Boekingscode


Een boekingscode binnen de luchtvaartindustrie is een unieke combinatie van letters en nummers die wordt gebruikt om een boekingsrecord te identificeren. Het wordt ook wel een PNR (Passenger Name Record) genoemd. Het is belangrijk om te weten wat een boekingscode is en hoe deze werkt, omdat het een cruciaal onderdeel is van het reizen met het vliegtuig.

Een boekingscode wordt toegewezen wanneer een passagier een vlucht boekt bij een luchtvaartmaatschappij. Het is een unieke identificatiecode die verwijst naar de specifieke vlucht en de passagiersinformatie. Wanneer een passagier de boekingscode invoert, kan de luchtvaartmaatschappij de boekingsgegevens ophalen en wijzigen of annuleren als dat nodig is.

Een boekingscode bevat verschillende stukjes informatie, waaronder de luchtvaartmaatschappijcode, de datum en tijd van de vlucht, de vluchtnummercode en de passagiersgegevens. Het is belangrijk om de boekingscode goed te bewaren, omdat deze vaak wordt gebruikt om online in te checken, boardingpassen uit te printen en eventuele wijzigingen aan de boeking aan te brengen.

Boekingscodes kunnen op verschillende manieren worden gecommuniceerd naar een passagier. Wanneer een passagier online een vlucht boekt, wordt de boekingscode vaak direct op de bevestigingspagina weergegeven. Bij sommige luchtvaartmaatschappijen wordt de boekingscode ook per e-mail verzonden. Als de boeking via een reisbureau is gemaakt, zou het bureau de boekingscode aan de passagier moeten verstrekken.

Concluderend kan worden gesteld dat een boekingscode een belangrijk onderdeel is van het reizen met het vliegtuig. Het is een unieke identificatiecode die verwijst naar de specifieke vlucht en de passagiersinformatie. Het is van essentieel belang dat passagiers hun boekingscode goed bewaren en deze kunnen gebruiken wanneer dat nodig is, zoals bij het inchecken, het afdrukken van boardingpassen en het maken van wijzigingen aan de boeking.