets combineert gegevens van individuele reiscategorieën die worden bijgehouden door de Consumer Price Index-gegevens van het Bureau of Labor Statistics, zoals vliegtickets, accommodatie, maaltijden en huurauto’s.

De totale prijzen gedurende de afgelopen twaalf maanden tot en met januari 2024 stegen met 3,1%, vóór seizoenscorrectie. Toch ervaart niet elk afzonderlijk regelitem een ​​inflatie in hetzelfde tempo, vooral als het gaat om reisprijzen. Sommige soorten reizen kunnen feitelijk duurder of goedkoper zijn dan in het verleden, afhankelijk van of uw reis een vliegreis betreft of een autorit, of u in een hotel verblijft en of er een huurauto bij betrokken is.

Om u te helpen beter te begrijpen hoe reisprijzen zijn veranderd, heeft Vliegtickets vijf categorieën aangescherpt:

  • Autoverhuur.

  • Eten weg van huis.

  • Hotels.

  • Films, theaters en concerten.

Vliegtickets vergeleek deze kosten vervolgens met dezelfde prijzen van een maand geleden en een jaar geleden. En gegeven hoe aanzienlijk COVID-19 de staat van het reizen heeft veranderd, vergelijken de gegevens ook de prijzen van vandaag met dezelfde kosten als die van vóór de pandemie. Januari 2024 wordt bijvoorbeeld vergeleken met januari 2020 als de laatste overeenkomstige maand vóór de pandemie.

Zo zien de reisprijzen van vandaag eruit:

Hoe vliegtickets zijn veranderd

Als we de prijzen van januari 2024 vergelijken met die van januari 2023, zijn de Amerikaanse vliegtickets met 6,4% gedaald. Zelfs vergeleken met de prijzen van vóór de pandemie zijn de vliegtickets in januari 2024 3% lager dan in januari 2020.

Hoe de prijzen van vliegtickets zijn veranderd

Januari 2024 versus december 2023 (maandelijks).

Een stijging van 1,8%.

Januari 2024 versus januari 2023 (op jaarbasis).

Een daling van 6,4%.

Januari 2024 versus januari 2020 (verandering sinds pre-pandemische lockdowns).

Een daling van 3%.

Hoe de kamerprijzen van hotels zijn veranderd

De prijzen voor accommodatie buitenshuis – inclusief hotels en motels in Amerikaanse steden – stegen maand-op-maand met 5,2%. Ze zijn echter grotendeels vlak (een nominale stijging van 0,7%) over het afgelopen jaar.

In tegenstelling tot vliegtickets die lager zijn dan de prijzen van vóór de pandemie, zijn de prijzen voor hotels en motels aanzienlijk hoger dan vóór de pandemie.

Hoe de prijzen van accommodaties zijn veranderd

Januari 2024 versus december 2023 (maandelijks).

Een stijging van 5,2%.

Januari 2024 versus januari 2023 (op jaarbasis).

Een stijging van 0,7%.

Januari 2024 versus januari 2020 (verandering sinds pre-pandemische lockdowns).

Een stijging van 17,1%.

Hoe de prijzen van huurauto’s zijn veranderd

Hoge huurautoprijzen waren een van de grootste verhalen over reizen in het pandemietijdperk. Hoewel de prijzen zijn afgevlakt, zijn ze nog steeds met een verbazingwekkende 16,5% gestegen ten opzichte van dezelfde maand in 2020. Toch zijn de kosten nu beter dan een jaar geleden. De prijzen voor autoverhuur zijn op jaarbasis met 14,1% gedaald.

Hoe de prijzen van autoverhuur zijn veranderd

Januari 2024 versus december 2023 (maandelijks).

Een daling van 6,8%.

Januari 2024 versus januari 2023 (op jaarbasis).

Een daling van 14,1%.

Januari 2024 versus januari 2020 (verandering sinds pre-pandemische lockdowns).

Een stijging van 16,5%.

Hoe restaurantprijzen zijn veranderd

De voedselprijzen stijgen bijna elke maand consequent, en deze maand was daarop geen uitzondering. In januari 2024 waren de kosten van voedsel buitenshuis 5,1% hoger dan in dezelfde maand in 2023. En de prijzen zijn veel hoger dan vóór de pandemie, waarbij de prijzen in januari 2024 25,6% hoger uitkwamen dan in januari 2020.

Hoe restaurantprijzen zijn veranderd

Januari 2024 versus december 2023 (maandelijks).

Een stijging van 0,5%.

Januari 2024 versus januari 2023 (op jaarbasis).

Een stijging van 5,1%.

Januari 2024 versus januari 2020 (verandering sinds pre-pandemische lockdowns).

Een stijging van 25,6%.

Hoe de prijs van films, theaters en concerten is veranderd

Net als restaurants zien de entertainmentprijzen een redelijk consistente stijging – afgezien van een kleine dip in 2020. De prijzen zijn nu 19,6% gestegen ten opzichte van januari 2020. De prijsstijgingen op jaarbasis zijn echter niet zo drastisch geweest – slechts 5,2% gestegen.

Hoe de prijzen van films, theaters en concerten zijn veranderd

Januari 2024 versus december 2023 (maandelijks).

Een stijging van 0,4%.

Januari 2024 versus januari 2023 (op jaarbasis).

Een stijging van 5,2%.

Januari 2024 versus januari 2020 (verandering sinds pre-pandemische lockdowns).

Een stijging van 19,6%.

Als u van plan bent om in 2024 te reizen…

Vooral als je je volgende vakantiebudget opbouwt op basis van een reis uit het begin van de pandemie, kun je verwachten dat je nu voor vrijwel elke uitgave veel meer moet betalen. Maar ook al hebben de prijzen voortdurend het gevoel dat ze hoger worden, dat kan nog steeds besparen op reizen met een beetje plannen.

Reizen betalen met mijlen en punten versus contant geld is niet zo’n lastige taak als het lijkt. Frequent flyer-miles en hotelpunten kunnen niet alleen worden verzameld voor terugkerende reizen, maar ook via andere verkooppunten. Creditcardbeloningen en welkomstbonussen kan een van de meest populaire manieren zijn om met veel minder moeite een grote voorraad punten te verzamelen dan je leven uit een koffer te leiden.

Om de kosten van uit eten gaan te vermijden, kun je naar plaatselijke supermarkten gaan – wat op zichzelf al een leuke bezigheid kan zijn – of snacks van huis meenemen. Als je op een luchthaven bent, ga dan naar de lounge. Veel creditcards hebben partnerschappen met exploitanten van luchthavenlounges (Prioriteits pas is een populaire) waar u doorgaans gratis hapjes en drankjes kunt verwachten.

Methodologie

Vliegtickets heeft een analyse uitgevoerd van de consumentenprijsindexgegevens van het Bureau of Labor Statistics, vrijgegeven door het Amerikaanse ministerie van Arbeid, die voor het laatst zijn bijgewerkt in februari 2024 en de prijzen van zaken als reizen, boodschappen en auto’s meten. Prijzen veranderen meestal elke maand, maar sommige prijzen veranderen meer dan andere.

Houd er rekening mee dat deze gegevens gebaseerd zijn op informatie uit januari 2024, ook al zijn ze gepubliceerd in februari 2024. De prijzen die u daadwerkelijk ziet, zijn dus mogelijk zelfs verbeterd (of zelfs slechter geworden) dan deze gegevens, omdat ze een maand achterlopen.

En zelfs op het gebied van reizen kunnen sommige uitgaven stijgen, terwijl andere dalen.

De Vliegtickets Travel Price Index combineert gegevens uit de Consumer Price Index, gewogen op basis van de geschatte uitgaven in elke categorie, die is gebaseerd op reisuitgavengegevens uit 2019 van de BLS.

Hier volgen de beschouwde bestedingscategorieën, en hoe zwaar elke categorie werd gewogen:

  • Vluchten: 29%.

  • Autoverhuur: 13%.

  • Verblijf: 30%.

  • Voedsel: 21%.

  • Amusement: 7%.